Vatra Dornei este un loc special de vizitat în orice anotimp, datorită activităților diverse pe care le poți practica și peisajelor spectaculoase. Orașul-stațiune este înconjurat de Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei și Obcina Mestecăniș.

Vatra Dornei se află chiar în centrul Carpaţilor Orientali, de-a lungul culoarului depresionar, la aproximativ 802 m altitudine.

Vatra Dornei – scurt istoric

Vatra Dornei se află în județul Suceava și este cunoscută încă din secolul al XIX-lea pentru sporturile de iarnă practicate aici și apele termale din zonă. Localitatea este traversată de șoseaua europeană E58, iar distanțele dintre aceasta și cele mai apropiate orașe sunt:

  • Vatra Dornei – Borșa: 1 h 29 min (89,6 km) pe DN18
  • Vatra Dornei – Gura Humorului: 1 h 14 min (75,1 km) pe DN17/E58
  • Vatra Dornei – Iași: 3 h 30 min (227,8 km) pe DN17/E58
  • Vatra Dornei – Colibița: 1 h 3 min (58,2 km) pe DN17/E58
  • Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc: 45 min (44,4 km) pe DN17/E58
  • Vatra Dornei – Cluj: 3 h 1 min (189,7 km) pe DN17/E58
  • Vatra Dornei – Suceava: 1 h 51 min (110 km) pe DN17

Vatra Dornei are o legendă superbă, care vorbește despre proveniența numelui ei. Acesta s-ar fi datorat unei iubiri cu deznodământ tragic. Se spune că întemeietorul ei a fost Dragoș Vodă care s-a îndrăgostit de o păstoriță a locurilor, pe nume Dorina, pe care a ucis-o fără să vrea.

Existența localității a fost atestată de pe vremea statului Moldovei, iar de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri. De exemplu, slavii au numit-o „Dolină”, romanii „durnacum”, iar la români a devenit „Dorna”.

obiective turistice in vatra dornei (1)

Odată cu anul 1775, va intra sub stăpânire austriacă, iar localnicii devin iobagi, adică țărani dependenți de stăpânul feudal. Li se interzice dreptul la pescuit și morărit, trebuie să plătească taxe pe păduri și culturile câmpului, să presteze servicii neplătite, să ofere autorităților biruri în natură și multe altele.

Aceste lucruri duc la conflicte extinse, care se întind pe aproape 100 de ani. Mai târziu, constituția austriacă va fi abrogată, iar odată cu aceasta va începe o nouă perioadă, a absolutismului monarhic.

Dorna devine o localitate ce se va bucura de o dezvoltare rapidă și puternică, datorită descoperirilor apelor minerale. Aceste izvoare sunt recunoscute pentru importanța lor datorită analizei pe care doctorul Ignatziu Plusch a făcut-o locului.

Tot el propune sistematizarea și amenajarea lor. Proiectul este aprobat în 1811, iar inginerul Buholzer va construi o clădire mare cu 6 căzi și o conductă care conduce apa minerală.

În anul 1870, Băile Vatra Dornei sunt cumpărate de către Fondul Bisericesc Român. Tot acum se construiește o clădire cu 20 de cabine, iar mult mai târziu aici se va ridica Hotelul nr. 1 și Cazinoul, care, din păcate, se află în paragină în prezent.

Odată cu 1895 se întrevede o etapă nouă de dezvoltare a acestei stațiuni, iar 4 ani mai târziu sunt inaugurate principalele obiective turistice: Izvorul Sentinela, Izvorul Ioan și Izvorul Ferdinand.

În 1875 vine ca primar Vasile Deac, iar 10 ani mai târziu se întocmește un proiect care promite ridicarea unor noi edificii de cazare, tratament și petrecerea de timp în liber a vizitatorilor. În 1886, acesta primește acordul de la împăratul Franz Joseph de a edifica Palatul Național, Gara Mare, Palatul Comunal, Templul Evreiesc și zidirea unei școli românești de trei clase.

Din păcate, Primul Război Mondial va transforma stațiunea Vatra Dornei într-o fortăreață a armatei austro-ungare. În acest timp totul este distrus. Același lucru se întâmplă și în cel de-al Doilea Război Mondial. Totuși, după 1945 începe cu forțe proaspete refacerea și modernizarea tuturor atracțiilor din zonă.

Vatra Dornei – obiective și atracții turistice

Dacă îți dorești să te pregătești de o vacanță în Vatra Dornei, trebuie să cunoști cât mai bine zona și care sunt obiectivele turistice disponibile. Există și un parc natural prin care te poți plimba pentru a admira priveliștea, iar curajoșii exploratori se pot bucura de telescaunul care acoperă distanța dintre stațiuni și Dealul Negru.

De asemenea, se organizează constant excursii la Poiana Stampei și Poiana Negrii, locuri populare pentru izvoarele minerale. Așadar, iată câteva dintre cele mai importante atracții turistice:

Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică

Înființat în 1952 și deschis 5 ani mai târziu, dispune de două mari secții. Prima este cea de Faună și Floră, iar cea de-a doua de Cinegetică. Exponatele sunt extrem de interesante pentru vizitatori, deoarece, redau în prezentarea lor aspecte ale mediului natural din care provin.

Mai mult decât atât, cei interesați pot descoperi informații despre ocrotirea naturii și ecologie. Secția de Cinegetică prezintă animale vertebrate, are un interior vânătoresc și Sala Trofeelor.

Muzeul de Etnografie

Înființat în 1987 redă cu acuratețe creațiile populare din zona Bucovinei. Găsești aici reprezentate domenii ale artei populare, preocupările principale ale locuitorilor zonei, dar și activități specifice, precum creșterea animalelor și plutăritul.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Numită și simplu, Cetatea Sucevei, a fost edificată la finalul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat și fortificată mai târziu de Ștefan cel Mare, iar după, distrusă în 1675 de Dumitrașcu Cantacuzino. Din anul 2015 este considerată monument istoric și este deschisă pentru vizitatorii care își doresc o priveliște unică spre oraș.

Castelul Dracula

Aproape de stațiune este o destinație destul de populară, însă fără valoare istorică. Majoritatea persoanelor se opresc aici pentru a face un popas relaxant și pentru a se bucura de priveliște către Munţii Bârgăului.

Mănăstirea Putna

În Vatra Dornei poți vizita o mulțime de mănăstiri, iar una dintre cele mai populare este Putna, considerată cea mai importantă ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare. Chiar dacă presupune un drum puțin mai lung, merită să vizitezi un astfel de loc plin de istorie și cultură.

Acest ansamblu arhitectural îmbină elemente moldovenești cu cele bizantine, renascentiste și gotice. La interior te așteaptă picturi colorate, scene biblice, dar și portretul lui Ștefan cel Mare.

Ciocănești

Considerată o comună muzeu, dintre Vatra Dornei și Botoș se află pe locul 6 în topul celor mai frumoase sate de vacanță din Europa. Găsești 600 de case decorate în stil bucovinean și cei mai primitori săteni care respectă tradițiile zonei.

Descoperă alte obiective turistice:

  • Biserica Nașterea Maicii Domnului
  • Biserica Sfântul Ilie Sinagoga din Strada Luceafărul
  • Templul Mare din Vatra Dornei
  • Schitul de călugări Sfântul Nectarie
  • Clădirea băilor – clădire monument istoric
  • Cazinoul din Vatra Dornei – clădire monument istoric
  • Casa Vladimir, azi Întreprinderea Minieră Vatra Dornei
  • Casa de lemn „Aurora Negrea” – clădire monument istoric
  • Hotelul Carol, fosta Vilă nr. 1 – clădire monument istoric
  • Biblioteca orășenească – clădire monument istoric
  • Izvorul Sentinela
  • Izvorul Unirea, azi Restaurantul Maestro

Pe lângă acestea există Casa de Cultură „Platon Pardău”, care găzduiește periodic spectacole de teatrul, expoziții de artă, vernisaje sau spectacole folclorice. De asemenea, Vatra Dornei este locul unde festivalurile de iarnă „Porniți Plugul Feți Frumoși” și „Serbările Zăpezii” au loc an de an, în apropierea Ajunului Anului Nou.

Dincolo de zona Vatra Dornei, poți descoperi obiective turistice care presupun o mică excursie de câteva ore sau de o zi. Acestea merită cu siguranță atenția ta, pentru că sunt locuri cu o istorie bogată și peisaje spectaculoase, unde poți face cele mai frumoase poze și fotografii. Printre ele se numără Popasul Tihuța și Poiana Largului.

Parcul Național Călimani

Se află doar la 25 de kilometri de Vatra Dornei, iar odată ce ai ajuns aici nu îți mai dorești să pleci. Te vei bucura de liniște, natură și imagini unice. Aici se află cel mai mare crater vulcanic din România, parcul fiind alcătuit din mai mulți munți vulcanici. Zona este protejată încă din 2003.

Transrarău

Poți porni din comuna Pojorâta pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din țară, unde vei avea ocazia să vezi peisaje unice și să ajungi la formațiunile Pietrele Doamnei.

Lacul Colibița

Doar într-o oră jumătate poți ajunge aici la acest lac artificial de acumulare din Munții Călimani. Are o suprafață de 270 de hectare și 13 kilometri lungime. Este situat la 900 de m altitudine, iar pe malurile sale se află stațiunea Colibița.

Vatra Dornei – pârtii de schi

Dacă ajungi în Vatra Dornei trebuie neapărat să urci pe munte. Obiectivele turistice de aici și pârtiile sunt spectaculoase, mai ales în timpul iernii. Turiștii se pot bucura de 5 pârtii pentru a practica diferite sporturi de iarnă, una dintre ele fiind specială pentru schi fond.

vatra dornei statiune

Pârtia de schi „Dealu Negru”

Cu o lungime de 3.200 m, o diferență de nivel de 400 m și un grad de dificultate mediu este perfectă pentru iubitorii începători ai sporturilor de iarnă. Aici te vei bucura de transport cu telescaunul disponibil în pe tot parcursul anului, care pleacă din Strada Negrești și se termină la cota de 1.300 m. Timp de 25 de minute te poți delecta cu peisajele unice în lume ale munților care înconjoară stațiunea.

Pârtia de schi „Parc”

Este una dintre cele mai populare pârtii din nordul țării datorită pistei de snowtubing și școlii de schi „Euroski” de la baza ei. Cu o lungime de doar 900 de metri, o diferență de aproximativ 150 m și o dificultate medie este situată chiar în inima stațiunii Vatra Dornei, în apropierea Parcului Central.

De asemenea, dispune de telescaun care pleacă de pe Strada Parcului. Poți vedea Partia de ski „Parc” live, chiar în mediul online. Dacă vrei să faci o mică excursie până aici, poți observa din timp condițiile meteo și starea zăpezii.

Pârtia de schi „Poienița”

Numită și „Parc 2” se află în continuarea celei de mai sus și este preferată de cei începători, datorită gradului redus de dificultate pe care îl are. Aceasta dispune de o lungime de 550 m și o diferență de nivel de 50 de metri.

Pârtia de schi „Veverița”

Este o pârtie destul de nouă, care a fost dată în folosință în 2011. Aceasta se află în apropierea pârtiilor „Parc” și „Parc 2” și are lungime de 780 m, cu o diferență de 200 m de nivel. De asemenea, are un grad mediu de dificultate și instalație de transport.

Pârtia „Dealu Runc”

Aceasta este destinată practicării de schi fond și se află în continuare pârtiei „Veverița”. Are cea mai mare lungime, de aproximativ 5.000 de metri și o dificultate scăzută, ceea ce o face perfectă pentru începători.

Vatra Dornei – tratament balnear

Vatra Dornei este o stațiune balneară mai puțin populară în țară, însă extrem de frumoasă și de eficientă în tratarea diferitelor boli și afecțiuni. Aici este o temperatură medie anuală de 5 grade Celsius, iar acest lucru face ca zona să fie perfectă pentru zăpadă și pârtiile de schi.

Climatul depresionar puternic ozonat, stimulant, nămolul de turbă, aerul și apele minerale sunt factori de cură pe care organismul tău îi va iubi. Aici există 37 de izvoare de care se bucură anual mii de turiști. În plus este o zonă de relaxare, dar și de tratare.

Apele termale din Vatra Dornei sunt eficiente pentru boli ale aparatului cardio-vascular, precum: hipertensiune arterială, varice stadiu I şi II, ateroscleroză obliterantă periferică sau cardiopatie ischemică.

De asemenea, sunt eficiente pentru bolile aparatului locomotor: afecţiuni degenerative articulare, spondiloze, fibroze, artroze, afecțiuni posttraumatice, hemipareză sechelară provenită în urma unui accident vascular cerebral și multe altele.

Mai mult decât atât, bolile asociate, precum obezitatea, nevroza sau afecțiuni ale aparatului respirator, pot fi ameliorate cu brio de proprietățile apelor.

Centrele de tratament ale stațiunii dispun de băi cu plante, masaje, băi carbogazoase, kinetoterapie și împachetări cu nămol sau parafină.

Așadar, fie că îți dorești să te bucuri de proprietățile unice ale apelor termale sau să te relaxezi vizitând locuri pline de istorie și peisaje spectaculoase, Vatra Dornei este stațiunea perfectă pentru tine.

Sursa foto:
Shutterstock.com

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.