Cu toții alergăm după experiență și vrem să învățăm cât mai multe lucruri. Chiar dacă experiența este mai greu de acumulat atunci când suntem tineri, există totuși câteva abilități pe care dacă le stăpânești cu încredere, vei reuși să găsești un job sau chiar vei putea deveni un bun profesionist în orice domeniu. 

Pe lângă indemânarea și experiența cu care practici munca pe care o faci zi de zi, ai nevoie de alte câteva abilități care stau la baza modului în care lucrezi, gândești sau te comporți în relația cu celelelte persoane cu care colaborezi/ lucrezi. 

Acestea sunt denumite soft-skills, abilități pe care cu toții le avem. Totuși, aceste abilități se dezvoltă în timp, le înțelegem mai bine pe măsură ce evoluăm, iar cu cât mai bine le stăpânim, cu atât mai multe șanse avem de a crește din punct de vedere profesional.

Abilități de cursă lungă pentru dezvoltare profesională

Abilitățile soft sunt trăsături de caracter și abilități interpersonale care se dezvoltă din natura noastră umană. Pe măsură ce avansăm în carieră, dar și în vârstă, acestea tind să se dezvolte, însă nu mereu acestea se dezvoltă în cea mai bună formă.

Abilitățile soft sunt complementare abilităților hard (abilitățile tehnice) și sunt apreciate uneori chiar mai mult decât acestea. În multe cazuri, abilitatea unui om priceput de a face anumite prin abilitățile sale tehnice nu este de ajuns, dacă persoana respectivă nu poate comunica eficient sau nu se poate adapta la mediul de lucru.

Abilitățile soft le avem cu toții, deoarece le deprindem pe măsură ce creștem. Totuși, ține doar de noi să le dezvoltăm într-un mod favorabil. Spre deosebire de abilitățile tehnice care pot fi măsurate prin performața muncii, abilitățile soft sunt abilități care nu pot fi măsurate atât de ușor, dar totuși pot fi vizibile și remarcate la finalul unui proiect sau activitate.

Top 5 Abilitati

Creativitate

În era digitală și a experiențelor, este absolut necesar să gândești ‘’out of the box’’ și să lași vechile obiceiuri în urmă. Indiferent de domeniul în care activezi, creativitatea este o calitate care nu trebuie să lipsească! 

Având spirit creativ, poți face ceva măreț din nimic. Creativitatea te ajută atât în viața profesională, cât și în viața de zi cu zi. Un angajator modern va aprecia oamenii care își folosesc creativitatea pentru a eficientiza și îmbunătății procesele de muncă.

Ideile sunt binevenite și am văzut multe companii care organizează concursuri cu premii pentru cele mai bune idei venite din partea angajaților. Un om creativ se deosebește în mulțime și asta observă și cei mai buni angajatori!

Creativitate

Comunicare

Când vorbesc despre comunicare, nu mă gândesc neapărat la abilitatea de a vorbi și scrie corect. Abilitatea de a comunica implică mult mai multe forme, cum ar fi comunicarea vizuală, verbală, gestică, mimica și așa mai departe.

Este foarte important să înveți să vorbești frumos, clar, folosind cuvinte pe care le înțelegi și să faci contact vizual cu cel cu care interacționezi! Cu toții avem bariere în comunicare, dar acestea pot fi îmbunătățite fără îndoială. 

Încearcă să fii natural și să respecți normele de bun simt. Comunicarea este elementul cheie în orice relație, familie sau echipă! Sunt sigur că ai observat de foarte multe ori că majoritatea problemelor apar din cauza lipsei de comunicare.

Mai mult, într-un mediu de lucru de echipă, comunicarea este elementul care ajută echipa să ducă la final un proiect cu succes. Ați observat că proiectele cu echipele formate din mai mulți membri au de obicei un Manager de proiect, care se asigură că proiectul este dus la final cu succes?

Rolul acestuia este să comunice foarte mult, să se asigure că membrii echipei au înțeles ce au de făcut, pe lângă alte responsabilități. 

Adaptabilitate

Adaptabilitatea intervine atunci când apar schimbări în mediu, la locul de muncă, în viață, iar noi trebuie să schimbăm ceva, fie că vrem sau nu. Din păcate, mulți dintre noi nu acceptăm adaptabilitatea în viață noastră, iar asta nu face decât să ne tragă în jos și să rămânem în urmă. 

Exact cum părinții noștri au trebuit să se adapteze la noua eră digitală, așa și noi trebuie să ne adaptăm la schimbările constante de trenduri, cerințe, meserii și așa mai departe.

Elementul de bază, din punctul meu de vedere este ‘’deschiderea spre a experimenta și încerca lucruri noi’’ (care va trebui să o avem la un moment dat chiar dacă vrem sau nu) prin evitarea cuvintelor ”nu vreau”, ”nu se poate”.

Leadership

Când vine vorba de leadership, consider că este un termen in multe cazuri omis și neînvățat la școală. A avea calități de lider, înseamnă a te diferenția de ceilalți. Rareori văd pe cineva dintr-un grup de la facultate care să vrea să își asume anumite responsabilități. 

Sunt două-trei persoane din cincizeci care fac asta, dar parcă mereu aceleași. Vedem mereu partea rea și ne gândim că a lua mai multe responsabilități înseamnă a ne va aglomera viața. Foarte puțini ne gândim că aceste responsabilități ne vor ajuta să deprindem abilități puternice. 

A avea calități de lider înseamnă a coordona, planifica, organiza și gestiona orice situație, atât în viață cât și la job. Așadar, atunci când cineva vă propune să vă luați câteva angajamente în plus la facultate pentru un anumit proiect sau eveniment, v-aș recomanda să acceptați deoarece o să vă ajute enorm pe viitor. 

Networking

Exact după cum îți povesteam în articolul despre ‘’Profilul de LinkedIn’’, o rețea socială solidă îți va fi un mare ajutor în orice vei face în viață. Având mulți oameni cu care interacționezi, la nivel de amiciție, ci nu neapărat de prietenie, vei găsi soluții la cele mai multe probleme și provocări. 

Fiind conectat și având contacte peste tot în oraș/ țară sau chiar lume, porțile se deschid și poți face lucruri mărețe. Din punctul meu de vedere, toți oamenii de succes sunt campioni la acest capitol!

Top 5 Abilitati Comunicare

Gândirea critică

Cum procedezi atunci când ai de luat o decizie sau atunci când trebuie să rezolvi o problemă? Dacă iei decizii pe baza unor raționamente logice, obiective și lipsite de prejudecăți, atunci cu siguranță ai o gândire critică.

Gândirea critică implică analiza situației, cercetarea și adunarea de date care duc la soluționarea unei probleme sau la ajutarea luării unei decizii justificate. Abilitatea de a gândi critic este foarte apreciată de angajatori deoarece aceasta conduce omul și compania la performanță.

Munca în echipă

Abilitatea de a lucra eficient în echipă este o capacitate a omului care deși este grea de identificat de un angajator la un interviu, devine foarte importantă pe parcursul șederii acestuia în companie.

Munca în echipă are la baza principiul de a fi capabil să lucrezi împreună cu alți colegi, atât în mod direct, cât și indirect. Trebuie să dai dovadă de respect pentru munca și părerile colegilor, să fi empatic, să comunici eficient și să fi integru.

Toate aceste abilități se completează și funcționează împreună de cele mai multe ori. Nu pot să spun că vreuna dintre ele este mai presus decât alta. Este important să ajungi la un nivel în care le stăpânești bine pe toate! Cu siguranță mai sunt și altele pe care nu le-am expus în articol.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.