În 2020 am avut deosebita plăcere să îi fac o vizită lui Moș Crăciun, în satul său din Laponia. Experiența petrecută acolo a fost deosebită și a fost parcă desprinsă din poveștile și serbările de când eram mici. Am petrecut două zile de vis în Satul superb al lui Moș Crăciun din Laponia și am făcut o mulțime de poze. Haideți să vă povestesc pe larg unde este Laponia și cum îți poți petrece timpul în acest loc minunat.


Unde este Laponia pe hartă și cum ajungi în țara și orășelul lui Moș Crăciun?

satul lui Mos Craciun Laponia - brosura cu obiective turistice si casa lui Mos Craciun

Laponia este o regiune din Nordul Europei (Peninsula Scandinavă), care conform wikipedia se întinde pe teritoriul a 4 țări: Suedia, Norvegia, Finlanda și Rusia. Laponia este cea mai mare regiune din Finlanda și este punctul în care poți trece granița cu cele trei state vecine, Suedia, Norvegia și Rusia. Pe departe, cea mai expusă zonă din Laponia este Santa Claus Village (Orășelul lui Moș Crăciun). Aceasta se află la 30 de minute de gara din Rovaniemi (capitala provinciei Laponia), iar drumul spre Orașul lui Moș Crăciun este asemănător cu drumul spre Poiana Brașov. Ca și localizare, îți voi lăsa o hartă mai jos pentru a-ți da seama exact unde este.

Ca și idee, se poate ajunge în orașul Rovaniemi din capitala Helsinki cu trenul, care face între 8-12 ore, în funcție de ce opriri are pe traseu. Vei gasi cu ajutorul aplicatiei ”VR” mai multe trenuri care merg spre Rovaniemi in fiecare zi. Există și câteva zboruri interne dinspre Helsinki către Rovaniemi, însă nu cunosc detalii despre această rută. De asemenea, am inteles ca se poate ajunge în Rovaniemi cu avionul și dinspre Stockholm, capitala Suediei.

Laponia harta - unde este laponia pe harta
Stanga – Harta Finlandei si regiunea Laponia cu verde
Dreapta – Harta Europei si regiunea Laponia pe cele 4 state

Călătoria cu trenul spre Casa lui Moș Crăciun din Laponia

Plecarea din Helsinki și prețul biletului

Am plecat de undeva din sudul Finlandei, aproape de Helsinki. Am luat un tren de noapte, care a făcut aproximativ 10 ore și a costat 50 de euro, doar dus. Prețul biletului a fost relativ mare deoarece am cumpărat biletul chiar în ziua aceea. Biletele cumpărate în avans pot ajunge și până la 25 de Euro, doar dus. Deși era noapte, trenul era plin și cred că locurile erau ocupate doar de turiști. Toată lumea mergea spre Casa lui Mos Craciun din Laponia. Trenul a fost foarte curat, locurile destul de confortabile, cu priză pentru fiecare scaun și loc de suspendat picioarele. Apropo, după cum am mai spus, în Laponia există și un aeroport pentru cei care se gândesc să meargă acolo și nu vor să stea atâta timp în tren.

drumul cu trenul catre orasul lui mos craciun din laponia

Sosirea în gara din Rovaniemi, capitala Laponiei

Am ajuns dimineața la 7 în Rovaniemi. După un drum de noapte obositor, la coborârea din tren am avut plăcerea să mă trezesc instant, datorită faptului că erau – 25 de grade celsius. Deci, dacă mergeți acolo, luați-vă haine foarte foarte groase, neapărat. Gara este un loc foarte curat, cu băi curate, prize, calorifere și locuri confortabile de stat. De asemenea, găsești și un bar-restaurant de unde vă puteți lua de mâncare. Am stat în gara vreo două ore, încercând să ne facem curaj să ieșim. Am fost la baie, am mai pus vreo două pulovere pe noi, sosește și apoi am mâncat un pic. Am lăsat o parte din bagaj în dulapurile cu cheie din gară, contra unui preț de 3 – 7 euro.

gara Rovaniemi, capitala Laponiei

Orașul lui Moș Crăciun ”Santa Claus Village” – Destinația finală

Dupa ce ne-am incalzit putin, am plecat spre Orașul lui Moș Crăciun. Autobuzul vine în gara din Rovaniemi din aproximativ 45 în 45 de minute și îl iei chiar din fața acesteia. Biletele le cumperi din autobuz și evident că poți plăti cu cardul. Bilet de student 3,5 Euro dus, cel de adult probabil vreo 7. Autobuzul face 30 de minute până în Orășelul lui Moș Crăciun pe un drum foarte frumos prin pădure, asemănător cu drumul dinspre Brașov către Poiana Brașov. 

Locul pe care l-am găsit nu-l pot exprima în cuvinte. Am avut noroc și de vreme senină și frumoasă, așa că soarele a făcut ca tot albul din jurul nostru și scârțăitul din picioare să fie magic. O să las pozele să vorbească.

Vacanță în Laponia, zapada, soare, sanie trasa de reni

Orășelul lui Moș Crăciun este locul prin care trece Cercul Polar Arctic. Acesta este unul dintre cele cinci principale paralele terestre aflat la o latitudine de 66º33’43” Nord. Spațiul situat la nord de el și până la pol se numește Arctica.

Scurt Video cu vacanta din Laponia

Video Vacanță în Oraselul lui Mos Craciun, Laponia

Cazare în Rovaniemi

Ne-am luat cazare pe Airbnb în Rovaniemi, pe care îl voi asimila cu Brașov (din punct de vedere al distanței către Santa Claus Village), iar Santa Claus Village cu Poiana Brașov. Orașul este mare, cu toate facilitățile necesare pentru a trăi și cu oamenii super faini, . Am plătit pe o garsonieră 60 de euro pentru o noapte. Sunt cazări exact în Orășelul lui Moș Crăciun, însă sunt mult mai scumpe. Oricum, este foarte facil accesul din Rovaniemi până în Orășelul lui Moș Craciun. În orice caz, în Finlanda transportul public este foarte bun și foarte ușor de înțeles de către oricine. Pentru cei care vor sta în Rovaniemi, să știți că se poate vedea Aurora Boreală și de acolo, iar orașul este foarte frumos.

cazare Rovaniemi Laponia

De unde și cum poți vedea Aurora Boreală?

Din Rovaniemi sau Santa Claus Village poți vedea Aurora Boreală. Evident și din alte zone din Nordul Finlandei. Condițiile sunt ca ea să fie activă (este o aplicație pe telefon care îți arată asta), să fie cerul senin și frig. Se poate vedea după miezul nopții, din locuri îndepărtate de luminile orașului. În Rovaniemi, o să găsești multe firme care organizează noapte de noapte excursii cu Snowmobile pentru a vâna Aurora Boreală. Mergi cu ei undeva în pădure, stai la căldura focului și îți gătești frigărui. Este mult mai bine așa, pentru că noi am stat 4 ore în frig noaptea, cu pături pe noi, într-un loc întunecat și am plecat pentru că am înghețat de frig și nici nu am văzut Aurora Boreală. Ce-i drept, era și destul de înnorat.

Satul lui Mos Craciun - vanatoare de Aurora Boreala fara succes

Ce poți face într-o vacanță în Satul lui Moș Crăciun din Laponia?

1. Plimbare cu sania trasă de câini Huski sau reni

Poți merge în drumeție prin păduri cu sania trasă de câini Huski sau de reni, contra cost, bineînțeles. Cred că este o experiență frumoasă, depinde cât de pro sau contra ești în ceea ce privește trasul saniei de animale.

2. Drumeții cu Snowmobile

Împreună cu un instructor, se organizează drumeții cu snowmobile prin pădure. Aceștia organizează grupuri de turiști destul de mari și pleacă toți cu snowmobilele în căutarea aurorei boreale (la vânat). Se plimbă prin păduri, fac foc să se încălzească și așteaptă momentul perfect pentru a vedea Aurora Boreală. 

3. Cazare în Iglu de sticlă

O zonă foarte frumoasă unde te poți caza și poți vedea Aurora Boreală în cea mai mare splendoare, chiar din casă. Costurile însă sunt mai mari, iar din câte știu o colegă de-a noastră a plătit peste 500 de Euro pentru două persoană/ noapte. Iglurile sunt foarte faine și arată ca în povești. Poate dacă mergi cu o ocazie foarte specială, merită!

4. Poți vorbi cu ”adevăratul” Moș Crăciun

Mergi în camera în care stă el și stai la povești. Poți face poză cu el, însă doar cu aparatul lor și costă undeva peste 30 de euro și primești poza pe loc. Moșul este foarte de treabă, vorbește engleză și este foarte înalt și gras! În aceeași casă, există un loc în care poți scrie o scrisoare și o poți trimite spre acesta.

5. Suveniruri

Găsești orice vrei, de la magneți, brelocuri si cani până la haine. Prețurile sunt destul de mari în comparație cu alte locuri de pe planeta asta. Un magnet este de la 7 euro în sus. In orice caz, avand in vedere ca ai ajuns pana acolo, merita sa iei macar ceva frumos. Noi am cumpărat câte ceva, printre care și câte o monedă ”de aur”, care arăta foarte frumos și scria pe ea ”Arctic Circle” și ceva cu Lapland, plătind 10 Euro.

6. Ski

O vacanță în Laponia poate fi completată cu activități pe pârtie, deoarece schiatul este un sport de bază în Finlanda. Nu cunosc locuri specifice pentru schiat, însă îți spun cu toată încrederea că există multe astfel de locuri. Finlandezii sunt înnebuniți după sporturile de iarnă, ceea ce nu este deloc de surprins.

Aceasta a fost vacanța în Laponia. Am stat acolo doar două zile și am vizitat atât de mult cât am putut. Mai sunt multe alte atracții turistice în zonă. Recomand din tot sufletul această destinație, însă luați în calcul că este destul de costisitoare.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.