Fiecare zi este o oportunitate de a vedea și de a învăța ceva nou. Chiar atunci când crezi că nu mai are ce să te surprindă, apare ceva nou.

Exact așa s-a întâmplat și în cazul criptomonedelor (monedelor virtuale), care la început păreau a fi o joacă, iar acum au stârnit un interes extraordinar din partea multor oameni. Pentru cei mai puțini familiarizați cu termenul de criptomonede, este bine să înțelegem că putem să numim o criptomonedă drept monedă virtuală.

Iar dacă interesul pentru criptomonede încă nu s-a intensificat, cu siguranță acest lucru se va schimba în următorii ani. Tehnologia blockchain și tranzacțiile cu criptomonede (monedele virtuale) prinde din ce în cea mai mult avânt, iar cu cât ne menținem mai conectați cu evoluția acesteia, cu atât vom fi mai câștigați.

Cine nu vrea să înțeleagă că aceste schimbări vor fi prezente în viața noastră, indiferent că vrem sau nu, va suferi pe viitor și va acumula frustrări. În cazul de față, tranzacționarea cu criptomonede este încă în faza incipientă, iar înțelegerea utilității și importanța acestora trebuie măcar înțeleasă de oricare dintre noi.

Pentru moment, am documentat și pregătit un articol bazat pe surse academice și din industria cripto, astfel încât să fac mai clară viziunea specialiștilor și teoreticienilor asupra monedelor virtuale și asupra tehnologiei care va revoluționa viitorul.

Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele reprezintă bani digitali pe care nu-i poți simți, nu-i poți ține în mâinile tale, ceea ce poate fi derutant pentru mulți dintre noi, în special pentru aceia care nu sunt capabili să urmărească toate schimbările pe care tehnologia ni le-a adus.

Criptomonedele au reușit să îndeplinească parțial rolul pe care îl au banii, în sensul tradițional ca mijloc de schimb, deoarece ele există pe burse de piață și pot fi transferate cu ușurință între proprietari.

Similar cu modul în care obișnuim să păstrăm banii în portofel, așa putem asocia și monedele virtuale. Acestea sunt păstrate în portofele digitale și pot fi accesate prin intermediul unui software.

Totuși, criptomonedele nu îndeplinesc în totalitate toate funcțiile pe care le au banii tradiționali, în principiu datorită cererii fluctuante și a ofertei inflexibile. Pentru astfel de situații, existența unei autorități financiare care să poată gestiona oferta și toate fluctuațiile din piață este absolut necesară, pentru a menține o valoare constantă.

Oricum, în timp, este posibil ca monedele virtuale să fie mult mai utile în ceea ce privește utilitatea lor financiară. Spre exemplu, datorită gradului ridicat de credibilitate și predictibilitate a ofertei sale, precum și datorită gradului de reziliență pe care l-a avut în timp, Bitcoin se apropie cel mai mult de acoperirea tuturor funcțiilor banilor.

Ce este mai exact Bitcoin?

Potrivit Investopedia, Bitcoin (BTC) este o criptomonedă (monedă virtuală) concepută pentru a acționa ca monedă și ca mijloc de plată, care funcționează fără niciun control central sau supraveghere din partea băncilor sau a altor instituții financiare. Bitcoin este o unitate monetară virtuală și, prin urmare, nu are o reprezentare fizică.

Spre exemplu, dacă deții un bitcoin, poți utiliza portofelul virtual pentru a face plăți pentru pentru bunuri sau servicii, iar banii se vor scădea din valoarea sumei pe care o ai în portofelul virtual.

Deși este concepută drept mijloc de plată, mulți oameni cumpără Bitcoin pentru valoarea sa investițională, mai degrabă decât pentru capacitatea sa de a acționa ca mijloc de schimb. Mai exact, având în vedere că prețul unui Bitcoin a ajuns până la 69 000 de dolari în 2021 vs 1 000 de dolari în 2017, tentația de a investi sume mari de bani în Bitcoin este din ce în ce mai mare.

ⓘ Cu toate acestea, natura digitală a monedei virtuale implică câteva riscuri inerente.

 • Mineritul monedelor virtuale este costisitor, deoarece utilizează o cantitate mare de energie, iar de asemenea, prețul energiei poate influența piața cripto.
 • Prețul monedelor virtuale este foarte volatil, ceea ce face ca investiția să fie foarte riscantă. În comparație, în sistemele financiare tradiționale, banca centrală urmărește să ajusteze cantitatea de bani pentru a nu destabiliza economia (Berentsen & Schar, 2018).

Cum cumperi Bitcoin sau alte monede virtuale?

Bitcoin (BTC) sau orice altă monedă virtuală poate fi cumpărată prin intermediul unei platforme de tranzacționare cripto. Chiar dacă prețul unui Bitcoin este extrem de mare la momentul de față, avantajul este că putem cumpăra porțiuni de Bitcoin (BTC) de pe aceste burse de schimb, cu dolari americani, euro sau lei.

✅ Pentru a cumpăra, trebuie să ne alimentăm contul virtual cu bani tradiționali direct din cardul de debit personal.
✅ Pentru a putea folosi Bitcoin sau orice altă monedă virtuală, trebuie să avem un portofel de criptomonede.

Un portofel Bitcoin este un software care permite primirea, stocarea și trimiterea de fracțiuni/ unități Bitcoin.

În momentul de față, Bitcoin este acceptat ca mijloc de plată pentru bunuri și servicii de către mulți comercianți, retaileri și magazine.

Tehnologia care permite tranzacțiile cu criptomonede

Criptomonedele adoptă un mecanism numit „peer-to-peer”, care elimină în mod eficient „intermediarul” tranzacțiilor, care în mod normal ar trebui să fie o instituție financiară, spre exemplu o bancă. Așadar, pentru a efectua tranzacții cu criptomonede, nu avem nevoie de un cont bancar sau card de credit, deoarece portofelul de criptomonede deține aceeași funcție ca și un cont bancar.

Tehnologia din spatele tranzacțiilor, numită blockchain, oferă posibilitatea de a face tranzacții sigure și aproape instantanee, permițând oamenilor să facă plăți sau să fie plătiți pentru bunuri sau servicii, excluzând serviciile bancare tradiționale.

Ne putem gândi la un blockchain ca la o bază de date, cu particularități speciale. Structura unui blockchain este partajată sau distribuită (Härdle et. al, 2020).

Ce ar trebui să știi despre tranzacționarea cu monede virtuale

 • Monedele virtuale sunt create, distribuite, tranzacționate și stocate cu ajutorul unui sistem de date descentralizat, cunoscut sub numele de blockchain.
 • Modalitatea cea mai comună de creare a criptomonedelor este prin intermediul unui proces cunoscut sub numele de „minerit”. Mineritul este un proces consumator de energie multă, în care computerele rezolvă puzzle-uri complexe pentru a verifica autenticitatea tranzacțiilor din rețea.
 • Lumea monedelor digitale se mișcă rapid și este cunoscută ca fiind foarte volatilă.
 • Una dintre cele mai mari provocări pentru investitorii în criptomonede este să nu se lase prinși în capcana emoțională creată de creșterea acestora.
 • Deși mulți oameni s-au îmbogățit din investiția în criptomonede, foarte mulți alții au ajuns în situații financiare critice datorită eșecului cauzat de investiția în monede virtuale.
 • Este esențial ca investitorii – în special cei care nu cunosc cum funcționează monedele digitale – să își formeze o idee despre cum funcționează lumea monedelor digitale înainte de a investi.
 • Cea mai valoroasă monedă virtuală la momentul de față (2022) este Bitcoin, cu toate că autoritățile financiare susțin că este posibil ca astfel de monede să scadă chiar și până la 0.

Surse:

 1. Berentsen, A., & Schär, F. (2018). A short introduction to the world of cryptocurrencies.
 2. Härdle, W. K., Harvey, C. R., & Reule, R. C. (2020). Understanding cryptocurrencies. Journal of Financial Econometrics18(2), 181-208.
 3. investopedia.com
Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.