Descoperă strategii și sfaturi esențiale de la experții agregatorului de joburi Jooble pentru obținerea și valorificarea cu succes a stagiilor plătite în timpul studiilor universitare

Dacă ești student și ai ceva timp liber, un stagiu plătit poate reprezinta o oportunitate unică să acumulezi experiență, să îți creezi conexiuni și relații, să îți dezvolți abilitățile practice relevante în domeniul care te interesează, dar și să faci niște bani. Angajatorii sunt și ei interesați să angajeze studenți – drept dovadă, piața oferă mii de locuri de muncă de internship pentru studenți în București și în celelalte orașe ”universitare” din România – Cluj, Iași, Timișoara, Constanța sau Brașov. Acest trend este și mai pronunțat în țările mai dezvoltate din Uniunea Europeană – de exemplu, ponderea joburilor part-time pe piața de loc de munca deva este de peste 30%, iar mai mult de 40% din studenții actuali deja au finalizat cel puțin un stagiu plătit.

Cu toate acestea, găsirea unui stagiu bine plătit sau util și valorificarea beneficiilor oferite de acesta nu este întotdeauna simplă sau ușoară. Însă există anumite strategii sau abordări care te pot ajuta să ai o experiență plăcută și folositarea la această etapă importantă pentru dezvoltarea carierei tale. În acest articol, scris cu ajutorul experților de la agregatorul de joburi Jooble, vom parcurge împreună câteva dintre aceste abordări:

Caută doar oportunități care sunt relevante pentru domeniul studiilor tale

Pentru a îți spori șansele de a fi angajat, dar și de a obține experiență care să îți fie utilă ulterior în carieră, caută și aplică doar pentru oportunități relevante pentru domeniul studiilor tale. Deși ai putea fi tentat de alte domenii mai bine plătite sau mai populare în rândul stundeților, cum ar fi Horeca, este mai important să te dezvolți de pe acum în domeniul în care planifici să ai o carieră. Utilizează toate resursele disponibile, cum ar fi site-urile de recrutare, rețelele sociale, evenimentele de recrutare și rețeaua ta proprie de contacte, pentru a găsi și a aplica la aceste oportunități.

Creează un CV și scrisori de intenție bine structurate și personalizate

Odată ce ai identificat potențialele oportunități de stagii relevante pentru tine, următorul pas este să aplici la acestea într-un mod profesionist și eficient. Elaborează un CV bine structurat, folosind unul din miile de template-uri profesionale disponibile online, care să  îți evidențieze educația, orice experiență anterioară, inclusiv voluntariat sau chiar hobby-uri, abilitățile și realizările tale care sunt relevante pentru stagiul la care aplici. Nu uita să personalizezi fiecare scrisoare de intenție pe care o trimiți împreună cu CV-ul, arătând ce te-a motivat să aplici pentru acea oportunitate de stagiu și modurile în care ai de gând să contribui sau să aduci plusvaloare în organizația respectivă.

Pregătește-te serios pentru interviu

Interviul este de departe cea mai importantă etapă în procesul de obținere a unui stagiu plătit. Prima impresie pe care o lași în urma interviului va determina în cea mai mare proporție decizia angajatorului de a te lua sau nu în echipă. Astfel, trebuie să îți pregătești răspunsurile pentru cele mai des întâlnite întrebări tipice de interviu, precum și pentru întrebări specifice legate de domeniul studiilor tale și de poziția pentru care aplici. De asemenea, cercetează și află cât mai multe informații despre companie și despre poziție, pentru a îi arăta angajatorului că ai dedicat timp și ai venit pregătit.

Arată că ai inițiativă și implicare

Odată ce ai trecut cu succes de interviu și ai fost angajat pe un contract de stagiu de muncă, este foarte important să arăți că ești un agajat care dă dovadă de inițiativă și de implicare. Încearcă să fii cât mai proactiv și să îți asumi responsabilități suplimentare când ai această ocazie, dar și să cauțu încontinuu oportunități de învățare și de dezvoltare. De asemenea, fii deschis la feedback-ul pe care îl primești de la angajator și de la noii colegi, pentru a îți îmbunătăți performanțele.

Construiește-ți relații profesionale și păstrează aceste legături

Pe lângă experiență și bani, unul dintre cele mai importante beneficii ale unui stagiu plătit este posibilitatea de a îți construi relații profesionale noi. Colaborează cu cât mai mulți colegi și mentori și învață tot ce poți de la ei. Ulterior, depune un efort să menții contactul cu persoanele pe care le-ai cunoscut pe parcursul stagiului tău,  pentru că aceste relații ți-ar putea fi extrem de utile în cariera ta ulterioară.

Share.