De curând am citit un articol al unei studente din Marea Britanie în care explica cum se confruntă cu volumul mare de informație pe care îl primește la cursuri. Încercând să facă față fără a se pierde în notițele pe care de multe ori nu le înțelege, a expus câteva metode de luat notițe în timpul cursurilor pe care le-a încercat și care dau rezultate bune! Din punctul meu de vedere, acestea par foarte interesante și demne de testat!

Cu siguranță fiecare dintre noi avem propriul stil de a lua notițe, dezvoltat de-a lungul anilor. Sunt convins însă, că există loc de mai bine. Iar pentru cei mai leneși și dezordonați, care au repulsie față de scrisul de mâna la foc automat, atunci următoarele metode pot reprezenta acea mâna de ajutor de care au nevoie.

Metode eficiente de luat notițe în timpul cursurilor

Voi expune doua dintre metodele pe care le-am văzut în articolul acelei studente și pe care eu le consider a fi cele mai eficiente. Totodată, văzusem și anumite aplicații pe laptop, dar personal rămân de părere ca scrisul de mana este sfânt.

1. Cornell Notes

Metodă dezvoltată în 1950 de către un profesor de la Universitatea Cornell din SUA, este cunoscută că fiind una dintre cele mai eficiente metode de luat notițe all time. Aceasta se potrivește perfect celor care au un volum mare de informații care trebuie reținut. Practic, metodă împarte foaia în 3 sau 4 coloane.

Cornell learning method

a. Titlul / data cursului (opțional)

b. Principalele notițe ale cursului, în care notezi cursul în măsura în care crezi că te ajută merg în coloana din dreapta

c. În coloana din stânga notezi idei principale, întrebări, cuvinte cheie, comentarii (fiecare cu stilul lui și cu propriile explicații)

d. După ce ai terminat cursul, rezumă fiecare pagină în coloana de jos, în câteva rânduri (5-7). Este important să o faci imediat după curs, deoarece mintea îți este încă conectată la subiect.

2. Mind-Maps / Notițe vizuale

Cunosc multi studenți care susțin ca au memorie vizuală și rețin mai rapid informații transmise prin figuri, diagrame. Iată o metodă excelentă pentru a lua notițe și a înțelege rapid despre ce este vorba în ele. Desigur, în aceasta metoda îți este pusă la încercare creativitatea, ceea ce este foarte bine din punctul meu de vedere. Practic, tot ce trebuie să faci este să conectezi idei principale la informații conexe. O poți face foarte ușor prin intermediul diagramelor. Poți studia conceptul de Mind-Map pentru a înțelege mai bine.

Mind Map notite

De ce sunt eficiente aceste metode de luat notițe în timpul cursurilor?

Din punctul meu de vedere, metodele expuse mai sus reprezintă pași simpli și eficienți spre o mai bună organizare și gestionare a volumului mare de notițe. Deseori, în România cursurile predate la școală sunt acompaniate de cursurile din carte. Astfel, doar unele informații adiționale relatate de către profesor necesită o atenție sporită, restul regăsindu-se în carte. Așadar, le poți nota schematic și organizat pentru a-ți fi mai ușor să le înveți. Este foarte greu să reții cărți întregi de informații, iar de multe ori nu văd rostul de a face asta. Bazează-te pe idei principale, rezumate concrete și dezvoltă-le prin propria gândire.

Mai există și varianta prin care iei notițe în modul în care o faci de obicei la școală, iar acasă le transpui într-una dintre aceste metode. Evident, ar trebui să o faci în aceeași zi pentru ca mintea ta să fie încă proaspătă, de asemenea vei avea nevoie de mai mult timp.

Te invit să împărtășești modul tău de a lua notițe în secțiunea comentarii, de mai jos. Personal, mi-ar prinde bine să aflu ceva metode mai eficiente și cred că și altor colegi! Am scris recent un articol prin care îți arăt câteva tehnici de învățare eficientă pe care îl poți accesa dând click aici!

Numai bine!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.