Am învățat atât de multe lucruri de-a lungul celor două mobilități Erasmus pe care le-am derulat în 2020, încât am stat și m-am gândit cum aș putea să îmi conving colegii mai mici să plece și ei într-o mobilitate de studiu.

Cum ai putea să convingi alți oameni să profite de o experiență unică, gratuită și dedicată studenților, dacă nu prin a le arăta frumusețea și beneficiile oferite de program?

Așadar, vreau să-ți dau acum 11 motive pentru care ar trebui să pleci chiar anul acesta într-o mobilitate de studiu Erasmus+.

Gândește-te bine la ele și vezi dacă ți se potrivește vreunul.

1. Ieși din zona de confort și vei deveni mai activ

A ieși din zona de confort este un lucru mare și rar întâlnit în ceea ce îi privește pe studenți. A ieși din zona de confort înseamnă a încerca lucruri noi, lucruri care necesită timp și muncă, care sunt opuse noțiunii de a face doar lucruri care îți plac și care nu necesită efort.

Plecarea într-o mobilitate Erasmus+ este de departe una dintre cele mai mari lucruri pe care le vei face în viață, deoarece nu este deloc confortabil să pleci într-un loc despre care nu cunoști prea multe, unde nu știi cu ce fel de oameni vei întâlni și unde nu vei știi cum va arăta viața pentru tine.

Ieșirea din zona de confort este unul dintre cele 11 motive pentru care ar trebui să alegi Erasmus+. Te va scoate tare de tot din zona de confort, iar odată ce ai ieșit de acolo, vei dori să ieși din nou și din nou!

2. Descoperi culturi noi

Cunoașterea este una dintre cele mai faine lucruri de care putem să ne bucurăm pe lumea aceasta. Aș călători la nesfârșit pentru a avea ocazia să văd civilizații, orașe, oameni, comportamente sau culturi.

Este extraordinar de fain să ai ocazia să locuiești și să te întâlnești cu studenți de naționalități diferite, să asiști la cursuri ținute de profesori străini sau să experimentezi tradițiile, mâncarea, obiceiurile dintr-o țară străină.

Am experimentat mâncarea colegilor mei, am sărbătorit diverse zile specifice culturii lor, am povestit zeci de ore despre ceea ce ne aseamănă și ceea ce ne deosebește.

3. Capeți mai multă încredere în tine

Cu siguranță ce mi-a lipsit mie foarte mulți ani din timpul tinereții a fost încrederea în mine. Prin programul Erasmus, având ocazia să învăț lucruri noi și moderne, mi-am îmbunătățit cunoștințele și viziunea.

Mai mult, am fost nevoit să mă descurc pe cont propriu, să întocmesc documente, să fac plăți, să cumpăr bilete de avion etc, iar asta mi-a insuflat fără să vreau foarte multă încredere în mine.
Atunci când m-am întors în țară, m-am simțit mult mai sigur pe mine, mai pregătit, iar diferențele dintre mine și ceilalți colegi ai mei au fost vizibile.

4. Îți îmbunătățești abilitățile de comunicare

În Erasmus sunt atât de mulți studenți, încât comunicarea o să fie cel mai recurent element din toată experiența Erasmus+. Vei vorbi foarte mult, vei auzi povești multe, îți vei prezenta opiniile și cultura, iar asta îți va îmbunătăți foarte mult abilitățile de comunicare.

5. Vei percepe lumea și oamenii din jurul tău cu alți ochi

Având ocazia să cunoști oameni din diferite țări, vei observa că mentalitățile și viziunile asupra vieții sunt diferite. Vei observa că unii studenți sunt foarte relaxați, alții timizi, bogați, săraci, chiar și studenți cu opinii ciudate.

Un lucru care m-a influențat pe mine, care mi-a schimbat mentalitatea a fost întocmai acest lucru – multitudinea culturilor, condiția și modul de gândire al colegilor mei. Astfel, la întoarcerea în țară, am început să observ mult mai bine defectele din societate, am început să observ lucrurile bune și să le apreciez mai mult și multe alte aspecte.

6. Vei învăța lucruri într-un mod diferit

În Erasmus vei întâlni școli cu programe de studii diferite, mai avansate sau total opuse de modul în care se învață în România. Spre exemplu, cât timp am studiat în Finlanda, nu am făcut nici măcar o oră de curs. Totul s-a desfășurat într-o manieră practică.

Evaluarea s-a făcut pe alte criterii, profesorii au avut un statul mai mult de mentori decât de profesori care să stea la catedră, iar programa școlară ne-a oferit chiar foarte mult timp liber.

7. Îți vei descoperi abilități despre care nu știai

Având ocazia să studiezi materii noi și diferite, vei fi pus în situația în care vei experimenta mult. Datorită programului Erasmus și a școlilor la care am studiat, am învățat să fac multe lucruri practice. Spre exemplu, am învățat să fac prezentări frumoase, să fac site-uri web, strategii de marketing și multe alte lucruri de care nu eram convins că voi putea să le aplic vreodată.

8. Vei lega prietenii faine pe termen lung

Chiar și la doi ani de la finalizarea mobilităților Erasmus, încă vorbesc cu câțiva colegi străini în mod activ, iar cu alții am legat prietenii pe rețelele de socializare și ne mai dăm câte un semn din când în când.

Atunci când ești în Erasmus te vei simți ca într-o familie, iar majoritatea colegilor vor fi ca frații. Veți face totul împreună, vă veți distra, poate chiar veți și locui împreună timp de câteva luni. Aceste legături nu se pot pierde ușor, iar sentimentele vor dăinui pentru mult timp.

9. Îți vei deschide pofta de a călători și experimenta

Până să merg în prima mobilitate Erasmus+, nu am călătorit prea mult și nu simțeam nevoie să o fac. După ce am plecat în Erasmus și am observat cât de frumoasă este lumea dincolo de graniță, am început să am o obsesie pentru călătorit și explorare.

Ca urmare, la finalul primei mobilități de studiu din Finlanda, am ales să mai plec o dată, de această dată în Franța, tocmai în ideea de a explora și alte locuri.

Acum, sunt trist că nu mai am ocazia să plec într-o mobilitate Erasmus, dar sunt extrem de fericit că experiențele și-au lăsat o amprentă asupra mentalității mele, astfel că am început să-mi fac planuri de călătorie în multe țări.

10. Vei trăi independent și vei deveni mai responsabil

Poate că o mobilitate de studiu prin programul Erasmus+ va fi prima ta experiență de a trăi independent, departe de controlul părinților. Fiind singur, va trebui să îți gestionezi viața, bugetul și activitățile de zi cu zi.

Vei fi responsabil pentru orice greșală pe care o faci și va trebui să depășești momentele mai grele de unul singur. Aceste momente te vor face să devii super responsabil și te vor ajuta să te maturizezi destul de mult, într-un timp extrem de scurt.

11. Vei fi mai fericit

Chiar în momentul în care citești aceste rânduri, îmi face plăcere să-ți spun că de fiecare dată când aduc în discuție subiectul “Erasmus” sunt mega fericit. Pentru mine, această experiență a însemnat extrem de mult, m-a construit ca persoană și a contribuit la starea mea generală de fericire.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.