Alegerea profilului de liceu este una dintre cele mai importante decizii din viața adolescentului. Acum este timpul pentru a te gândi la o meserie, la un viitor, la ceea ce ți-ar plăcea să urmezi în viață.

Liceul reprezintă 4 ani de studiu în care foarte multe lucruri se vor schimba, care te vor schimba ca persoană și mod de gândire. De aceea, trebuie făcută alegerea corectă, pentru a evita transferuri birocratice și uneori imposibile.

Principala dilemă a viitorilor licceni este: “Pe ce profil să merg la liceu? Real sau Uman?” La fiecare dintre acestea, sunt mai multe specializăti pe care le analizăm mai jos.

Toate profilurile de liceu

Ai ajuns în clasa a 8-a și încă te întrebi care sunt profilurile de liceu disponibile la unitățile de învățământ? Mai jos, ai lista completă cu toate opțiunile disponibile în ceea ce privește profilurile de liceu.

toate profilurile de liceu

Toate profilele de liceu au rolul de a forma individul pentru a intra pe piața muncii sau pentru a urma mai departe studii de specialitate precum facultățile.

Real

 • Matematica-Informatică
 • Științe ale naturii (Bio-Chimie)
 • Mecanică

Uman

 • Filologie bilingv
 • Pedagogic
 • Științe sociale
 • Liceu militar
 • Liceu tehnologic
 • Liceu teologic
 • Liceu sportiv
 • Muzică

Pe ce profil să merg la liceu?

Este cea mai des auzită întrebare a elevilor de gimnaziu în ani terminali. În primul rând, trebuie aleasă unitatea de învățământ, iar apoi studiezi lista de liceu profile din orașul în care locuiești sau din apropiere.

Majoritatea copiilor nu au încă maturitatea de a alege singuri opțiune dorită, astfel că sunt îndrumați de părinți sau profesori ce să aleagă, pe baza competențelor personale.

Ce îți place mai mult și la ce te consideri mai capabil?

Dacă îți place să studiezi matematica, ești pasionat de tehnologie, informatică, gândești obiectiv, probabil alegerea bună este matematică informatică. Am scris în detaliul despre profilul real și despre ce poți face după absolvirea unui profil real.

Dacă îți place să citești, să compui, să scrii, să studiezi limbi străine, alegerea ideala este un profil uman, cum ar fi Filologia sau Științele Sociale. Am pregătit cel mai complex ghid despre profilul uman, unde am descris și vorbit într-un video despre curiculă și oportunitățile de la un profil uman.

În schimb, dacă ești pasionat de lucru manual și de efort fizic, mecanică, mașini, utiliaje iar materiile elementare nu sunt punctele tale forte, mecanica, liceul sportiv sau cel militar sunt alegerile potrivite.

Cum îți alegi liceul?

Desigur, reputația liceului are un impact semnificativ în alegerea potrivită. De la un liceu de top, ai șanse mai mari să promovezi bacalaureatul cu o notă mai bună decât de la un liceu cu o reputație mai slabă.

Reputația liceelor este dată de nivelul de pregătire al profesorilor și în egală măsură de rezultatele elevilor pe care le obțin la examene, consursuri, olimpiade, absolviri și bacalaureat.

Un lucru de asemenea important este faptul că, în majoritatea zilelor, vei avea un orar de 6 ore, ceea ce înseamnă mai puțin timp liber și mai mult studiu.

În sfârșit, liceul la care urmează să studiezi următorii 4 ani contează foarte mult, este foarte important să alegi ce îți place și nu ce ți se impune, pentru că acesta va pune bazele viitorului antreprenor, mecanic, it-ist, muzician, avocat, doctor sau orice altă meserie îți vei alege.

Mult succes!

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.