fbpx
Timp de citire: 5 minute

Ești student sau urmează să începi viața de student?

Indiferent de ce studiezi, în ce an de studiu ești sau de unde vii, activitățile din timpul studenției îți pot fi foarte folositoare. Fie că ești acel tip de student dedicat, fie acela căruia îi place să jongleze timpul între viața de student și distracție. Află că activitățile studențești reprezintă un avantaj pentru ambele sfere.
În orice activitate în care te implici vei cunoaște oameni și vei colabora cu oameni. Aceștia sunt acolo din aceleași motive ca și tine, acelea de a cunoaște, de a se distra și de a învața lucruri noi.

Succint, îți voi arată câteva dintre activitățile pe care le poți aborda în timpul facultății. 


1. Apartenența într-o asociație studențească

Vei cunoaște și te vei imprietenii cu zeci de oameni faini. Probabil că vei ajunge să dobândești cei mai buni prieteni din interiorul organizației. O asociație studențească îți oferă atâtea oportunități pe cât ești capabil să prinzi. Te vei implica în proiecte care îți vor umple timpul și te vor ajuta să te dezvolți. De asemenea, te vei distra, vei călători, o să primești discount-uri la evenimente sau produse și cu siguranță vei primi aprecierea profesorilor.

activitati pentru viata de student


2. Implică-te în proiecte în viața de student, cu condiția să îți facă plăcere.

Dacă vrei să fii cu un pas înaintea altora și te gândești la ce o să faci după ce termini facultatea, te sfătuiesc să te implici în proiecte.
Proiecte în facultate sunt multe, pe fiecare profil în parte. Nu ezita să consulți site-ul facultății, să citești noutățile, să citești brief-urile din concursuri sau să participi la Sesiunile de Comunicări Științifice (va urma un articol despre cum am câștigat locul 1 pe facultatea mea, înscriindu-mă dintr-o întâmplare exact în utlima zi).
Poate te gândești că îți vor ocupa prea mult timp sau că vei avea mult de muncă. Să știi că obișnuim să exagerăm și că în realitate aceste proiecte nu sunt atât de grele pe cât par. E simplu, cu cât ai mai multă experiență în proiecte sau experiență practică, cu atât șansele tale de reușită și de a prinde jobul dorit vor fi mai mari.


3. Implicare în joburile din facultate

În facultatea în care studiez eu, sunt vacante anual anumite posturi ușoare pentru studenți în domenii precum IT, Comunicare sau Management/ Marketing. Partea rea este că nu vei primi salariu, însă vei avea anumite beneficii, cum ar fi de exemplu cazare pe gratis în cămin și masă la cantină. Bineînțeles, poate și o recomandare bună de la profesori pentru un viitor loc de muncă. Munca pe care o vei presta va fi ușoară, iar timpul pe care îl vei aloca va fi foarte flexibil, după placul tău. Iar un alt beneficiu este acela că vei lucra în-deaproape cu anumiți profesori, de altfel cu toții stim că e minunat să te ai bine cu un profesor. Așadar, dacă ești cât de cât priceput într-un anumit domeniu, poți accesa site-ul facultății și căuta aceste activități.


4. Job part-time

Dacă eșți acel tip de student dedicat, implicat în proiecte și pus pe învățat, cu siguranță această parte nu ți se potrivește. În momentul în care ești prezent la cursuri zi de zi și vrei să dai randament 100% pentru facultate, jobul nu este cea mai bună alegere. Gândește-te doar la faptul că poți câștiga un venit bun din bursa de studiu fără să te chinui cu un job part-time. 

Dacă eșți de partea cealalată a baricadei și îți place școala, dar nu atât de mult precum îți place să stai cu iubita sau să ieși în oraș, atunci jobul ar fi o soluție bună. Te mai duci din când în când pe la facultate, mai mergi și la job și toată lumea e fericită. (vezi articol despre joburi pentru studenți aici).
O să ai momente în care o să fii stresat(ă) datorită ambelor activități, însă te asigur că vei trece peste și te vei bucura în continuare de viață. Ai și bani, te simți independent, o să tragi să îți iei și examenele pentru că vrei să evoluezi la locul de muncă. Important este să nu te lași pradă banilor și să te lași de facultate. 

job part-time student


5. Voluntariat

Sigur, acesta nu e un subiect despre care să nu știi deja ce înseamnă și ce presupune. E bine să te implici în comunitatea în care trăiești, să fii social responsabil și să ajuți. Organizații de voluntariat sunt foarte multe, iar experiența pe care o vei câștiga din implicarea ta va fi importantă. Poți căuta exact ce îți place să faci, pentru că sigur vei găsi.
Dn proprie experiență, la două interviuri de angajare la care am participat pentru firme cu o organizare modernă, experiența de voluntar m-a ajutat. Va urma un articol detaliat despre acest subiect în care te voi îndruma spre anumite organizații faine.


6. Experiențe internationale.
ERASMUS și WORK AND TRAVEL.

work and travel si erasmus


Îți voi vorbi din postura de susținător și tester al amândurora dintre ele. Am fost plecat la sfârșitul anului II de facultate cu Work and Travel. Asta se întâmpla în vara anului 2018. Iar exact în momentul în care scriu acest articol, mă aflu în Finlanda, țara gazdă a mobilității ERASMUS din care fac parte.

Recomand cu cea mai mare încredere ambele programe, susținând cu tărie că mi-au schimbat viața, realmente!

Am dobândit cunoștiințe de limba engleză extraordinare. Am reușit să mă împrietenesc cu oameni din întreaga lume, am devenit mai sociabil și mai deschis la a încerca lucruri noi. În momentul de față tind să cred că a devenit un stil de viață pentru mine.

Vreau să clarific din capul locului diferența dintre cele două programe și de ce nu pot fi comparate:

ERASMUS
Mobilitate de studiu într-o universitate dintr-o țară străină. Prin acest program vei studia la o altă universitate timp de un semestru. Această mobilitate se poate prelungi ulterior.
Află mai multe din articolele din secțiunea Erasmus!

bursa erasmus


WORK AND TRAVEL
Alegi o țară în care vrei să mergi (SUA, UK, Spania, Irlanda etc) unde vei munci pe timpul verii. Acest program nu este susținut de facultate, ci se accesează pe cont propriu, însă calitatea de student la zi este obligatorie!
Află mai multe din articolele din secțiunea Work and Travel!

student international


Așadar, ai timp, îți dorești mai mult de la viață și vrei să te dezvolți? Implică-te activ în viața de student și cu siguranță roadele muncii tale vor fi pe măsură!

Îți mulțumesc că ai rupt din timpul tău pentru a citi acest articol!
Poti să ne urmărești și pe pagina de facebook thestudent.ro.

Cu stimă!

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.