fbpx
Timp de citire: 3 minute

De curând am participat la un concurs organizat de către Guvernul României adresat tuturor studenților din România, cu tema ‘’Open state. Perspective de evoluție ale României pentru extinderea guvernării deschise.’’ Concursul a constat în elaborarea unui eseu de 3-5 pagini despre tema menționată mai sus. Făcându-mi documentația și citind despre fenomen, atât în România, cât la nivel european, am tras mai multe concluzii despre implicarea în societate.

implicarea in societate Romania

Am redactat eseul cu precădere pe implicarea tinerilor în societate. Eseul meu conține 5 pagini cu opiniile și perspectivele mele, argumentate de surse academice și statistici. După cum îți spuneam în articolul ‘’Cum să redactezi o lucrare’’, este obligatoriu să folosești surse credibile pentru că informația ta să fie corectă! Nu am câștigat concursul, însă eseul meu a trecut de faza inițială, atingându-și obiectivul, ca urmare a respectării tuturor cerințelor de etică și integritate academică, precum și a înțelegerii temei.

Implicarea în societate la nivel european

Conform mai multor surse din care m-am documentat, participarea politică și socială reprezintă stâlpii de consolidare a democrației, arătând cât de dezvoltată este societatea civică dintr-o țară. Uitându-mă pe statistici la nivel European, am constatat că țările nordice stau cel mai bine la capitolul acesta: Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia, dar și alte țări dezvoltate precum, Luxemburg, Olanda și Elveția. Din păcate, România se află la coada clasamentului în Europa, ocupând una dintre ultimele 5 poziții, alături de alte țări Est-Europene. Topul a fost făcut în funcție de implicarea în societate și încrederea cetățenilor în societate.

Implicarea în societate, în România

Avem încredere în societate, în instituțiile statului? Se pare că nu avem.. Avem motive pentru a face asta? Cred că avem destule, dar mai cred și că în timp totul se poate schimba, dacă reușim să avem o schimbare de atitudine! În orice statistici m-am uitat, deținem numai locuri fruntașe în clasamentele, dar în sens invers. Prezența noastră la vot este cu până la 40% mai mică decât cea a danezilor sau suedezilor, spre exemplu. Uite participarea la alegerile parlamentare un pic mai vechi (de aproximativ acum 4 ani) în Europa. Am mai eliminat din țări ca să nu fie graficul prea mare, dar am evidențiat primul loc și ultimul loc.

implicare in societate. Prezenta la vot
UPDATE: Alegeri parlamentare in Europa mai vechi de 4 ani

Implicarea în societate are la bază educația

Faptul că votezi are la bază educația. Educația, care înseamnă atât de multe lucruri, cum ar fi: preocuparea față de mediu, ajutarea și respectarea semenilor, respectul față de țară, responsabilitate socială și așa mai departe. Potrivit Nordic Council of Ministers, cu cât nivelul de educație este mai mare, cu atât mai mare este șansa de a participa la vot. Votăm doar pentru că auzim că lumea din jurul nostru votează sau pentru a face poze la buletin cu ștampila de vot pusă?

Tu pentru ce votezi sau de ce nu votezi?

O mare parte dintre noi nu prea știm pentru ce votăm. Nu prea ne interesează politica și evităm pe cât posibil acest subiect. De obicei, doar atunci când stăm cu prietenii la un pahar începem și dezbatem subiectul. Consider că cel mai important este să știi de ce votezi, precum și de ce votezi cu un anume partid. Vrei spitale, educație mai bună, infrastructură? Vrei să trăiești într-o țară curată, cu păduri, fără infractori și tâlhari? Atunci acestea sunt motivele pentru care votezi. Nicidecum faptul că votez ca să nu mai iasă nu știu care partid sau că am auzit eu de la cineva că acel partid face treaba. Documentează-te, urmărește, gândește-te la viitor!

Vrei să te implici, să ajuți?

Dacă vrei să faci bine în jurul tău și înțelegi care sunt valorile unei țări civilizate, ajută-i și pe ceilalți să înțeleagă. Ajută-i și pe ceilalți să se educe. Implică-te în asociații, organizații care au scopul de a ajuta și educa. Dacă chiar nu poți, fă bine lângă tine! Știu că nu avem timp, dar haide să fim serioși…

E de la ei, nu e de la noi. Așa o fi, dar hai să începem să gândim diferit față de ei. Dacă noi am reuși să ne mobilizăm și să ieșim la vot în proporții mari, să ne implicăm prin diferite organizații și prin cercurile în care ne învârtim, cu siguranță schimbarea ar veni de la noi!

Îți mulțumesc!

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.