Am scris mult despre acest subiect și îmi doresc să scriu și mai mult de atât, cu scopul de a deschide mințile tinerilor în ceea ce privește oportunitățile gratuite de dezvoltare din timpul facultății.

Dacă nu știi ce este programul Erasmus+, te sfătuiesc să citești un articol despre program, dar abia după ce citești acest articol.

Acum, mi-am propus să îți arăt unde poți pleca în străinătate cu o bursă Erasmus+ și pentru cât timp. Îmi doresc să te provoc să vrei să descoperi lumea, să îți dorești să te dezvolți altfel, într-un mediu multicultural și modern, așa cum găsești în alte părți ale Europei.

Fiecare universitate din România pune la dispoziția studenților programul Erasmus+

Programul Erasmus+ se derulează în fiecare universitate de stat, ba chiar și în universitățile private din România, cu condiția ca acestea să fie acreditate. Astfel, orice student de la ciclul licență, masterat sau doctorat poate accesa în fiecare an acest program.

Dacă ești student, din start îți spun că ești eligibil pentru a accesa programul. Țările în care poți pleca diferă de la universitate la universitate, deoarece este necesar ca departamentul de coordonare din universitatea ta să aibă parteneriate cu celelalte țări.

Oricum, din experiența mea și din ce am văzut la pe oferta disponibilă la mine în facultate, ai ocazia să alegi dintr-o multitudine de țări, în care să mergi să studiezi și să experimentezi.

Unde poți pleca prin programul Erasmus+?

De la Bulgaria la Spania și de la Ungaria la Islanda, practic cam toate țările din Europa sunt accesibile pentru o mobilitate Erasmus+. După cum îți spuneam, este totuși important ca universitatea să aibă parteneriate pe specializarea ta cu o facultate din țara în care îți dorești să mergi.

bursa erasmus thestudent.ro

În linii mari, Erasmus+ este un program accesibil în peste 50 de țări la nivel global, iar limitele pot fi impuse doar de către tine 😀

Îmi aleg eu unde plec sau sunt repartizat aleatoriu într-o țară?

Țara de destinație în care vrei să studiezi sau să faci practică ți-o alegi tu! Nu ține de niciun profesor în ceea ce privește decizia ta și nu trebuie să te influențeze nimeni când vine vorba de asta.

Dacă simți că te atrage să studiezi în Spania, aplici prin intermediul coordonatorului Erasmus la o universitate parteneră din Spania. N-are nicio importanță încotro mergi, deoarece programul oferă multiple beneficii, indiferent de țară.

Eu am plecat într-o mobilitate de studiu tocmai în Finlanda, chiar dacă nu a mai fost nimeni din universitatea mea care să fi vrut să meargă acolo. Și ce crezi? S-a realizat și sunt cel mai fericit cu decizia pe care am luat-o.

Cât timp durează o mobilitate de studiu Erasmus+?

O mobilitate Erasmus+ se întinde pe o perioadă de un semestru, care diferă de la o țară la alta. Există țări în care semestrul este mai lung, altele în care este mai scurt.

Ce trebuie să reții este faptul că poți derula două sau mai multe mobilități de studiu Erasmus+ pe ciclul de învățământ, cu condiția ca durata de ședere să nu depășească 12 luni.

Mai exact, ai voie să pleci chiar și două semestre la licență (să nu depășească 12 luni cumulat), iar apoi ai voie să mai pleci 2 semestre și la master.

Practic, poți bifa doi 2 din 5-6 ani de studiu în străinătate, dacă vrei să faci și masterul. Crede-mă, poate fi experiența vieții tale, iar eu îți spun acest lucru deoarece am profitat de două mobilități, una în Finlanda, iar alta în Franța.

Cât timp durează o mobilitate de practică Erasmus+?

Studenții, indiferent de ciclul de învățământ, pot beneficia de o mobilitate de practică, chiar în continuarea unei mobilități de studiu între 2 luni și 12 luni.

Totuși, de reținut este faptul că aceste mobilități (studiu și practică) cumulate nu pot depăși 12 luni pe ciclu de studii.

Așadar, prin Erasmus+ poți mergi chiar să muncești, mai exact să faci un stagiu de practică la o firmă din străinătate pentru o perioadă de până la un an.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.