Dacă nu ai călătorit până acum cu avionul și nu ai vreun fel de temere de a urca în avion, atunci probabil că urmează să zbori pentru prima dată cât de curând.

Îmi amintesc că primul zbor cu avionul pentru mine s-a întâmplat în anul 2016, când aveam 20 de ani. A fost o călătorie pe cinste, de aproximativ 4 ore pe ruta București-Madrid.

Înainte de a pleca, am avut o oarecare temere legată de orientarea în aeroport și de îmbarcarea în avion. Așadar, dacă te afli în aceeași situație și ești un pic stresat din aceste motive, îți voi explica tot ce trebuie să știi atunci când urmează să ai primul zbor cu avionul!

Cum să te pregătești de prima călătorie cu avionul

Mai jos, îți expun câteva lucruri esențiale de știut atunci când urmează să zbori pentru prima dată cu avionul!

Pleacă mai repede de acasă

Vei fi nevoit să îți iei o marja de timp pentru a ajunge mai repede la aeroport, cu cel puțin 3 ore înainte de a se închide porțile. În ceea ce mă privește, de fiecare dată plec cu mult timp înainte de acasă, mai ales că nu locuiesc în București și niciodată nu știi ce se poate întâmpla pe drum.

Dacă am avionul la ora 13, plec de acasă la ora 7. Fac 2 ore jumate până in București, iar de pe la 10 la 13 mă relaxez in aeroport. Acest timp îți este absolut necesar, mai ales dacă ai bagaj care trebuie lăsat la cală. Pe scurt, încearcă să ajungi la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de închiderea porților, nu de decolare!

Deschiderea check-in-ului

Deschiderea check-in-ului este momentul în care s-a terminat așteptarea ta din aeroport. Practic, deschiderea check-in-ului reprezintă primul pas pe care trebuie să îl faci în aeroport. Acesta se deschide de obicei cu cel puțin o oră și jumătate înainte de închiderea porților, așadar stai liniștit că este timp destul să treci de el.

Urmărește afișajul electronic de la intrarea în aeroport și verifică numărul zborului de pe biletul tău. Apoi, caută numărul zborului tău de pe bilet pe afișajul electronic. Afișajul electronic unde sunt listate toate zborurile îți va ilustra dacă check-in-ul pentru zborul tău poate fi făcut sau încă trebuie să mai aștepți (va afișa în dreptul numărului zborului tău – CHECK-IN DESCHIS/ OPEN dacă acesta s-a deschis).

Check-in-DeschisDacă check-in-ul indică ”deschis sau open”, atunci trebuie să te îndrepți spre poarta indicată pe afișaj, denumită deseori în engleză ”gate”. Poarta o vei găsi urmând indicatoarele expuse prin aeroport, cu săgeți care te vor îndruma exact la acea poartă.

porti-aeroport-otopeni

Unde mergi dacă ai bagaj de cală

În momentul în care îți arată că check-in ul este deschis și ai găsit poarta indicată pe afișaj, mergi către birourile din aeroport unde identifici sigla companiei cu care urmează să zbori (WizzAir, AirFrance etc).

Vei merge spre compania respectivă deoarece acolo vei lăsa bagajul de cală. Acolo, un reprezentant al companiei îți va cere buletinul sau pașaportul, precum și biletul de zbor pe care tu l-ai tipărit încă de acasă (denumit și check-in).

De asemenea, vei urca geanta sau trolerul pe o bandă, unde acesta va fi cântărit și trimis către cala avionului. Astfel, ai predat bagajul și în schimb reprezentantul companiei îți va oferi biletul de îmbarcare cu care vei merge mai departe la zona de securitate, unde urmează să-l prezinți.

 

predare-bagaj-de-cala-aeroport

Unde trebuie să mergi dacă nu ai bagaj de cală?

Dacă pleci în vacanțe scurte și tot bagajul tău este un ghiozdan sau o geantă de voiaj, atunci nu va trebui să mai stai la coada de predare a bagajului. Te vei duce direct la zona de control de securitate, unde vei prezenta biletul de zbor pe care l-ai printat de acasă (check-in ul).

Zona de securitate unde se controlează bagajele și oamenii pentru a evita intrarea cu lichide, arme, droguri și alte obiecte de risc o vei observa deoarece este împânzită de garduri formate din stâlpi micuți care te conduc spre benzile rulante cu cilindrii. Acolo vei vedea și mulți polițiști, de obicei în România îmbrăcați cu cămașă albă.

Trecerea prin zona de securitate

Așadar, acum ai rămas doar cu ghiozdanul sau geanta pe care o iei cu tine în avion. Ai ajuns în zona de control, de care am povestit înainte și urmează să arăți biletul omului care se ocupă de verificarea acestuia sau în multe cazuri, l-ai scanat cu codul de bare pe aparatul de acces.

Când ajungi la banda pe care trebuie să pui obiectele, să ai neapărat în vedere să scoți toate dispozitivele electronice pe care le ai cu tine, atât din buzunare, cât și din ghiozdan. Le vei așeza în tăvile puse la dispoziție acolo, însă ai grijă să le pui separat.

Asta înseamnă că vei așeza toate electronicele într-o tavă, iar cureaua, ceasul, geaca într-o alta, precum și ghiozdanul cu actele într-o tavă, împreună.

prima data cu avionul
prima experienta de zbor cu avionul

Este mult mai bine dacă știi lucrurile astea dinainte, pentru a nu încurca circulația în momentul cu pricina, stând preocupat să faci bine toate lucrurile. Mergi relaxat și cu lecția învățată, ca să scapi de emoții și stres.

Îți spun sincer, pentru că multă lume devine foarte agitată și stresată în momentele acelea, iar eu am avut o deosebită neplăcere de a rătăci buletinul chiar în acel moment și să ratez zborul.

După ce ai așezat totul în tăvi, lucrurile tale vor merge pe o bandă și vor fi supuse controlului polițiștilor, iar tu vei trece printr-un loc care te va scana. Dacă totul este în regulă, vei fi liber să îți strângi lucrurile si sa pleci spre poarta de îmbarcare.

Drumul spre poarta de îmbarcare

După ce ai trecut de securitate și ți-ai strâns toate lucrurile, vei merge spre poarta de îmbarcare în avion. Imediat după ce ai trecut de securitate, vei ajunge într-un următor punct în care vei da buletinul sau pașaportul la verificat.

În continuare, urmărești afișajele electronice din zonă, iar acestea îți vor indica încotro să mergi spre poarta de la care pleacă avionul, exact ca în poza de mai jos.

Mergi mereu după indicatoare, astfel nu ai cum să te rătăcești. Dacă nu ești sigur pe tine, poți întreba mereu personalul din aeroport. Vei avea nevoie de atenție, deoarece un aeroport precum cel din Frankfurt, Munchen sau Paris vor avea un spațiu imens în care vei fi nevoie să mergi chiar și cu trenul, pe drumul dintre terminale.

sfaturi pentru zborul cu avionul
despre primul zbor cu avionul

Zona de așteptare pentru îmbarcare

În final, ai ajuns în locul în care toată lumea așteaptă să se deschidă porțile pentru îmbarcarea în avion. În general, aceasta este o sală mare de așteptare, dotată cu scaune pentru pasageri. Vei aștepta câteva momente, până când vor apărea membrii echipei de zbor.

Aceștia îți vor scana încă o dată codul de bare de pe bilet și îți vor cere buletinul. După ce ai fost verificat, urci în avion unde urmează să ai o experiență minunată.

 

Alte sfaturi pentru primul zbor cu avionul

Există alte câteva aspecte importante pe care ar trebui să le știi înainte de primul zbor cu avionul. Mai bine să fii pregătit, decât să ajungi în situația în care să renunți la anumite bunuri sau să riști un control mai amănunțit și să pierzi zborul.

Ține actele în siguranță, dar nu în bagajul de cală

Un sfat foarte util, este acela de a-ți ține actele într-o borsetă sau într-un loc separat și sigur din ghiozdan. Spre exemplu, când am zburat către SUA am avut nevoie de multe acte pe care le-am ținut la mine, căci dacă le-aș fi avut în bagajul de cală, se putea să nu mai ajung pe-acolo.

Aveam printre acte, un formular de intrare în SUA, și alte documente necesare intrării pe teritoriul american, pe care în prima faza am fost tentat să le bag în troler. Mare greșală aș fi făcut, deoarece am avut nevoie de toate la aeroport. Te sfătuiesc să legi o borsetă de tine, iar apoi dacă nu ești prieten cu ea, să o bagi în ghiozdan.

Nu pune lichide, bani mulți, obiecte periculoase în bagajul de mână

Dacă ai apă, parfum (peste limita impusa) în ghiozdan, polițiștii ți le vor reține la control și te vor lipsi de ele. Amintește-ți că dacă ai ceva important lichid pe care vrei să îl iei cu tine, să îl pui în bagajul de cală. De asemenea, dacă ai sume mari de bani la tine, s-ar putea să ai probleme de control și în unele cazuri, de confiscare a acestora.

Relaxează-te și bucură-te de călătorie

Zborul cu avionul este foarte ușor de realizat, cu toate că necesită destul de mult timp. Nu te agita și încearcă să fii cât de calm posibil. Elimină-ți toate scenariile rele din cap, deoarece nu se va întâmpla nimic rău. Nu ne-am născut învățați, iar zborul cu avionul nu este o activitate prezentă foarte des în viața noastră de zi cu zi.

Ce te-ar mai putea interesa atunci când urmează să zbori prima dată cu avionul?

De asemenea, atunci când urmează să zbori pentru dată cu avionul s-ar putea să dai peste niște termeni necunoscuți, pe care ți-ar prinde bine să îi știi, ca de exemplu ”ce este acela un terminal?”, ”cum se face un check-in online”, ”ce presupune o escală”.

Ce este un terminal?

Terminalul este o componentă a aeroportului. Aeroporturile sunt structurate în mai multe zone, ca cele de sosiri și plecări. Fiecare dintre aceste zone, deține mai multe terminale. Terminalul de unde vei pleca tu îți va fi afișat pe biletul de avion, deci întotdeauna te ghidezi să mergi spre acel terminal.

Sunt aeroporturi care au peste 5 terminale, așa că spre exemplu dacă ai escală în Frankfurt și aterizezi la Terminalul 2, iar următorul zbor spre destinație pleacă de la terminalul 5, va trebui să mergi în acea zonă. Într-un aeroport mare precum Frankfurt, vei urma indicatoarele la orice pas, altfel te vei rătăci. Nu te speria, este foarte ușor și plăcut, în același timp.

Ce înseamnă escală?

Escala înseamnă că trebuie să schimbi avionul într-o anumită țară/ oraș/ aeroport în drumul tău spre destinația finală. De exemplu, dacă am cumpărat un bilet de avion pe care scria ”cu escală”, atunci acesta poate arăta în felul următor.

Plecarea este din București și destinația finală este New York. Deoarece nu există zboruri directe din București spre New York, va trebui să schimb avionul într-un alt aeroport, să zicem în cazul nostru în Paris.

Așadar, voi pleca cu un avion din București spre Paris, unde voi schimba avionul și voi zbura cu o altă companie din Paris spre New York. Escala poate fi definită cu termenul de schimbare avion într-un alt aeroport, pe termeni foarte simpli.

Zbor cu escală – procedură

Atunci când ai cumpărat un bilet pentru un zbor cu escală, va trebui să schimbi avionul/ terminalul/ aeroportul într-un anumit punct. Procedura la un zbor cu escală poate fi de diferite tipuri.

  • Dacă ai cumpărat biletul direct cu escală și schimbi avionul în cadrul aceluiași aeroport în care ai coborât din primul, este foarte simplu. Nu trebuie să îți ridici bagajul de cală dacă ai, deoarece acesta va pleca de la primul aeroport din care ai plecat către destinația finală, fără să mai faci tu nimic. Luăm exemplul de mai jos. În momentul în care ai ajuns pe aeroportul din Viena, te dai jos din avion și mergi la afișajul electronic.
  • Te uiți de unde pleacă următorul avion și mergi direct spre acea poartă. Nu mai trebuie să faci check-in, să treci prin controlul de securitate, atâta timp cât nu ieși din zona cu porți de îmbarcare. În caz că avionul următor se află la alt terminal, te îndrepți spre acel terminal, urmând indicatoarele din aeroport.

Ai grijă ca timpul de așteptare din aeroportul de legătură, în cazul nostru cel din Viena, să fie de cel puțin două ore, ca tu să ai timp să fugi de la o poartă de îmbarcare la alta.

Ține cont că coborârea din avion poate să dureze cam 20-30 de minute, identificarea celuilalt zbor pe afișajul electronic încă câteva minute, deplasarea la acel loc, mai ales dacă este la alt terminal, poate dura până la 30-40 de minute. În general, trebuie să ajungi la cealaltă poartă în care ai escala cu vreo 45 de minute înainte să plece avionul.

  • Dacă ai cumpărat biletul de avion cu escală, dar la escală scrie că trebuie să schimbi aeroportul, adică să te deplasezi într-un alt oraș față de cel în care te-a lăsat primul avion, atunci va trebui să ridici bagajul de cală, dacă ai și să îți asiguri transportul de la un aeroport la celălalt. Am făcut acest lucru în Suedia, unde a trebuit să plec de la Gotenborg la Stockholm ca să schimb avionul.
  • Am coborât din primul avion în Gotenburg, am mers la zona de ridicare a bagajului de cală, l-am luat și am închiriat un taxi pentru a merge la celălalt aeroport. A durat 3 ore drumul, iar atunci când am ajuns la aeroportul din Stockholm să iau al doilea zbor, am mers și am făcut check-in ul din nou, am trecut prin zona de securitate din nou și așa mai departe.
  • Dacă trebuie să schimbi aeroportul, acest lucru va fi menționat pe bilet atunci când îl achiziționezi. Să ai grijă să fie o marjă mare de timp, ca să ai timp să te deplasezi dintr-o parte în alta și să faci din nou procedurile de îmbarcare. Mai jos îți las exemplu de astfel de bilet.

Cum se face check-in-ul online pentru călătoria cu avionul

Atunci când îți cumperi biletul de avion de pe internet, acesta îți va servi drept permisiune de a fi pasager la bordul aeronavei, însă ulterior vei fi nevoit să faci check-in ul online pentru îmbarcare.ț

Check-in ul înseamnă biletul de zbor propriu-zis, pe care vei avea trecut numele, codul de bare cu care vei fi identificat în sistem, locul pe care vei sta în avion, precum și numărul zborului, foarte important de știut de altfel. Însă, cum se face check-in ul pentru a călători cu avionul?

  • Vei primi permisiunea de a face check-in-ul cu 48 de ore înainte de zbor, dacă nu ai rezervat un loc atunci când ai cumpărat biletul. Dacă ai selectat/ cumpărat și locul în avion, atunci check-in ul online va fi deschis cu 30 de zile înainte de data zborului.
  • Verifică adresa de email pe care ai pus-o atunci când ai cumpărat biletul – vei fi anunțat și trimis către pagina de check-in de acolo și poți începe procedura de check-in.

  • Dacă nu reușești, trebuie să te loghezi pe site-ul companiei (dacă ai la WizzAir, intri pe wizzair.com, de exemplu)
  • Mergi la secțiunea autentificare/ intră în cont
  • Mergi la secțiunea check-in din meniul principal (am pus câteva exemple mai jos)

cum-se-face-check-in-pentru-avion-1

cum-fac-check-in-pentru-zbor-cu-avionul-1

  • Treci numărul zborului sau îți găsești zborul listat în pagina de check-in și dai click pe el
  • Completezi cu datele tale, selectezi bagajele, locul care se plătește de obicei, iar dacă nu vrei să îl plătești treci peste (mergi la butonul ”mergi mai departe/ înainte”), urmând să îți aloce ei ulterior un loc aleatoriu
  • După ce ai completat tot, descarci biletul în varianta .PDF la tine în calculator
  • Tipărești biletul sau îl pui pe un stick și mergi cu el la un centru de copiere să ți-l tipărească (vezi cum arată un bilet de avion mai jos)

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.