Unul dintre cele mai bizare lucruri pe care le aud de la prietenii și colegii care regretă că nu au plecat cu o bursă Erasmus este motivat de faptul că „e greu să să pleci la o universitate din străinătate..”

Cât de adevărată este această afirmație? Mie îmi pare a fi un zvon nefondat, o mușamalizare a fricii de a pleca, mai degrabă.

Așadar, cât de adevărată este afirmație precum că “este greu să pleci cu programul Erasmus la o universitate din străinătate?”.

Motive reale pentru care studenții nu pleacă cu programul Erasmus

Motivul principal pentru care studenții nu accesează o bursă Erasmus, deși le surâde ideea foarte tare, este redat de faptul că le este frică.

Frica de necunoscut, precum și barierele lingvistice reprezintă cele mai mari motive pentru care studenții ezită să acceseze programul Erasmus, deși bursa pentru o mobilitate de studiu în străinătate este foarte ușor de primit.

Mă folosesc de propria experiență pentru a detalia acest subiect..

Mi-am făcut curaj să accesez o bursă Erasmus abia atunci când am ajuns la Master. La 23 de ani, mi-am dat seama că am nevoie de provocări în viață și că pentru a deveni mai bun, trebuie să profit de oportunitățile pe care mi le oferă facultatea.

Deși mi-a fost frică și motivele erau destule, am accesat bursa.

De ce mi-a fost frică?

⭕ Nu sunt un student destul de bun pentru a face față la o universitate din afară
⭕ Nu mă voi descurca la studii în limba engleză
⭕ Nu mă voi descurca cu formalitățile legate de dosar, cazare
⭕ O să-mi fie greu departe de familie și prieteni

Demitizarea zvonului

Totuși, mi-am asumat toate riscurile de mai sus și am decis să fac pasul cel mare. Mi-am făcut dosarul de înregistrare în program extrem de repede și ușor, am dat testul de limbă la facultate (extrem de ușor – trebuie să iei nota 6) și am început să mă gândesc unde să plec.

Dacă tot a fost o provocare imensă pentru mine, am zis să merg într-o țară despre care nu știu nimic, unde facultatea este peste media din România, măcar să îmi forțez limitele și să trag de mine pentru a mă ridica la nivelul de acolo.

Pentru prima mobilitate de studiu, am ales Finlanda.

Am aplicat acolo cu ajutorul profesorului coordonator, iar procedura a fost super simplă:

✅ Am completat un formular de admitere pe site-ul universității din Finlanda

✅ Mi-am făcut CV-ul în limba engleză și l-am atașat aplicației

✅ Am făcut o scrisoare (o pagină A4) prin care mi-am motivat alegerea de a studia la acea universitate

Am așteptat, iar după aproximativ o săptămână am și primit email că am fost acceptat, email în care mi-au atașat și procedura pe care trebuie să o urmez în continuare. Mi-au dat și informații utile despre modelul de studii, despre oraș, cazare, nivel de trai etc.

Exact la fel s-a întâmplat și în cea de-a doua mobilitate Erasmus din Franța. Deci, ca să demitizez zvonul din introducere, nu este nimic complicat și nu este deloc greu să pleci cu o bursă Erasmus.

Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.