Am terminat un liceu uman din orașul meu și am crezut cu tărie că a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Da, sunt de părere că a fost o alegere bună în contextul în care nu am luat în considerare și alte variante. Nu mă gândeam pe atunci la explorarea unei variante de școală profesională, ceea ce cumva îmi pare rău acum.

Îmi aduc aminte exact momentul în care eram prin clasa a 12a și mă stresam pentru bac, în același timp gândindu-mă la un prieten care terminase o școală profesională (în sistem dual) și era foarte satisfăcut, mai ales că avea deja loc de muncă, imediat după absolvire.

Mai târziu, am ales să merg la facultate, totuși neavând niciun plan de viitor, nicio dorință profesională. Am mers pe acest drum, m-am chinuit mereu să-mi găsesc un loc de muncă part-time care să-mi permită să ajung și la facultate, chinuindu-mă uneori.

M-am tot învârtit printre gânduri și am ales să merg și la master. L-am tras de păr cât am putut de mult. Chiar nu consider că m-a ajutat în vreun fel, de-aia nici nu l-am mai terminat. Norocul meu a fost faptul că am profitat de o oportunitate și am plecat în Finlanda cu o bursă Erasmus.

Gândindu-mă din nou la alegerile pe care le-am făcut, îmi amintesc că în Finlanda, aveam o colegă din Germania care venise acolo într-un schimb de experiență de studiu, dar ceea ce m-a surprins era faptul că ea învăța la o școală din Germania cu învățământ în sistem dual (adică făcea jumătate studiu, jumătate practică).

Mi s-a părut mereu că în încercarea mea de a mă vedea lucrând la birou sau de a deveni propriul meu șef, am omis un lucru foarte important: am vrut cu adevărat să fac asta sau aș fi putut să iau în considerare orientarea către o școală de meserii sau măcar o postliceală în sistem dual?

Ar fi fost o decizie bună să merg la o școală profesională?

Bineînțeles că răspunsul este ”depinde”. Totuși, sunt un om destul de practic și din experiența pe care am avut-o până acum în câmpul muncii (am lucrat chiar și la un depozit ca manipulant marfă), cred că meseria se prinde bine și repede de mine.

Mă uit acum în urmă și mă gândesc la ce ar fi fost aș fi învățat eu o meserie de la 16-18 ani, astfel încât să fiu acum, la 25 de ani pe o poziție înaltă în compania pentru care lucrez? Sunt sigur că n-aș fi avut nevoie de studii superioare pentru asta, ci doar de un mod de a gândi sănătos.

Spun asta din perspectiva unui tânăr care s-a chinuit destul de mult să își găsească locul într-o meserie din domeniul pe care l-am studiat la facultate. Am luat-o de la 0 de prea multe ori deja și m-am stresat foarte tare. Am ajuns într-un final să fac ceva palpabil, care mă satisface, dar totuși să simt că nu era acesta neapărat drumul meu.

Am avut o experiență de o vară în SUA prin programul Work and Travel, unde am lucrat într-un parc de distracții. Am fost parte dintr-o echipă de mentenanță și făceam atât de multe lucruri: de la cărat marfă la distribuția mărfurilor, chiar si la reparații de diverse lucruri. Mi-a plăcut extrem de mult, am învățat foarte repede și cred că aș fi fost capabil să fac o meserie frumoasă în zona aceasta.

Analizând aceste experiențe și gânduri, dacă m-aș întoarce în timp la 14-15 ani, cel puțin aș lua în considerare varianta alegerii unei școli profesionale sau a unei postliceale la finalizarea liceului. Ne lipsește îndemânarea și meseria, dar totuși ne gândim mai mult la munca de birou..

Merită să fac o școală profesională? Realizările prietenului meu care a urmat o școală profesională

Andrei, prietenul meu, nici măcar nu știe că mă gândesc la el în momentul în care scriu acest articol. Andrei este o persoană care nu se ascunde după deget niciodată, este asumat, strict și serios când vine vorba de muncă.

Încă de când eram împreună în școala generală, Andrei spunea că lui i-ar plăcea să lucreze în străinătate. Dacă îl întrebai ce ar vrea să lucreze, spunea că orice. Nu am înțeles pe atunci de unde această dorință a lui de a munci într-o altă țară, însă am înțeles de curând.

Andrei este un om tehnic, un pasionat al lucrurilor care se mișcă, un bun înțelegător al mecanismelor. Îi plăcea de mic să facă lego, să modeleze plastelina și să desfacă lucrurile care îi treceau prin mână. Era mereu cel care improviza atunci când ne jucam, era omul pasionat de lucru manual (mergeam la țară împreună și el toată ziua meșterea).

Când am terminat gimnaziul, părinții lui l-au îndrumat către o școală profesională care abia se deschisese la noi în oraș. Se pare că firma la care lucra tatăl său pusese pe picioare o astfel de școală, împinși de nevoie de a-și crea singuri forța de muncă.

Nu era cel mai silitor elev, se chinuia pe alocuri cu școala, ceea ce probabil părinții lui observaseră. Astfel, Andrei a început școala profesională când noi, toți ceilalți colegi am mers la liceu. Încă din primul an, Andrei mergea la muncă și chiar câștiga niște bani.

A continuat așa timp de 3 ani, până când a terminat școala profesională. Imediat după ce a terminat școala, a primit un loc de muncă în compania la care făcea practică an de an. Cunoștea deja multă lume acolo și s-a bucurat foarte tare că poate continua pe acest drum.

E băiat isteț și s-au legat lucrurile bine pentru el. Totuși, ce a realizat Andrei după absolvirea unei școli profesionale?

Andrei a primit un loc de muncă imediat după ce a terminat școala

Când noi eram clasa a 12a la liceu, Andrei lucra și făcea proprii bani – și nu era o sumă mică la acea vreme. Când noi am terminat liceul, el deja era profesionist în ceea ce făcea și ajunsese să câștige de două ori mai mult decât la momentul angajării.

Andrei a plecat în delegație (schimb de experiență) în Germania

Se pare că viața îți oferă tot ce îți dorești, dacă nu renunți să visezi. Țineți minte că spuneam că Andrei își dorea foarte mult să lucreze în străinătate? Ei bine, a ajuns acolo la doar 20 de ani și câștiga cât n-am reușit eu să câștig cu toată facultatea mea.

Mai mult, s-a dezvoltat frumos și a început să se specializeze extrem de bine în meseria lui. Și-a deschis o cale foarte faină în carieră și a reușit să evolueze mult la locul de muncă. Câștigă bine, nu mai locuiește de mult cu părinții și a reușit să-și îndeplinească deja multe dorințe prin propriile eforturi.

Andrei s-a căsătorit și are o familie frumoasă

Îmi place foarte mult modul în care și-a aranjat lucrurile în viață prietenul meu. Este un băiat serios, iar după o relație de cuplu de 3 ani, a decis împreună cu prietena lui să se căsătorească. De curând, Andrei este tatăl unei fetițe frumoase și se bucură din plin de viață. Are un confort bun financiar, are un program fix și lejer, care îi permite să stea mult alături de familie.

Andrei coordonează o echipă de 20 de oameni

Andrei are în subordinea sa, la 25 de ani, peste 20 de oameni care lucrează pe linia de producție. Face asta de peste un an deja și spune el că mai este loc de creștere încă, deși nu se grăbește deloc.

Andrei a învățat limba germană și acum lucrează pe un post de conducere în Germania

Andrei și-a îndeplinit visul. Începând cu anul acesta, a acceptat o oportunitate foarte faină de a merge să lucreze pe o perioadă nedeterminată pentru compania în care lucrează deja, doar că la sediul din Germania.

Acest lucru se datorează experienței anterioare de 6 luni pe care Andrei a avut-o în Germania, dar și datorită faptului că a fost băiat deștept și a urmat un curs de limba germană. Știe acum destul de bine germana, iar asta i-a servit drept avantaj în oferta pe care a primit-o.

Îl apreciez pe Andrei foarte tare și îmi face extrem de mare plăcere de fiecare dată când povestesc cu el. Totodată, îi spun sincer de multe ori că îl invidiez și că povestea lui este un bun exemplu pentru cei care vor să facă o meserie încă de când sunt tineri.

Andrei este inginerul pe care nu au reușit multe facultăți să-l formeze. Andrei este omul care s-a format atât de repede în meseria pe care o face și a devenit un lider la doar 25 de ani. Andrei este mai educat decât mulți dintre absolvenții de studii superioare și câștigă mai bine decât mulți care lucrează la birou.

Din experiența lui Andrei, am înțeles că școala profesională cântărește la fel de mult ca și facultatea. Am înțeles că facultatea nu reprezintă nimic dacă nu reușești să profesezi în domeniu. Mi-am dat seama că meseria se învață lucrând, nu făcând neapărat facultate.

Este o alegere bună școala profesională?

După povestea de mai sus, sunt sigur că poți trage singur concluziile. Dacă rezonezi cu povestea lui Andrei, probabil că pentru tine este o alegere bună. Dacă ai alte planuri și obiective, nu exclude varianta unui liceu, urmat de o facultate.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.