Suits este un serial de care am auzit prima dată prin 2016 și îmi amintesc că îl găsisem într-un moment în care doream să învăț lucruri despre viață. Abia intrasem la facultate, mă angajasem și aveam impresia că nu știu să fac nimic și că toți oamenii cu care mă întâlneam erau mai buni decât mine.

Pe atunci, nici măcar nu aveam Netflix, așa că am început să mă uit la ”Suits” pe un site de filme online. Primul episod nu m-a dat pe spate, totuși mă uitasem la el în timp ce butonam telefonul. Ei bine, după ce am văzut al doilea episod, concentrându-mi atenția doar asupra lui, au urmat ore în șir în care nu m-am mai desprins de ecran.

harvey mike suits

L-am văzut până la capăt, cu toate că este foarte lung și uneori te mai oprești să înțelegi niște termeni de business sau juridici. Suits este un serial care mie mi-a oferit atât de multe învățături, atât de multe momente de motivație, emoție, exemple de urmat, lecții de moralitate, precum și multe multe alte lucruri pozitive.

Pentru cei care l-au văzut și rezonează cu înțelegerea mea, acest articol poate fi un moment de confirmare a lecțiilor pe care le-am deprins eu, iar pentru cei care nu l-au văzut, tineri sau mai în etate, probabil că Suits va intra în lista lor de seriale în curând.

Zece lecții despre viață, prietenie, moralitate, relații umane pe care le-am învățat din Suits

Sunt sigur că lista mea cu 10 lecții pe care le-am învățat uitându-mă la serial s-ar putea extinde cu ușurință, însă pentru moment, cu aceste lecții rezonez eu cel mai bine. M-am uitat la serial de două ori, asta se datorează în special faptului că sunt un om conservator și renunț cu greu la ceea ce-mi place foarte mult.

Oricum, consider că am devenit un om mai bun pe măsură ce m-am uitat la serial, iar în cele din urmă, la a doua vizionare, am înțeles mai bine de ce mi-a plăcut atât de mult. Așadar, ce lecții am învățat din acest serial?

1. Încearcă să vezi care sunt cele mai mari calități ale tale și folosește-le

Datorită serialului, mi-am dat seama că fiecare dintre noi este înzestrat cu o serie de calități, dar nu suntem foarte conștienți de acestea. Cu cât ajungem să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, cu atât mai mult putem folosi acest lucru în avantajul nostru.

Serialul acesta m-a învățat că trebuie să încerc să mă cunosc mai bine, astfel încât să profit la maxim de abilitățile cu care sunt înzestrat – în cazul meu, abilitatea de a înțelege oamenii, indiferent de vârstă și calitatea de a empatiza și rezona cu orice poveste.

Totodată, Suits m-a ajutat să-mi dau seama că nu putem fugi de slăbiciunile noastre, și că mai devreme sau mai târziu trebuie să ne confruntăm cu ele, altfel oamenii inteligenți vor profita și se vor folosi de ele în propriile interese.

2. Am înțeles cât de important este să ai un mentor

Tot datorită serialului, am înțeles cât de important este să ai lângă tine un om bine pregătit, cu experiențe de viață și de carieră, care te poate îndruma chiar încă de la primii pași în viața de adult, care te poate înțelege și judeca în același timp, fără niciun interes ascuns, și mai ales, fără să-ți provoace vreo supărare.

De câte ori am putut, am încercat să mă apropii de oamenii pe care îi admir, indiferent dacă mă atrăgeau poveștile lor de viață sau realizările lor în cariera. După exemplul din serial Mike-Harvey, Harvey-Jessica, am înțeles că este bine să pui întrebări, să mergi să plângi pe umărul cuiva dacă simți nevoia, să primești lecții de viață (de multe ori dure și directe), deoarece toate aceste lucruri te vor ajuta să îți definești valorile și traiectoriile mai bine.

Tot din experiențele pe care le-am văzut în film, am înțeles și simțit pe propria piele că mentorul nu te va învăța să fii și să gândești ca el, ci te va ajuta să îți descoperi propriile moduri de a gândi și acționa. Această relație, pe termen lung, te va pune chiar în postura în care, la anumite capitole, vei deveni mai bun decât mentorul tău.

În general, mi-am ales mentorii de la locul de muncă sau de la facultate. O relație cu un mentor nu este neapărat o relație de prietenie, dar este o legătură strânsă, bazată pe respect și încredere. Am avut câțiva mentori până acum, am și în prezent, iar cu unii țin legătura îndeaproape, cu alții mai rar. Oricum, întotdeauna am să îi respect pe acești oameni, am să le întind o mână de ajutor oricând pentru tot ce m-au învățat și ajutat să descopăr în viață.

3. Întotdeauna există o cale scăpare

Fiind un serial cu specific juridic și de afaceri, cu oameni din cele mai superioare poziții profesionale, acțiunea este concentrată foarte mult pe situații limită, situații de criză, trucuri și luptă pentru putere.

Deși este o un proverb clișeu „să nu renunți niciodată”, serialul ne demonstrează în repetate rânduri, cu situații aproape de real, cum Gabriel Macht (Harvey) și Patrick Adams (Mike) reușesc să iasă din orice încurcătură, din orice situație delicată care pare lipsită de soluții doar folosindu-se de gândirea critică și analiza detaliilor.

Aceștia arată că, chiar și atunci când crezi că nimic nu va merge, că nu mai există cale de scăpare, cu siguranță mai este ceva care îți scapă și la care nu te-ai gândit. Poate nu este mereu adevărat, dar măcar întâmplările din serial îți vor da speranță și motivația necesară pentru a nu renunța.

4. Orice compromis pe care îl faci, mai devreme sau mai târziu se va întoarce împotriva ta

Acest serial mi-a arătat cu exemple foarte relevante și în nenumărate rânduri, că niciodată nu vei scăpa de consecințele faptelor lipsite de etică pe care le-ai făcut. Fie că se va întâmpla curând sau într-un viitor foarte îndepărtat, viața te va împinge în unele situații în care va trebui să suporți consecințele faptelor tale.

Acest serial m-a învățat că oamenii sunt în stare să treacă granițele bunului simț și ale legii pentru a obține ceea ce vor, dar totuși, că niciodată nu vor rămâne nepedepsiți. Iar dacă chiar facem aceste lucruri, ar trebui să plecăm capul atunci când adevărul iese la iveală, să acceptăm consecințele cu demnitate și să ne asumăm greșelile.

Acest exemplu poate fi observat încă din primul episod al serialului, când Harvey îl angajează pe Mike ca asociat, cu toate că acesta nu terminase dreptul și nu făcea parte din barou. Mai târziu, cu toate că au ascuns foarte bine acest lucru, situația s-a întors împotriva lor.

5. Fii pregătit întotdeauna înainte de a spune/ face un lucru important sau a lua o decizie

Bazându-se foarte mult pe relațiile dintre oameni, serialul cuprinde foarte multe situații în care se iau decizii de business extrem de complicate. Acest serial m-a învățat că trebuie să mă documentez înainte de a spune ceva important, că trebuie să iau decizii informate, că dacă vreau să obțin ceva de la o persoană, trebuie să-mi fac temele bine înainte. După cum spune Jessica din serial, “trebuie să știi mereu cu cine te bagi în pat.”

6. Atitudinea schimbă regulile oricărui joc

O atitudine potrivită, de învingător, chiar și când nu este valabil acest lucru, te va face întotdeauna să schimbi regulile unui joc. Oamenii pot fi intimidați ușor doar dintr-o privire, un ton al vocii sau datorită unei ținute și prezențe autoritare. Am înțeles că atitudinea este unul dintre cele mai de preț și unice calități pe care le am.

Atitudinea lui Harvey, care se și este considerat “the best closure in New York” se reflectă perfect în comportamentul său. Mi-a rămas în cap una dintre replicile sale “sunt dur, dar corect”.

7. Apreciază oamenii cu care rezonezi și ține-i lângă tine

De-a lungul a 7 sezoane, situațiile delicate, care în final l-au dus pe Mike la închisoare pentru a-și apăra cel mai bun prieten, mi-au demonstrat cât de important este să ții aproape de oamenii cu care împărtășești aceleași valori și principii.

Un om care îți pune toată încrederea pe masă, care îți este loial și te iubește necondiționat este un om cu care ar trebui să rămâi în aproape toată viața. După cum ne arată și serialul, acești oameni sunt gata să meargă la închisoare pentru tine.

8. Lucrează din greu în fiecare zi din viața ta

Deja am auzit prea multe vorbe de la oameni de succes care spun că dacă nu muncești din greu, o să fie foarte greu să realizezi lucruri mărețe, în cazul în care ți le-ai propus. Aceste vorbe le-am auzit de multe ori și în serial, iar într-un final, pe măsură ce am mai crescut, mi-am dat seama că este al naibii de adevărat.

Nu-mi ajunge timpul să fac tot ce mi-am propus, iar asta înseamnă că trebuie să sacrific multe lucruri, somn, distracție ca să muncesc pentru obiectivele mele.

9. Câștigă bătălia înainte de război

Aceasta este una dintre calitățile pe care le-am admirat cel mai mult la Harvey, faptul că deși era avocat și își reprezenta clienții în instanță, el nu ajungea aproape deloc în instanță. Întotdeauna, rezolva toate conflictele, litigiile dinainte să ajungă la tribunal.

Asta mă face mereu să mă gândesc cum aș putea să găsesc o soluție care să-mi permită să “câștig bătălia fără a merge la război”. În câteva cuvinte, acest exemplu îmi spune că trebuie să fim mereu cu un pas înaintea celorlalți, să fim pregătiți pentru orice urmează.

10. Fă mereu ceea ce este corect

Toate învățăturile de mai sus, cumva se leagă de această ultimă lecție pe care am expus-o – mai exact, să faci mereu ceea ce este corect în viață. Dacă ești un om corect, indiferent că nu întotdeauna corectitudinea câștigă, vei fi împăcat cu tine însuți, vei putea dormi liniștit.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.