Ai auzit de ele, dar n-ai știut niciodată ce sunt plantele perene? Până nu demult, nici noi!

Se spune că plantele perene sunt cele mai iubite plante din grădini, deoarece oferă o imagine vizuală uimitoare pe parcursul anului și sunt veșnic verzi.

Totuși, există multe îndoieli cu privire la ce anume sunt plantele de grădină perene, mai ales că unii oameni tind să creadă că au o speranță de viață infinită.

plante-perene-de-gradina

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Există multe specii care trăiesc sute sau chiar mii de ani, însă toate au o viață limitată, la fel ca și restul ființelor vii.

Ce este o planta perenă?

Planta perenă este acea plantă minune care are capacitatea de a-și relua activitatea după o iarnă foarte rece sau vară foarte uscată și fierbinte. Unele dintre acestea au frunzele veșnic verzi, în timp ce altele au frunze de foioase.

Flori de grădină perene

Sunt atât de multe plante perene, încât am putea crea un blog doar despre acestea. Toate plantele care trăiesc mai mult de 2 ani sunt considerate plante perene.

Iată câteva dintre cele mai populare plante perene:

Cactușii aceștia sunt plante suculente, ideale pentru a crește în ghivece, cu excepția celor care cresc mult.

Mușcate, trandafiri – perfecte pentru a colora și înviora grădina. Tot ce trebuie este să primească minim 4 ore de lumina directă pe zi și o udare regulată pentru a fi perfecte.

Levănțica, menta și alte plante care emană o aromă foarte plăcută, ideale pentru multe preparate. Acestea pot trăi atât în interiorul casei cât și în grădină, atâta timp cât nu sunt înghețuri puternice.

Care sunt acele flori perene de grădină care înfloresc tot anul?

Multe plante au o perioadă unică a anului când înfloresc, dar nu toate înfloresc timp de câteva săptâmâni sau luni. Iată care sunt alte plante perene de grădină:

 • Mușcate
 • Lavandă
 • Begonia
 • Iederă
 • Hortensie
 • Garoafa
 • Crăița
 • Margaretele
 • Păpădiile

Totuși, există soi de floare care înflorește de 12 ori pe an și aceasta este mușcata. Flori care înfloresc și iarna sunt mai multe, printre care se numără iasomnia de iarnă, ciclaminele, în timp ce ghioceii înfloresc primăvara.

Plante perene care cresc la umbră și rezistă peste iarnă

O varietate de plante perene pot înfrumuseța curtea și grădina unei locuințe sau a unui punct turistic. Unele dintre acestea iubesc umbra și sunt rezistente la frig și îngheț. Iată câteva dintre cele mai populare în țara noastră:

 • Lăcrămioarele
 • Zambilele
 • Ferigile
 • Iedera
 • Crinul păcii

În sfârșit, dacă ai o grădină, întotdeauna este loc pentru mai multe plante.

Plantele perene sunt o investiție grozavă, deoarece le plantezi o singură dată și te bucuri de ele ani de zile. Mai mult, majoritatea plantelor perene pot fi înmulțite după câțiva ani, altfel încât le poți da și prietenilor sau le poți planta în mai multe locuri.

În cazul plantelor perene, tot ce ai nevoie e puțină răbdare. Cele mai frumoase plante perene se recunosc dupa primii 2 ani de viață. De obicei, acestea înfloresc pentru câteva săptămâni în fiecare an, în comparație cu plantele obișnuite, care înfloresc de la plantare și țin până la primul îngheț.

Prin combinația plantelor anuale cu plantele perene în grădina ta, vei avea o oază de frumusețe pe tot parcursul anului!

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.