Ești o persoană timidă și îți este greu să te adaptezi în grupuri noi? Îți dorești să reduci aceste bariere și te gândești să pleci cu programul Erasmus+, însă nu ești convins că ți se potrivește o astfel de experiență?

Dacă răspunsul este da la măcar una dintre întrebările de mai sus, înseamnă că suntem cât de cât același tip de persoană.

Îmi doresc să îți arăt ce înseamnă o experiență Erasmus în străinătate pentru un om timid și introvertit 🙂

Atât eu, cât și alți colegi pe care i-am întâlnit în mobilitățile de studiu din străinătate ne-am regăsit în această zonă, iar experiența pe care am avut-o de-a lungul celor câteva luni de studiu în străinătate a avut un impact semnificativ asupra noastră.

Sunt timid și nu-mi place să mă înconjor cu prea mulți oameni

La bază, eu sunt un om timid 🙂

De-a lungul timpului, am fost chiar foarte timid și cu greu m-am regăsit în grupuri noi. Totuși, mi-am dat seama că aș putea cumva să reduc aceste limite pe care mi le-am impus sau nu, încercând lucruri noi.

Am ales o oportunitate spre deschidere

Am ales programul Erasmus+, nu doar din dorința de a deveni mai sociabil și de a mai atenua gradul de introversiune cu care m-a înzestrat natura, ci mai mult pentru a-mi da seama dacă aș putea descoperi o altă versiune a mea, întâlnind și altfel de oameni.

Știam, din povești spuse de colegi mai mari, că programul Erasmus îți oferă această șansă, de a cunoaște oameni și mai ales, de a te descoperi pe tine!

Cu toate că sunt timid, am optat pentru acest program și am trăit cu emoții până în ziua în care am ajuns în țara de destinație.

⭕ îmi era teamă că nu mă voi adapta în grupul de studenți
⭕ îmi era teamă că o să fiu pus în postura de a mă prezenta în fața celorlalți
⭕ îmi era teamă că o să mă blochez și o să greșesc cuvintele în engleză
⭕ îmi era teamă că o să vreau acasă după prima săptămână
⭕ îmi era teamă că nu voi reuși să îmi fac prieteni
⭕ îmi era teamă de orice lucru care implica oameni în jurul meu

Cum a fost această schimbare de mediu pentru mine?

În primele zile de la sosire, am avut parte de un welcome week, adică câteva zile petrecute alături de toți studenții Erasmus. Ne-am plimbat prin campusul facultății pentru a ne familiariza cu școala, am făcut călătorii scurte prin oraș pentru a ne familiariza cu oamenii și locurile. Am povestit aici mai multe.

Mai mult, am făcut și tot felul de joculețe de grup pentru a ne cunoaște mai bine, ne-am prezentat, am făcut chiar și o petrecere în care ni s-au dat tot felul de provocări, cu același scop, de a ne cunoaște mai bine.

Pentru mine, toate aceste activități au fost extenuante, deoarece a trebuit să îmi fac curaj să vorbesc, să îmi ascund emoțiile, să încerc să fiu persoana pe care eu personal nu o cunoșteam.

Știam, totuși, că toate aceste activități și această presiune constantă pe umeri mă va ajuta!

Au urmat alte și alte activități, iar de-a lungul celor 4 luni de studiu în Finlanda, respectiv 4 luni de studiu în Franța, am descoperit o altă latură a mea.

Erasmus se potrivește perfect celor timizi și introvertiți

După cum spuneam, datorită activităților și oamenilor pe care i-am întâlnit prin programul Erasmus, m-am schimbat enorm. Am ajuns să mă cunosc mai bine, să-mi descopăr calitățile și defectele, dar mai mult, să îmi dau seama că studenții pe care i-am întâlnit m-au determinat să fiu super sociabil și deschis la lucruri noi.

Fără să vreau, am fost pus în situații care m-au scos din zona de confort și am descoperit că pot să fiu și altfel. Cu cât am făcut asta mai mult, cu atât mai bine mi-am dat seama că am redus timiditatea cu care eram înzestrat.

Chiar dacă eram timid înainte, acum simt că vreau să cunosc oameni, vreau să experimentez și să ies cât de des pot din zona de confort. Am o listă faină de prieteni cu care abia aștept să mă văd din nou, cu locuri în care abia aștept să ajung și cu experiențe pe care abia aștept să le încerc.

Așadar, chiar dacă ești timid și introvertit, mergi fără frică în Erasmus, ieși din zona de confort și vei avea doar de câștigat!

Te încurajez să răsfoiești mai multe materiale din Erasmus și să te convingi că n-ai de ce să nu pleci și tu!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.