Cât de buni crezi că este CV-ul tău actual?

Plecăm de la această informație expusă de Andrew Friedman (2017), “Angajatorii petrec doar șase secunde citind un CV. Nici măcar Usain Bolt nu poate alerga 100 de metri atât de repede. Acesta este tot timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru a convinge un străin să decidă dacă să vă cheme la un interviu sau nu.”

Pe lângă experiențele pe care le-ai trecut în CV, ai avut grijă și de informația pe care ai expus-o în CV?

Deși reprezintă doar o bucată de hârtie, este bine să știm că nu este de ajuns să menționăm unde am lucrat până acum și câteva detalii care ne caracterizează pe noi, ca persoane.

CV-ul trebuie să fie de calitate, iar calitatea CV-ului este redată de mai mulți factori pe care nu trebuie deloc să îi desconsiderăm!

Înainte de a trimite CV-ul la angajator, îți recomand să treci prin cele mai importante aspecte pe care le voi prezenta în cadrul acestui articol.

Ce trebuie să conțină un CV de calitate?

În primul rând, un CV de calitate trebuie să conțină informații personale despre tine, cum ar fi:

✅ Nume și informații de contact
✅ O secțiune scurtă “Despre mine”

În al doilea rând, un CV trebuie să cuprindă informații relevante despre educație și carieră. Încearcă să ții CV-ul într-o pagină A4 dacă nu ai multe experiențe, respectiv maxim două pagini A4 atunci când ai ce prezenta în cele două pagini

De fapt, specialiștii spun că ar trebui să faci câte un CV diferit pentru fiecare job la care aplici, unde trebuie să expui doar informațiile care au relevanță pentru jobul respectiv.

Astfel, în ordine cronologică, de la trecut la prezent, trebuie să îți expui experiența legată de:

✅ Studii – Facultate, Liceu
✅ Burse/ Alte programe care sunt strict legate de educație, dacă sunt relevante
✅ Experiența profesională, unde prezentăm scurt locurile de muncă
✅ Activități extracuriculare, dacă este cazul (ex. voluntariat, cursuri, certificări)
✅ Premii/ Distincții/ Certificări, dacă este cazul

Dacă este cazul, te-ar ajuta chiar și o secțiune în care bifezi în cel mai scurt mod abilitățile tale soft și hard, cum ar fi:

✅ Lucrul cu diferite programe + nivelul (începător, mediu, avansat, expert)
✅ Abilități de comunicare în limbi străine + nivelul (începător, mediu, avansat, expert)
✅ Alte abilități, precum munca în echipă, adaptabilitate, comunicare, planificare, gândire critică – cu exemple și argumente foarte pe scurt!

Am discutat despre fiecare secțiune din CV-ul de angajare în parte și îți spun absolut tot ce trebuie să știi despre CV aici.

Cum trebuie să arate un CV de calitate?

Înainte de a intra în detalii care țin de structură și organizare, ar trebui să știi că CV-ul tău trebuie să fie simplu și cât mai curat posibil.

Persoana care îți va citi CV-ul nu ar trebui să se chinuie să găsească informația relevantă și ar trebui să vadă ușor de ce ești tu cel mai potrivit angajat pentru acel job.

Pe lângă acest aspect, din punct de vedere structural, ar trebui să abordezi o variantă prin care informațiile sunt organizate pe zone, spre exemplu informațiile despre tine și datele de contact în aceeași secțiune.

cum trebuie sa arate un cv bun

De asemenea, activitatea profesională să fie aranjată într-o secțiune separată, iar educația și alte activități extracuriculare în alte secțiuni.

Este la libera alegere cum le aranjezi și în ce design le pui, dar să te asiguri că îi oferi o structură corectă, cu informațiile grupate.

Ce face un CV să iasă în evidență?

Din experiența mea, mai ales că am un CV care a trecut prin mâinile Google și a fost considerat demn de un interviu în acest an, am aflat faptul că relevanța este cea mai importantă caracteristică a CV-ului.

Mai mult, am înțeles că trebuie să scoatem în evidență abilitățile pe care le avem, pe care să le exemplificăm cu cifre și date exacte!

Spre exemplu, folosește-te de situații de la locul de muncă sau chiar de la școală care te fac să fii un candidat de seamă pentru jobul la care aplici. Dacă aplic pentru un job în marketing, mă voi folosi de câteva exemple care să îmi scoată în evidență profesionalismul.

“Am reușit să implementez un program de loializare a clienților, prin care am crescut vânzările din magazin cu 65% în 5 luni.”

“Am gestionat un portofoliu de 50 de clienți existenți și am adus încă 6 clienți noi într-un singur an”

⚠ Citește cu atenție fișa postului sau descrierea jobului la care vrei să aplici și fă-ți CV-ul să fie relevant pentru acele cerințe! Conform Zity, este recomandat să creați un CV nou pentru fiecare cerere de angajare, deoarece CV-ul trebuie adaptat pe cerințele jobului la care aplici!

❌ Nu adăuga informații și experiențe care nu sunt relevante poziției respective!

✅ Fii scurt și explicit în informația pe care o expui în CV.

✅ Ideal este să ții CV-ul într-o pagină, maxim două pagini A4.

Idei importante extrase din statistici internaționale:

Un studiu publicat de Zety, care a analizat 130 000 de documente de acest tip, afirmă că:

✌ În medie, 10% dintre CV-urile aplicanților duc la invitații la interviuri, iar din aceștia, doar 20% primesc o ofertă de job

✌ În medie, trebuie să trimiți între 30 – 50 CV-uri pentru a obține un job

✌ 63% dintre recrutori doresc să primească CV-uri adaptate la postul vacant

✌ Enumerarea certificărilor, a cursurilor, a participării la conferințe sau a altor activități suplimentare oferă un avantaj semnificativ în fața celorlalți candidați

Mai multe despre studiu și despre metodologia acestuia, aici.

Surse:
Michael Tomaszewski (updated 2022). Resume Statistics 2022 (Analysis of 133,000 Documents). zety.com
Andrew Friedman, 2017. Six seconds is the average time spent reading a resume. LinkedIn

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.