După ce am povestit cum e la facultate în Finlanda, a venit momentul să vă spun câte ceva despre oamenii din Finlanda și cultura finlandeză. Voi aduce în discuție valorile și comportamentele finlandezilor. Cum sunt conectați la mediul social, care este atitudinea lor despre viață și ce activități preferă. De asemenea, voi face o listă cu calități, dar și defecte privind oamenii din Finlanda și cultura finlandeză.


Percepția despre viață

Acești oameni sunt foarte relaxați și concentrați pe starea de sănătate mentală. Nu i-am văzut grăbiți, nervoși. Nu am văzut incidente în trafic, circ prin orașe, conflicte și așa mai departe. Sunt săritori, îți zâmbesc și mereu gata să te ajute. Toată lumea este egală și nu există diferențe între ei, de niciun fel.

cultura finlandeza si oameni din finlanda

Fericirea pe primul loc

Nu am crezut acest lucru până să vin aici. Am tot susținut că este imposibil să fie Finlanda, țara cu cei mai fericiți oameni declarată în anul 2015. Finlandezii sunt fericiți și asta o vei observa din priviri, din atitudine și din preferințele lor.

Simplitatea

După cum spuneam, oamenii se consideră egali și niciunul nu este superior. Am aflat recent, că locuințele din mediul rural sunt mai căutate decât cele din orașe. Oamenii preferă liniștea și viața simplă. În mod evident, aceștia nu pun accent pe haine și mașini sau device-uri.

oamenii din FInlanda

Distanța mică față de putere

Este incredibil că distanța față de putere din Finlanda este aproape inexistentă. Aici îi spui șefului/profesorului pe nume. Oamenii cu funcții de conducere nu sunt concepuți ca oameni cu putere de care nu te poți apropia. La facultate, profesorul stă lângă studenți la masă sau pe canapea. Nu are nevoie de catedră ”ca să dicteze”. În această țară, poți vorbi cu CEO-ul unei companii ca și cu un prieten, te poți adresa oamenilor de la conducere și așa mai departe. Am mai fost impresionat de controlorii din tren. Oameni tineri cu uniforme frumoase, amabili și foarte răbdători.

oamenii din finlanda si cultura finlandeza
Aici este Președintele Finlandei la o prezentare de carte, stând pe scările din sală pentru că nu mai era loc.

Siguranța/ Neconflictualitatea

Rata infracțiunilor, a violențelor sau a omorurilor este foarte mică în Finlanda. M-am plimbat foarte mult în această țară până acum și niciodată nu am simțit vreun pericol. Am stat să văd Aurora Boreală până la 4 dimineața în zone întunecate din oraș și păduri și absolut nicio frică. Casele finlandezilor nu au garduri imense, porțile sunt mereu deschise. Asta cu toate că au lemne în curte, mașini și alte lucruri de valoare.

studiu in FInlanda

Exagerați cu alcoolul

Aș încadra la defect această caracteristică, însă nu în totalitate. Pe de-o parte, înțeleg nevoia de a te distinge și bine-dispune prin alcool. Condițiile meteo nu îți oferă mereu bună dispoziție aici și țara nu este atât de atractivă. Nu mă deranjează că beau mult deoarece sunt foarte prietenoși și pașnici. Câteodată am impresia că exagerează, deoarece orice activitate socială include alcool. Însă, am văzut și mulți oameni care nu consumă deloc alcool aici, așa că nu știu exact care este statistica.

Preocuparea față de mediu

Finlandezii și autoritățile finlandeze protejează natura și absolut orice resurse pe care le au. Colectează gunoiul selectiv, reciclează și au grijă de mediul înconjurător. Au sistemul de transport foarte bine pus la punct, astfel că este foarte ușor să te deplasezi cu trenul sau autobuzul. Majoritatea dintre ei, nu folosesc mașinile decât atunci când este necesar.

model finlandez

Nu sunt punctuali

Deși am auzit zvonuri că sunt stricți când vine vorba de program, am observat din experiențele din facultate că nu sunt punctuali. Deseori, studenții finlandezi anunță că nu vin la întâlnirea cu echipa sau că întârzie chiar cu câteva minute înainte. S-a întâmplat până acum destul de des.

Individul este în centru

În societatea finlandeză, individul este în centru. Legile și măsurile care se iau sunt orientate pe oameni și nu pe companii influente sau alte personalități. Aici, statul deține multe companii și investește pentru a face concurență mediului de afaceri privat și pentru a stimula afacerile să crească.

Respect și toleranță

Nu râd dacă cineva spune ceva greșit, nu judecă oamenii după aspect sau inteligență. Se ajută unul pe altul și respectă toate categoriile de oameni. Ca element de final, îți spun că nu am văzut decât foarte puțini oameni ai străzii aici. Oameni care nu au locuință.

Finlanda si cultura finlandeza

Așa arată oamenii din Finlanda și cultura finlandeză prin ochii mei. Concluzia este că finlandezii sunt oameni faini, sociabili și de încredere. Cultura lor este minunată și interesantă pentru cei care vor să o experimenteze.

Final – Tudor Chirilă, despre sistemul de învățământ finlandez

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.