În primul rând, este important să distingem conceptul de religie antică față de conceptul modern și actual. Grecii și romanii nu credeau că trebuie să dobândească viața de apoi într-un paradis, iar practicile religioase serveau doar la evitarea evenimentelor neplăcute din viața de zi cu zi prin rituri.

Legile care trebuiau respectate era aproape la fel cu cele civile, așa că zeii trebuiau să rezolve problemele sociale și personale.

Zeul Jupiter, zeul furtunii

Era cea mai înaltă zeitate din mitologia romană, stăpânul zeilor, în jurul căruia era consolidată întreaga religie. Acesta era zeul furtunii, al tunetului și al cerului.  Potrivit legendei, Jupiter a fost geamănul lui Juno și a fost alăptat de Fortuna Primigenia. Era asemănat cu Zeus din mitologia greacă.

Zeul Saturn

Era considerat zeul muncilor agricole și ale roadelor pământului, fiind asociat cu zeul Cronos din mitologia greacă.

Zeița Venus

Asociată cu zeița Aphrodita din mitologia greacă, era considerată zeița protectoare de vegetație și a fertilității, iar mai apoi protectoarea dragostei.

Zeița Iunona

Aceasta este soția lui Jupiter, considerată protectoarea nașterilor și a căsătoriilor, identificată cu zeița Hera din mitologia greacă.

Zeul Marte

Este zeul războiului, fiul lui Jupiter și al Iunonei, fiind asociat cu Ares din mitologia greacă. Simbolurile sale sunt coiful și armele de luptă.

Zeița Minerva, zeița înțelepciunii

A fost identificată cu Athena din mitologia greacă, fiind considerată zeița strategiilor de război, jucând un rol important în lupta împotriva giganților.

Zeul Neptun, zeul mărilor

Este asociat cu zeul Poseidon din mitologia greacă, având ca simboluri calul și tridentul. Neptul era ce care stârnea furtunile mării sau făcea apelel liniștite, și tot el scotea insule au pe altele le îngropa în adâncurile mării.

Zeița Ceres

A fost zeița grâului și a recoltelor. În mitologia greacă, Ceres purta numele de Demeter, o veche divinitate cu care a fost asimilată; are ca simbol secera și snopul de grâu.

Zeița Diana

A fost identificată mai târziu cu Artemis din mitologia greacă, fiin considerată zeița luminii, cu simbolul celest Luna.

Zeița Juno a Căsătoriei

Zeita Juno a fost una dintre cele mai apreciate zeități feminine romane. Importanța ei pentru poporul roman era mare și oamenii o considerau cea mai înaltă zeitate de lângă Jupiter, soțul ei. Juno era zeița romană a familiei, protectoră a statului și regină a zeilor în mitologia romană. Mitologia ei este foarte complexă și complicată, motiv pentru care este una dintre cele mai apreciate zeități din Roma.

Zeul Vulcan

A fost identificat mai târziu cu Hefaitos din mitologia greacăl fiind zeul focului. A fost fiul lui Jupiter și al Iunonei și era șchiop din cauză că tatăl său l-a aruncat în înaltul cerului din cauza unei dispute. A crescut 9 ani într-o grotă pe fundul mării, după care a fost readus în Olimp.

Zeul Mercurius

Potsdam.- Sanssouci, Merkur von Pigalle (an der Großen Fontaine)

Corespondentul său din mitologia greacă este Hermes, mesager ai zeilor, zerul comerțului și al negustorilor. După numele său a fost numită și a treia zi a săptămânii, miercuri.

Romanii, la fel ca și grecii, erau politeiști, venerau mulți zei cărora le atribuiau puteri și aptitudini în diferite domenii, zeitățile romane și grecești erau adesea diferențiate doar prin nume și reprezentau aceleași entități cu influențe identice asupra umanității, cu excepția lui Apollo, zeul grec al muzicii și al poeziei, medicinei și profeției care nu avea corespondent al său în religia romană, dar a fost „adoptat” în timpul monarhiei.

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.