Ești student sau urmează să începi viața de student? Indiferent de ce studiezi, în ce an de studiu ești sau de unde vii, activitățile din timpul studenției îți pot fi foarte folositoare, indiferent că ești acel tip de student dedicat sau acela căruia îi place să jongleze timpul între viața de student și distracție.

Află că activitățile studențești reprezintă un avantaj pentru ambele sfere, astfel că în orice activitate în care te implici vei cunoaște oameni și vei colabora cu oameni. Aceștia sunt acolo din aceleași motive ca și tine, acelea de a cunoaște, de a se distra și de a învața lucruri noi.

Dacă ești student și vrei să te implici mai mult decât o faci deja acestei perioade din viață, îți voi arată câteva dintre activitățile pe care le poți aborda în timpul facultății. 


1. Înscrie-te într-o asociație studențească

Să fii parte dintr-o asociație de studenți înseamnă că vei cunoaște și te vei imprietenii cu zeci/sute de oameni faini. Probabil că vei ajunge să dobândești cei mai buni prieteni, chiar din interiorul organizației.

O asociație studențească îți oferă atâtea oportunități pe cât ești capabil să duci. Te vei implica în proiecte care îți vor umple timpul și te vor ajuta să te dezvolți. De asemenea, te vei distra, vei călători, o să primești discount-uri la evenimente sau produse și cu siguranță vei primi aprecierea profesorilor.

activitati pentru viata de student

2. Implică-te în proiecte

Dacă vrei să fii cu un pas înaintea altora și te gândești la ce o să faci după ce termini facultatea, te sfătuiesc să te implici în proiecte. În facultate o să găsești multe proiecte, pe fiecare profil în parte. Nu ezita să consulți site-ul facultății, să citești noutățile, să citești brief-urile din concursuri sau să participi la Sesiunile de Comunicări Științifice.

Poate te gândești că îți vor ocupa prea mult timp sau că vei avea mult de muncă. Este adevărat, dar în realitate, doar implicarea și învțarea continuă din facultate te va ajuta să obții un job mai bun!

3. Muncește pentru facultatea la care studiezi

În facultatea în care studiez eu, sunt afișate în mod constant anumite posturi ușoare pentru studenți în domenii precum IT, Comunicare sau Management/ Marketing. Partea rea este că nu vei primi salariu, însă vei avea anumite beneficii, cum ar fi de exemplu cazare pe gratis în cămin și masă la cantină.

Bineînțeles, poate și o recomandare bună de la profesori pentru un viitor loc de muncă. Munca pe care o vei presta va fi ușoară, iar timpul pe care îl vei aloca va fi foarte flexibil, după placul tău. Iar un alt beneficiu este acela că vei lucra în-deaproape cu anumiți profesori, de altfel cu toții stim că e minunat să te ai bine cu un profesor. Așadar, dacă ești cât de cât priceput într-un anumit domeniu, poți accesa site-ul facultății și căuta aceste activități.

4. Job part-time

Dacă eșți acel tip de student dedicat, implicat în proiecte și pus pe învățat, cu siguranță această parte nu ți se potrivește. În momentul în care ești prezent la cursuri zi de zi și vrei să dai randament 100% pentru facultate, jobul nu este cea mai bună alegere. Gândește-te doar la faptul că poți câștiga un venit bun din bursa de studiu fără să te chinui cu un job part-time. 

Dacă eșți de partea cealalată a baricadei și îți place școala, dar nu atât de mult precum îți place să stai cu iubita sau să ieși în oraș, atunci jobul ar fi o soluție bună. Te mai duci din când în când pe la facultate, mai mergi și la job și toată lumea e fericită. (vezi articol despre joburi pentru studenți aici).

O să ai momente în care o să fii stresat(ă) datorită ambelor activități, însă te asigur că vei trece peste și te vei bucura în continuare de viață. Ai și bani, te simți independent, o să tragi să îți iei și examenele pentru că vrei să evoluezi la locul de muncă. Important este să nu te lași pradă banilor și să te lași de facultate.

job part-time student

5. Voluntariat

Sigur, acesta nu e un subiect despre care să nu știi deja ce înseamnă și ce presupune. E bine să te implici în comunitatea în care trăiești, să fii social responsabil și să ajuți. Organizații de voluntariat sunt foarte multe, iar experiența pe care o vei câștiga din implicarea ta va fi importantă. Poți căuta exact ce îți place să faci, pentru că sigur vei găsi.

Dn proprie experiență, la două interviuri de angajare la care am participat pentru firme cu o organizare modernă, experiența de voluntar m-a ajutat.

6. Programe internationale

În timpul studenției, am experimentat două dintre cele mai cunoscute programe internaționale pentru studenți. Am fost plecat la sfârșitul anului II de facultate cu programul Work and Travel USA. Asta se întâmpla în vara anului 2018. Iar exact în momentul în care scriu acest articol, mă aflu în Finlanda, țara gazdă a programului ERASMUS din care fac parte.

work and travel si erasmus

Recomand cu cea mai mare încredere ambele programe deoarece vor contribui foarte tare la evoluția ta! Prin aceste experiențe internaționale, am dobândit cunoștiințe de limba engleză extraordinare, am reușit să mă împrietenesc cu oameni din întreaga lume, am devenit mai sociabil și mai deschis la a încerca lucruri noi.

Nu aș putea spune care program este mai fain, însă îți vor prezenta un pic ce sunt acestea.

1. ERASMUS

Mobilitate de studiu într-o universitate dintr-o țară străină. Prin acest program vei studia la o altă universitate timp de un semestru. Această mobilitate se poate prelungi ulterior. Află mai multe din articolele din secțiunea Erasmus!

bursa erasmus

2. WORK AND TRAVEL

Alegi o țară în care vrei să mergi (SUA, UK, Spania, Irlanda etc) unde vei munci pe timpul verii. Acest program nu este susținut de facultate, ci se accesează pe cont propriu, însă calitatea de student la zi este obligatorie! Află mai multe din articolele din secțiunea Work and Travel!

student international

Așadar, ai timp, îți dorești mai mult de la viață și vrei să te dezvolți? Implică-te activ în viața de student și cu siguranță roadele muncii tale vor fi pe măsură!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.