În ultimii ani, mi-am dat seama că nicio școală, niciun loc de muncă nu te poate dezvolta la cote mari, dacă nu ești autodidact. Nu este de ajuns să acumulezi cunostințe, dacă nu ești dornic și curios să aprofundezi de unul singur.

În societatea modernă, orice om care își dorește să devină specialist într-un domeniu trebuie să fie muncitor, chiar și în afara programului. Termeni ca self-driven, self-taught sau self-motivated au apărut acum ceva timp în CV-ul multor oameni, în special la acei oameni care sunt buni și prosperă într-un anumit domeniu.

Ce înseamnă să fii autodidact?

A fi autodidact înseamnă a-ți găsi singur motivația să înveți sau să îți îndeplinești anumite obiective. Conform Cambridge Dictionary, o persoană autodidacta este o persoană care a învățat/ și-a dezvoltat singură o anumită abilitate.

De ce este bine să fii autodidact în timpul vieții de student?

Atunci când eșți student, ești expus la o imensitate de informație, pe care ori o acumulezi într-o mică măsură, ori ești tentat să crezi că știi multe, doar că uiți foarte repede.

Din punctul meu de vedere, cheia succesului este să îți dai seama care este lucrul sau lucrurile care te pasionează cel mai tare și să începi să îți creezi un obicei din a-ti petrece timpul progresând în acel domeniu.

Atunci când ești pasionat de ceva, nu-ti va fi greu să cercetezi și să înveți în timpul liber, ba chiar o vei face cu plăcere. Dacă îți place când îți vorbește profesorul la facultate de dezvoltarea de aplicații mobile, dar nu îți poate oferi într-u totul informația pentru a înțelege foarte bine, apucă-te și studiază singur.

Internetul este cel mai mare ajutor, fiind și locul perfect în care poți îmbina teoria cu practica. Astfel, vei fi mereu o persoană care are va avea multe curiozități, vei putea învăța mai multe, vei deveni mai activ la ore, vei fi mult mai pregătit și apreciat decât colegii tăi!

Rămâi autodidact și pe partea profesională

Un job te poate învăța într-un timp mai scurt ce te învață facultatea în câțiva ani. Însă, cu siguranță nu te va învăța tot ce trebuie să știi pentru a deveni unul dintre cei mai buni.

Astfel, una dintre marile cerințe ale angajatorilor de astăzi este capacitatea angajaților de a fi autodidacți. În momentul în care întâmpini probleme și te confrunți cu situații mai dificile, trebuie să fii capabil să cercetezi pentru a le rezolva.

Un om care aduce valoare într-o companie prin diverse idei la momentul potrivit, este un om foarte apreciat. Rămâi conectat cu tendințele din domeniu din care faci parte, urmărește surse de inspirație și de informare constant pentru a nu pierde trenul.

Un om care este constant activ și se diferențiază de ceilalți colegi, va fi întotdeauna foarte bine răsplătit. Dacă nu de compania la care lucrează, poate la o alta care are nevoie de asemenea oameni.

Self-motivated pentru a deveni o persoană mai complexă

Facultatea m-a învățat multe lucruri, printre care și faptul că nu-mi poate oferi pachetul complet pentru a putea obține lucruri mărețe în viață, dacă nu completez informația dobândită cu eforturi suplimentare.

Așadar, am căutat să învăț mai multe angajându-mă în timpul facultății, implicându-mă în diverse proiecte, plecând la studii în străînătate, inconjurandu-mă cu oameni de la care am ce învăța, rămânând activ în partea de studiu chiar și în timpul liber. 

În Finlanda, am avut o experiență care s-a potrivit ca o mănușă atunci când vine vorba de a fi autodidact. Fiind un model de studiu diferit la facultatea la care am studiat, axat pe proiecte cu companii reale, partea teoretică a trebuit să fie făcută de către mine, în particular.

Astfel, facultatea m-a impulsionat să învăț singur, acele subiecte care erau relevante pentru a fi implementate in practică, conform cu cerințele clienților. Astfel, am învățat de unul singur cum să fac un website, cum să fac o strategie de marketing, să îmi îmbunătățesc calitățile de leadership și așa mai departe.

Te simți încă tânăr și crezi că mai ai timp să înveți până la o anumită vârstă? Nu te teme, vin copiii din urmă care învață mult mai mult decât am învățat noi și îți vor sufla jobul din față.

Schimbă-ți mindsetul

Nu mai aștepta să vină alții să-ți dea indicații și să te ghideze, ca să poți să realizezi ceva. Citește, urmărește oameni care influențează lumea într-un mod pozitiv, caută să deprinzi un comportament de învingător.

Dorește-ți mereu mai mult, fă mereu mai mult decât îți cere fișa postului. Nu înceta niciodată să te dezvolți, caută mereu să explorezi toate laturile vieții tale. În viață avem nevoie de progres, iar a fi cu un pas înainte înseamnă a fi un învingător!

Ca să fii autodidact, ar trebui să faci mult studiu individual și să înveți continuu. Ia-tă 5 Motive pentru care ar trebui să citești în permanență ca să rămâi mereu un om capabil și sănătos!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.