Ți-e greu să înțelegi ce este un NFT? Ai auzit despre acest termen de prea multe ori, dar nu știi ce înseamnă un NFT?

Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm majoritatea dintre noi, așa că nu trebuie să-ți faci griji. Am reușit să înțelegem ce este un NFT și chiar mai mult, am reușit să înțelegem și cum se creează un NFT.

despre nft-uri
Titlu: Ce este un NFT
Sursa: opensea.io

Dacă ești interesat de această zonă și poate chiar interesat să cumperi un NFT, am pregătit toată informația necesară și am structurat-o bine, astfel încât să fie ușor de înțeles pentru toată lumea.

Așadar, haideți să vedem ce este un NFT, cum cumperi și cum poți să creezi un NFT. Mai mult, vom discuta și despre tehnologia blockchain și despre principiile sale de funcționare.

⭕ Dacă vrei să afli mai multe despre aceste NFT-uri, urmărește în continuare, pas cu pas.

⭕ Dacă ești deja familiarizat cu ce înseamnă NFT, treci direct la secțiunea în care poți vedea:

cum cumperi un NFT

cum creezi un NFT

cum vinzi un NFT

Ce este un NFT?

Un NFT (Non-Fungible Token) este un token nefungibil, adică reprezintă un set de date stocate pe blockchain, cu caracter unic și care nu pot fi interschimbate sau reproduse. Ne putem gândi la NFT ca la un obiect, doar că în formă digitală. Acestea pot fi regăsite sub forma unor obiecte din lumea reală, cum ar fi opere de artă, muzică sau obiecte din jocuri și videoclipuri.

NFT-urile au devenit o modalitate modernă și ingenioasă pentru a cumpăra și vinde articole digitale.

În limba română, token = jeton.

Fungibil vs Nefungibil

Propun să facem o comparație cu exemple reale între ce înseamnă fungibil și ce înseamnă nefungibil, atunci când vorbim de NFT sau cryptomonede.

Bun fungibil

Un bun fungibil este un bun care este interschimbabil. Mai exact, un bun fungibil este acela care are capacitatea de a fi schimbat cu ușurință cu un alt bun de aceeași natură și își păstrează aceeași valoare.

Atunci când primești salariul într-un cont bancar și mergi la bancomat să scoți acei bani, vei primi un bun cu aceeași valoare (adică suma de bani de pe card, sub forma unor bani cash). Același exemplu poate fi dat și în cazul cryptomonedelor, care sunt bunuri fungibile.

Bun nefungibil

Un bun nefungibil este un bun care nu este interschimbabil. Mai exact, un bun nefungibil nu are capacitatea de a fi schimbat cu un alt bun de același tip, deoarece valoarea sa este unică. Astfel, nimic altceva nu îl poate înlocui.

Valoarea reală a NFT-ului este redată de utilitatea și raritatea acestuia. Exact ca la obiecte de colecție, cu cât sunt mai puține în lume, cu atât sunt mai scumpe. Mai mult, dacă obiectul respectiv a fost deținut de o celebritate, cu atât este mai scump.

Exact același principiu se aplică și la NFT-uri, iar dacă ne gândim de ce este un NFT valoros, putem să cercetăm și să verificăm utilitatea și raritatea acestuia.

Un exemplu real pentru a înțelege mai bine ce este un NFT

Spre exemplu, putem să ne gândim la un tablou pictat de Leonardo Da Vinci. Acesta a pictat celebrul tablou Mona Lisa, care există în original, într-un singur exemplar. Asta îl face să fie unic.

Persoana care a cumpărat acest tablou este unicul proprietar al tabloului orinigal Mona Lisa, deoarece la cumpărare, i s-au transferat drepturile de autor, intrând astfel în posesia definitivă a acelui bun.

Practic, orice altă copie al acestuia sau orice altă poză care există pe internet a tabloului, nu are valoare. Singura valoare reală a tabloului este varianta originală, unică a acestuia.

Exact pe acest model de tranzacționare funcționează si NFT-urile. De-ndată ce cumperi un NFT, intri in posesia drepturilor de autor și a dreptului de posesie a acestuia. Nimeni altcineva nu va putea face nimic cu acel tablou.

Un NFT nu este o cryptomonedă

❌ NFT-urile nu sunt cryptomonede. O criptomonedă este, de exemplu, bitcoin.

✅ NFT-urile sunt cumpărate și vândute online, în cele mai multe cazuri cu criptomonede.

✅ NFT-urile sunt codificate cu același software de bază ca și multe criptomonede.

Spre deosebire de NFT, cryptomonedele sunt bunuri fungibile, ceea ce înseamnă că pot fi tranzacționate sau schimbate între ele. Mai mult, acestea sunt egale ca valoare – o bancnotă de 100 de dolari are aceeași valoare cât două bancnote de 50 de dolari ori un Bitcoin este întotdeauna egal cu un alt Bitcoin.


Înainte de a trece la secțiune în care vorbim despre cum cumperi un NFT, este foarte important să înțelegem cum funcționează tehnologia din spatele acestui fenomen.

Cum înțelegem mai bine ce este blockchain?

Un blockchain poate fi definit ca un registru public de date (bază de date) distribuită în mai multe rețele de calculatoare (în locații multiple), care comunică între ele pentru a partaja datele. Blockchainul a fost conceput pentru a funcționa drept registru pentru tranzacții, astfel că înregistrează în mod digital toate tranzacțiile electronice care se întâmplă în fiecare moment și le stochează sub forma de date.

Totodată, tehnologiile Blockchain sunt recunoscute pentru rolul lor crucial în sistemele de criptomonede, cum ar fi Bitcoin, mai ales pentru menținerea înregistrărilor sigure și descentralizate a tranzacțiilor.

NFT-urile trăiesc pe blockchain! Blockchain-ul face posibilă verificarea NFT-ului, redă autetenticitatea NFT-ului și arată cine este posesorul NFT-ului.

Să vedem pas cu pas..

Block (bloc)

Blocurile sunt cele care stochează datele în blockchain – și este la latitudinea celui care creează blockchain să determine ce fel de date stochează. Mai mult, blocurile conțin înregistrările tranzacțiilor valide care au avut loc în rețea.

Chain (lanț)

Pe măsură ce apar date noi, acestea sunt introduse într-un bloc nou. Odată ce blocul este umplut cu date, acesta este înlănțuit cu blocul anterior, ceea ce face ca datele să fie înlănțuite în ordine cronologică.

Să zicem că s-a creat un bloc (primul bloc în rețea). La momentul creării celui de-al doilea bloc, tehnologia identifică primul bloc și ar spune “blocul dinaintea mea este primul bloc” și așa mai departe, creând un lanț de blocuri.

Cele mai populare blockchain-uri din lume

La momentul de față, 2022, cele mai populare blockchain-uri din lume sunt. Fiecare persoană poate decide în ce fel de monedă virtuală vrea să facă tranzacții, deoarece NFT-urile sunt tranzacționate prin blockchain cu ajutorul cryptomonedelor.

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Solana
  • Elrond
  • Dogecoin
  • Monero

Personal, am citit despre blockchain în peste 20 de surse și explicația de mai sus este cea mai simplă și mai ușor de înțeles definiție pe care am putut să o ofer, din punctul meu de vedere.

Cum cumperi un NFT?

Trebuie să știm că odată cumpărat, un NFT vine la pachet cu dovada de posesie a acestuia. Mai exact, atunci când cumpărăm un NFT vom beneficia de o un certificat digital și o autentificare încorporată, care servește drept dovadă a proprietății asupra acestui bun.

Așa cum cumperi un NFT, tot așa îl poți și vinde, doar că proprietatea sa va rămâne unică. În cele ce urmează, haideți să vedem cum cumperi și cum vinzi un NFT. Vom discuta despre ce aplicație trebuie să folosim și unde trebuie să ne uităm.

cum cumperi un nft
Titlu: De unde cumperi NFT-urile
Sursa: opensea.io

În momentul de față, cea mai mare parte a NFT-urilor sunt bazate pe Ethereum și acceptă crypto-moneda nativă Ether ca metodă de plată. Totuși, există și câteva alte metode de a cumpăra NFT.

Pasul 1 – crează un portofel virtual

Dacă nu ai tranzacționat crypto niciodată, trebuie să îți deschizi un portofel crypto pe care să-l conectezi la o platforma de tranzacționare.

  • platforma MetaMask.io ne permite să ne creăm un portofel virtual de crypto direct din aplicație. Este necesar să achiziționăm crypto măcar de 50-100 dolari pentru a putea cumpăra NFT-uri.

Pasul 2 – conectează portofelul la platforma de tranzacționare NFT

Intri pe o platformă de tranzacționare NFT și îți creezi un cont.

  • conectezi portofelul virtual (wallet-ul creat la pasul 1) cu platforma de tranzacționare – cea mai mare platformă de tranzacționare (exchange) NFT este opensea.io, care funcționează pe blockchainul de la Ethereum.

Pasul 3 – cumperi NFT

Cauți NFT-urile care te interesează în cadrul marketplace-ului de pe opensea.com și cumperi.

  • Deoarece platforma de tranzacționare opensea.io funcționează pe blockchain-ul Ethereum, plata se face în cryptomoneda Ether (nu în lei, dolari sau euro).

Cum creezi un NFT?

Acum că știi că orice artă poate fi transformată în NFT și mai ales, dacă te pricepi la asta, merită să încerci să creezi și tu un NFT. Detaliile le știi deja – ai învățat ce este un NFT și cum se cumpără acesta.

Mai rămâne întrebarea, cum creezi un NFT, dar mai ales, cum vinzi un NFT? Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi?

Cum creezi un NFT pas cu pas

Pasul 1 – Intri și încarci NFT-ul în platforma de tranzacționare

Platforma opensea.io îți permite să creezi NFT-uri foarte simplu

  • platforma opensea.io ne permite să creăm gratuit NFT-uri: doar încărcare, mintuit. Totuși, doar transformarea pozei/ artei tale în NFT va costa și va trebui să folosești un soft specializat pentru acest lucru. Există softuri de transformat poze în NFT, chiar foarte ieftine, deci nu-ți face probleme din această privință.

Pasul 2 – Publici NFT-ul spre vânzare

✅ Ai transformat poza/ arta ta în NFT, acum trebuie să o pui la vânzare

  • Configurezi prețul de vânzare, royalty fee (cota parte din vânzarea ulterioară), denumirea NFT-ului, descrierea și toate cele necesare, după care îl pui la vânzare.

Ce este Royalty Fee?

Să zicem că cineva a cumpărat un NFT dintr-o colecție creată de tine. În momentul în care cineva va vinde mai departe acel NFT, tu (artistul) care ai creat acel NFT, vei primi o cotă parte din vânzarea sa, de regulă stabilită de tine în momentul în care l-ai pus la vânzare.

Cum vinzi un NFT după ce l-ai creat?

In completarea punctului anterior cu publicarea NFT-ului spre vânzare vine și acest punct. Aș vrea să descriu procesul de vânzare a NFT-ului mai pe larg, deoarece acesta este complex și include mai multe etape.

  • Listarea în platforma de tranzacționare
    Despre listarea și punerea la vânzare a NFT-ului în platformă am discutat deja la punctul anterior. Este important ca configurarea și descrierea proiectului să scoată în evidență utilitatea și raritatea NFT-ului sau a colecției create de tine.
  • Crearea unei prezențe online în jurul proiectului
    Este extrem de important să arăți că proiectul/ colecția ta de NFT-uri este importantă și că aduce o utilitate reală în lume, dar mai ales celui care îl va cumpăra. De aceea, este important să creezi o prezență pe social media și să pui bazele brandului.
  • Marketing și comunitate
    În termeni de marketing, ar trebui să începi să construiești brandul în jurul proiectului și să-l promovezi ca atare prin diferite mijloace: comunicare, promovare, comunitate, promoții etc. Rezumând acest capitol, ar trebui să te gândești la o strategie prin care poți ajunge la cât mai mulți oameni și de a epuiza stocul colecției tale de NFT.

Poze cu NFT pentru inspirație

Surse:
Investopedia
Forbes
theverge.com
Wikipedia
crypto.ro
kriptomat.io

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.