Nu-ți place să citești? Cărțile te plictisesc sau nu găsești nimic deosebit prin citit? Am trecut și eu prin această perioadă, iar la vârsta de 24 de ani la care mă aflu acum, vreau să îți mărturisesc că cititul a devenit parte din mine. Mi-am schimbat opinia deoarece am descoperit importanța cititului.

Am descoperit că cititul mă ajută din foarte multe perspective, iar asta am descoperit-o singur, din nevoie! Așadar, discutăm în continuare despre cum mi-am schimbat opinia vis-a-vis de citit și de ce e bine să citim.

De ce e bine să citim orice fel de cărți?

Dacă încă îți pui întrebarea asta mereu ”De ce trebuie să citim toate porcăriile astea?” și nu ai găsit răspunsul, o să încerc să ți-l dau eu. Am avut și eu aceeași întrebare pe parcursul vieții mele de adolescent și din păcate nu am citit pentru că nu am găsit un răspuns.

Am ajuns să citesc acum tot ce îmi cade pe mână legat de lucrurile și domeniile care mă pasionează. Îmi dau seama cât de important este să învăț continuu și să-mi mențin mintea antrenată.

Cititul este important deoarece face parte din evoluția noastră. Pe măsură ce citești mai mult ajungi să îți dezvolți vocabularul, imaginația și capacitatea de a înțelege lumea. Totodată, cititul îți va ține mereu mintea conectată la informație și te va feri de un dezastru cultural!

Așadar, ca să îți dau exact răspunsul la întrebarea pe care am afișat-o mai sus, cititul te ajută să devii o persoană mai informată și te va ajuta să gândești și să înțelegi lucrurile altfel față de un om care nu citește. Asta este din punctul meu de vedere importanța cititului! Citește mereu cu ideea că orice carte citită te face cu 0,0001% mai deștept decât erai înainte să o citești!

de ce e e bine sa citim - fata care citeste pe malul lacului

De ce este important să citim de la vârste fragede?

Chiar dacă ai 10,15,25 de ani, este bine să citești! De ce este important să citim încă de la vârste mici? Este bine să citim mai ales atunci când suntem mici deoarece cărțile ne vor stârni curiozități, ne vor ajuta să ne dezvoltăm cultura generală și chiar să ajungem să știm de mici ceea ce vrem să facem cu adevărat în viață.

Citește întotdeauna ceea ce te pasionează, dar citește și ceea ce ți se dă la școală. Eu nu am citit mult când eram mic, dar acum îmi dau seama că atunci când citeam, dacă nu era o carte cu o poveste fascinantă nu mă ținea conectat și mă plictiseam. Cărțile te ajută să îți dai seama care sunt lucrurile care îți plac.

Îmi amintesc că momentele în care citeam Jules Verne mi-au deschis calea spre a vrea să aflu mai multe despre necunoscut, despre natură și cunoaștere. Dacă nu aș fi citit Jules Verne, nu aș fi știut niciodată că sunt pasionat de geografie..

Cu cât citești mai mult, cu atât îți vine mai ușor să înțelegi ceea ce se explică în acea carte, în cazul cărților pe care trebuie să le citești pentru școală. Mai ales dacă vrei să îți iei examenele la limba română, te sfătuiesc să citești pentru că vei găsi răspunsuri cu ușurință la întrebările de la teste.

Chiar dacă nu știi foarte bine acel subiect, îți vei aduce aminte ce ai citit în carte despre personaj sau firul narativ al cărții, astfel că vei putea explica ceea ce știi.

De ce e bine să citim orice când suntem tineri?

Când suntem tineri ne regăsim în situația de a nu știi ce vrem de la viitor. În afară de jucatul pe computer sau ieșitul afară, nu prea ne regăsim în alte lucruri și nu avem hobby-uri. Este și mai important faptul că nu știm ceea ce vrem să devenim în viață, astfel că ajungem să ne alegem liceul sau facultatea greșit.

Dacă citești orice prinzi pe mână când ești tânăr vei avea ocazia să afli informații foarte multe din diferite domenii. Chiar dacă este un roman sau o poveste science-fiction, sigur vei descoperi lucruri care îți vor aprinde o scânteie în tine.

Poate reușești să te identifici cu personajul din carte și îți vei da seama că te inspiră și vrei să fii ca el. Poate afli despre niște locuri de care nu știai și vei vrea să le explorezi când vei fi mare.

Dacă citești o carte care nu-ți place, las-o și caută alta. Fă-ți un obicei din a citi deoarece te va ajuta să-ți dezvolți vocabularul și vei deprinde o abilitate bună de a gândi și vorbi frumos. Caută să schimbi cărți cu colegii sau prietenii și povestiți despre ele.

Dacă te ajută, să știi că toți oamenii care au succes astăzi și au joburi sau afaceri bune, au ajuns acolo citind foarte mult! Șansele de a ajunge la un nivel de succes în carieră sau pur și simplu ca intelect sunt foarte mici dacă nu citești.

De ce să continuăm să citim?

După cum spuneam, ca să ajungi la un nivel intelectual de apreciat, ca să ajungi la nivelul la care tuturor le place să vorbească cu tine, să te asculte, trebuie să citești. Ca să devii o persoană cu un caracter frumos și cu o percepție sănătoasă asupra vieții trebuie să citești. Ca să fii mai bun decât ești acum, va trebui să citești, să fii curios și să înveți.,

Ca să avansezi în carieră, ca să poți urca pe scara socială, va trebui să citești. Va trebui să citești cărți, articole sau alte lucruri legate de domeniul în care lucrezi, dar nu numai. De exemplu, dacă lucrezi într-o fabrică pe un post de inginer calitate, nu va fi de ajuns să citești doar lucruri legate de domeniul tău.

Ca să poți avansa, va trebui să știi si cum să te comporți cu cei pe care îi supervizezi, dar și cu cei care te supervizează. Astfel, pe lângă subiecte de inginerie va trebui să îți dezvolți în continuare și alte abilități, precum: cum să îți gestionezi banii pe care îi câștigi, cum să te comporți cu oamenii, cum să ai un stil de viață sănătos, cum să lucrezi mai eficient etc.

de ce e bine sa citesti - carte deschisa in natura

5 Motive clare pentru care trebuie să citim

Pentru a rezuma tot ceea ce am scris mai sus, vom prezenta 5 motive clare pentru care trebuie să citim permanent în viață. Cărțile ne dezvoltă atât din punct de vedere personal, profesional, dar și mental și medical.

1. Dezvoltarea atenției și concentrării

Am ajuns într-un moment al vieții în care totul se mișcă fascinant de rapid. Avem acces la atâtea informații din nenumărate surse și suntem într-o continuă activitate zilnică. Atenția și concentrarea noastră tinde să se diminueze. Ajungi în momente în care trebuie să identifici o problemă și să iei decizii, dar nu te ajută mintea.

De asemenea, ajungi să uiți că aveai ceva de făcut, să nu dai importanță lucrurilor prioritare din viața ta, să fii distras de la un lucru pe care era neapărat să îl fi făcut. Așadar, nu reușești să te concentrezi și ajungi în situații dificile.

Cititul ne ajută să rămânem concentrați și să ne dezvoltăm atenția asupra lucrurilor pe care le facem. Atunci când citești ești doar tu și cartea, iar restul lumii intră în stand-by.

2. Îmbunătățirea memoriei

Memoria este un aspect foarte important pe care ai vrea să îl ai mereu cu tine. Cititul te va ajuta să asimilezi lucruri mai rapid, să reții și să asociezi lucrurile cu ușurință.

Memoria este o componentă din noi care se antrenează, iar cu cât o antrenăm mai mult, cu atât mai bine va funcționa. Cititul și acumularea de informații te va ajuta să dezvolți această componentă și să legi lucrurile mai rapid.

3. Reducerea stresului

În momentul în care te conectezi cu povestea din carte, tot stresul acumulat de la muncă sau din alte situații rămâne în afara zonei tale. O carte bună te va cuprinde în firul poveștii și te va face să îți imaginezi ceea ce citești. Astfel, cititul te poate aduce într-o stare de relaxare și îți poate elimina stresul acumulat, cel puțin pe moment.

4. Menține sănătatea mentală

Cititul îți întreține creierul sănătos și este o formă de prevenire a bolilor neurologice, ca de exemplu alzheimer. Pe deasupra, cititul ajută creierul în general să rămână într-o formă optimă.

Multă lume asociază cititul cu mersul la sală. Exercițiile fizice îți ajută masa musculară și corpul să se dezvolte, în timp ce cititul este ca o sală de forță pentru creier. Cu cât tragi mai tare, cu atât mai mult creierul se dezvoltă și rămâne în formă.

5. Dezvoltă logica și gândirea critică

Un aspect important la care cititul își aduce aportul este modul de gândire. Pe măsură ce citești mai mult, felul în care vei concepe lucrurile, le vei analiza și interpreta va fi mai sănătos. Cititul îți dezvoltă gândirea critică, adică vei fi capabil să asamblezi mai multe idei sau situații și să rezolvi anumite probleme.

Cu ajutorul cititului vei avea capacitatea să observi chiar și situațiile și lucrurile abstracte și vei reuși să faci legătura între concepte din mai multe domenii. În final, îți las un mic video marca thestudent.ro despre citit.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.