Într-o seară stăteam la povești cu un prieten pe care îl admir foarte tare și ajunsesem la o discuție despre educație. Vorbeam despre educație așa cum o înțelegem noi, iar la un moment dat chiar începusem să bârfim persoanele din jurul nostru, apropiate de vârsta noastră.

Discuția a pornit în jurul educației și bineînțeles, am ajuns să facem comparație între persoanele cu care ne înconjurăm, bazându-ne pe traiectoria parcursă de la terminarea liceului și până acum. Ne-am dat seama că mulți factori importanți care influențează educația și caracterul nostru se regăsesc în parcurgerea anilor de liceu.

Dacă urmează să intri la liceu sau dacă ai un prieten care se apropie de acest pas, consider că acest articol extras din experiențele sociale pe care le-am avut până acum va fi un punct de sprijin în motivarea alegerii unui liceu.

Cum influențează liceul caracterul și parcursul vieții noastre?

Vorbeam cu prietenul meu despre liceu. Eram puși în două perspective diferite – el terminase un liceu de prestanță, cu performanțe admirabile, iar eu terminasem un liceu mediu din punct de vedere al performanțelor elevilor.

Pe măsură ce îmi povestea despre realizările sale, precum și de pozițiile pe care le au acum foștii lui colegi din liceu, mi-am dat seama cât de important a fost liceul, totuși motivul nefiind redat de performanța liceului. Făcând comparația cu mine și cu parcursul meu modest și chinuit de până acum, am surprins exact motivul.

Grupul de elevi și anturajul

Mi-am dat seama cât de mult contează grupul în care te integrezi la liceu. În general, în liceele performante, elevii care ajung acolo sunt elevi inteligenți, muncitori, care au reușit să se mobilizeze pentru a ajunge într-unul dintre cele mai bune licee din orașul lor.

Uitându-mă în trecut la grupul în care stăteam eu în liceu și comparând cu grupurile din alte licee mai bune, observ că diferențele erau enorme. Chiar dacă la vremea aceea îi judecam pentru felul în care ”și-o ardeau” atunci când erau împreună, acum nu mai pot face același lucru.

Ceea ce vorbeam cu prietenul meu Alex era faptul că, în liceele performante, cu standarde mai mari, anturajul, grupul de elevi influențează foarte tare caracterul oricărui tânăr. Cu cât standardele elevilor sunt mai ridicate, cu atât mai mari sunt șansele de reușită individuală pe viitor.

Acest lucru îl observ clar, doar uitându-mă la colegii mei dintr-un liceu mediu, în care făceam numai prostii, unde învățatul nu era chiar o prioritate pentru noi. Acest lucru se reflectă în parcursul nostru de până acum și sunt evidente lipsurile provocate de dezinteresul înspre învățat și înspre performanță.

În schimb, colegii din liceul lui, oameni care au un parcurs profesional de admirat până acum, au rămas mai uniți și sunt oameni care profesează în domenii similare. Alex îmi povestea că ei s-au ajutat unii pe alții, au avut obiective încă de pe vremea liceului și că în ultimul an de liceu aveau repere clare pentru ceea ce urmează.

Din nou, revin la părerea mea personală: În grupurile în care standardele sunt ridicate, chiar și cel mai slab elev va ajunge la un nivel bun. Stând într-un anturaj în care focusul stă mai mult pe distracții, golăneli și vicii, în mod cert șansele de a merge pe un drum frumos sunt mai mici.

La ce să fii atent atunci când alegi liceul

Datorită faptului că acum citești un blog de educație, care se bazează în cea mai mare parte pe experiențe reale, te sfătuiesc să ai în vedere câteva aspecte înainte de a alege un liceu. Deciziile pe care le iei la 14-15 ani sunt extrem de importante și îți vor influența parcursul vieții extrem de mult.

Îți voi da câteva sfaturi extrase din experiența mea personală din perioada liceului. Îți voi expune câteva puncte de vedere povestite cu prietenii mei care au succes profesional acum și care spun că liceul a stat la baza succesului lor.

1. Fugi de liceele cu medii mici – dacă nu crezi că poți, impune-ți acest lucru

Te sfătuiesc să fugi de liceele cu medii mici deoarece în astfel de licee anturajul este cel care strică de fapt caracterul elevilor. Aici vei fi mult mai expus la anturaje periculoase, iar pentru cei dintre noi care sunt ușor de influențat, acest lucru va afecta grav.

Dacă ești într-o situație în care mediile tale nu sunt foarte mari, încă mai ai timp să repari acest aspect. Încearcă foarte tare să te mobilizezi, să te aduni și să îți pui toată concentrarea pe carte. Acest lucru este extrem de ușor de realizat atunci când ai un obiectiv/ scop scris.

Încearcă să îți setezi un obiectiv care constă în ridicarea mediilor/ notelor, precum și atingerea unui nivel care să-ți permită să treci de evaluarea națională cu o X medie. Ca să ajungi la acea medie, împarte-ți zilele și orele astfel încât să-ți aloci timp pentru învățat și pentru exerciții. Crede-mă, dacă nu tragi tare acum, acest lucru te va urmări toată tinerețea.

Dacă aș fi în situația ta cu gândirea mea de acum, aș proceda astfel:

Obiectivul 1:

Până la finalizarea clasei a 8-a, îmi ridic notele și închei cu media generală minim 8.

Cum ating acest obiectiv?
✅ Învăț în fiecare zi două ore, imediat după ce ajung acasă de la școală
✅ Recapitulez în fiecare seară, minim o oră
✅ Voi face acest lucru 5 zile din 7, timp de 4 luni.
✅ Îmi voi face toate temele fără a copia de pe internet sau de la alți colegi

Obiectivul 2:

Voi învăța 30 de zile, timp de 5 ore/ zi pentru evaluarea națională, astfel încât să închei examenele cu media 8.

Cum ating acest obiectiv?
✅ Merg la toate orele de pregătire pentru evaluare și sunt atent.
✅ Fac exerciții la matematică 3 ore/ zi, 6 zile din 7, timp de 30 de zile
✅ Citesc pentru limba română și fac exerciții 2 ore/ zi, 6 zile din 6, timp de 30 de zile
✅ Fac simulări de examen și le trimit profesoarei pentru corectare (o rog frumos să-mi evalueze nivelul ca să știu pe unde mă aflu)

Atunci când îți scrii niște obiective pe hârtie, vei avea un punct de referință a ceea ce trebuie să faci în drumul tău pentru realizarea acestuia. Vei începe să fii mai organizat, mai responsabil, iar cel mai important este faptul că vei putea monitoriza progresul tău de la o săptămână la alta.

Mie îmi iese de fiecare dată atunci când îmi impun obiective, iar de cele mai multe ori ajung la rezultate mai mari decât ceea ce îmi scriu pe foaie. De ce? Pentru că pe măsură ce fac acțiunile necesare ca să ajung la acel obiectiv, mă dezvolt și devin din ce în ce mai bun față de momentul în care am scris obiectivul.

2. Dacă ai intrat la un liceu slab, încearcă să înveți bine ca să te transferi la un liceu mai bun

Să știi că dacă nu ai fost destul de motivat să intri la un liceu mai bun, asta nu înseamnă că nu ești capabil să faci acest lucru. Când eram la liceu, am avut vreo 5 colegi care au tot venit pe parcursul anilor de la licee foarte slabe.

Au învățat bine, și-au dat seama că locul lor nu este acolo și au arătat că sunt capabili să meargă la un liceu mai bun. Atunci când suntem tineri nu înțelegem foarte bine importanța educației și a anturajului, astfel că de multe ori nu acordăm importanță și nu ne dăm seama că aceste lucruri contează.

Deschideți bine ochii! Uitați-vă în jurul vostru și identificați tipuri de caractere, luați-vă modele și încercați să fiți serioși și muncitori pentru a avea o viață mai ușoară, mai confortabilă pe viitor. Gândiți pe termen lung și nu mergeți pe drumul mediocrității!

Toate deciziile pe care le luați atunci când sunteți tineri vor sta la baza a ceea ce veți deveni în viitor. Dacă nu vă place școala, încercați să găsiți o motivație care să vă arate utilitatea ei în viață. Uitați-vă în jurul vostru, pe internet și încercați să înțelegeți diferențele dintre oameni.

Cea mai bună investiție este investiția în propria dezvoltare! Investiți timp în dezvoltarea voastră personală, lucrați la modul în care gândiți, deoarece acum cât sunteți tineri aveți foarte mult timp. Visați, fiți muncitori și responsabili – doriți-vă să schimbați lumea, pentru că sunteți capabili 🙂

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.