Datorită vremurilor grele prin care trecem în această perioadă, am simțit nevoia să abordez subiectul ”timp și activități”. Acum că stai acasă, poți să te bucuri că ai timp să faci ce vrei, dar în același timp poți să fii supărat și afectat datorită situației și a vibe-ului negativ.
Cum ieșim din aceste crize de moment și cum trebuie să abordăm defapt problema, noi ca studenți?
Pentru mulți dintre noi, derularea cursurilor și a proiectelor de acasă este ceva nou. Totodată este ceva minunat, pentru că ne gândim că scăpăm de drumul până la facultate, că putem lucra din pat în timp ce mângâiem cățelul pe burtă.
Din când în când mai întrerupem activitatea și ne mai uităm pe Facebook, mai băgăm un Netflix și treaba merge ca unsă. Procrastinăm în cel mai adevărat mod și viața merge înainte.
Cum să fii eficient și productiv atunci când stai acasă și lucrezi de acasă?
1. Lucrează de la birou, nu din pat
Tratează această situație ca și cum ai fi prezent la sala de curs sau la locul de muncă. Mergi la birou și petrece-ți timpul acolo. Gândește-te că pe viitor, lucratul de acasă o să devină o normalitate și doar cine este organizat și responsabil o va face bine.
Este foarte greu să separi viața personală de viața profesională atunci când ești acasă, dar cu ajutorul unor bune obiceiuri vei reuși.
2. Pregătește-ți programul cu o seară înainte
În momentul în care știi ce ai de făcut pentru ziua următoare, este mult mai ușor să nu deviezi de la obiectivele principale. Îți scrii într-o agendă programul pe care îl ai pentru ziua următoare, structurat pe ore.
Aici includem atât orele în care ai activități, cât timpul alocat pauzelor. Este benefic să faci asta pentru că astfel îți poți lua de pe cap anumite gânduri și frământări la ce se va întâmpla mâine. Dacă programul tău este bine structurat și organizat, s-ar putea ca după ora 17-18 să ai timpul liber pe care îl dorești.
3. Focusează-te pe ceea ce trebuie să faci atunci când stai acasă
Evita să îți strici atenția cu 10 ferestre deschise pe laptop. Este foarte ușor să te deconcentrezi de la ceea ce ai de făcut și să pierzi o ora pe Facebook sau YouTube. Asigură-te întotdeauna că ai niște task-uri bine definite.
Poți face orice altceva după ce îți termini treaba. Dacă ești productiv, s-ar putea să ai mai mult timp liber decât te așteptai.
4. Ia pauze
Un om care lucrează fără pauze, este un om care nu își atinge potențialul maxim. Este demonstrat de atâtea studii și de atâția oameni, încât nu are rost să intrăm în subiect.
Pauzele sunt importante, dar mai important este să când să le iei și ce să faci în pauze. Durata pauzei diferă în funcție de cât alegi să lucrezi. Personal, îți recomand să lucrezi o oră și să iei 15 minute pauză, apoi să reîncepi distracția.
În acele 15 minute, încearcă să faci orice altceva, dar nu mai sta la laptop sau cu capul în caiete/cărți. Recomandat este să iei o gură de aer, să privești lumina zile și să te relaxezi. La nevoie, dacă a intervenit oboseala, nu strică puțină mișcare.
5. Profită de timpul în care stai acasă
Datorită faptului că nu mai ești nevoit să te deplasezi, să mai stai la vorbă cu colegii sau să ieși în oraș, vei câștiga mult timp liber. Dacă ești o persoană preocupată de viața personală, profesională și de dezvoltarea ta, poți aloca timp pentru asta.
Poate această perioadă este o portiță prin care vei porni spre a te evalua, spre a te gândi pe ce drum să o apuci. Te poți gândi că ai timp să înveți să îți îmbunătățești anumite abilități pe care deja le ai sau să înveți ceva nou.
Poate acum ai timp să te apuci de cursul ăla online de care nu ai avut timp până acum. Acum este timpul să îți trasezi niște obiective de viitor și să te gândești mai profund la ele. O fi venit timpul în care îți vei pune în aplicare anumite idei și vei încerca să îți dezvolți o pasiune.
Tu știi mai bine, însă încearcă să profiți maxim de aceste momente, poate cele mai personale momente pe care le trăiești în această perioadă. Iata aici un articol despre cum să te pregătești și ce platforme de cursuri online iți recomand!
Atunci când stai acasă, cel mai important este să fii organizat și pregătit
Programul și activitățile trebuie să se pupe foarte bine pentru a simți că faci treabă. Aceste momente îți pot crea o viziune despre cum ești ca om. Ești un om care se poate conduce singur, care își poate trasa niște linii clare în ceea ce privește programul și activitățile sau nu?