Este ceva ce îți face extrem de mare plăcere să faci în viața asta, încât să spui ‘’iubesc să fac asta’’? Crezi că acel lucru are o contribuție și satisface și nevoile celorlalți, într-un fel sau altul?
Ce se întâmplă dacă iubești să faci ceva, dar nu-ti aduce niciun beneficiu în viață și astfel nu poți continua să o faci?
În cele ce urmează îți prezint Metoda Japoneză Ikigai și modul în care îți poți găsi echilibrul și sensul în viață.
Ce este Ikigai?
Ikigai este un concept japonez și înseamnă ‘’reason for being’’ în engleză, iar în română se traduce ‘’motivul pentru care exiști’’. Metoda japoneză ”Ikigai” te ajută să îți găsești echilibrul între partea emoțională și partea profesională.
Acest echilibru se regăsește la intersecția în care pasiunile și talentele tale converg cu lucrurile de care are nevoie lumea și este dispusă să plătească. Ideea de bază a modelului este că nimic nu trebuie să se întâmple separat în viața ta, ci totul se conectează, ca de exemplu munca, pasiunile, familia, dorințele tale.
Cum să-ți găsești sensul în viață cu metoda Ikigai
Metoda Ikigai te provoacă să îți faci o analiză a ceea ce ești și ceea ce te satisface cel mai mult în viață. Consideră că banii nu te fac pe deplin împlinit, ci doar sunt o unealtă prin care poți avea acces la anumite lucruri.
Pe măsură ce crești în vârstă, îți dai seama că pe termen lung, împlinirea vine din interior și din relațiile pe care le ai cu alți oameni.
Fiecare avem un talent ascuns în noi înșine, așadar trebuie doar să îl conștientizăm. Odată ce l-am găsit, trebuie să găsim modalitatea prin care îl putem exploata. Acesta trebuie să coincidă cu nevoile celorlalți, astfel încât să fim plătiți pentru munca noastră pentru a putea continua să trăim.
Pătrunde în interior și caută-ți Ikigaiul
Pentru a găsi acel lucru pe care îl faci din suflet și pe care îl faci bine, încearcă să te întorci în trecut la vârsta de 7-14 ani. Vizualizează-ți trecutul pentru a descoperi lucrurile pe care le făceai cu drag, înainte de a fi avut contact cu zona profesională.
Exact asta am făcut și eu, astfel că mi-am amintit că eram pasionat și bun la desen. Iubeam ora de desen, îmi plăcea să desenez peisaje, case, forme. Toate caietele mele erau pline de desene. Iubeam să scriu compuneri, texte argumentative și eram mereu apreciat pentru creativitate.
Am ajuns să conștientizez că ceea ce sunt astăzi la 25 de ani reflectă 100% ceea ce făceam cu drag când eram mic. Lucrez într-un domeniu creativ, sunt o persoană dinamică, scriu texte din pasiune, să stau și să mă plimb în natură.
Dorința mea este de a-mi crea propria afacere prin care voi îmbina latura mea creativă cu un mod prin care voi putea împărtăși cunoștințele mele altor oameni. Fie să-mi deschid propria companie și să fac cursuri (ceea ce, în mod uimitor fac deja, la un an după ce am scris acest articol) – fie ca profesor la facultate (fac și proiecte la facultate în care coordonez studenți – la un an de la momentul în care am scris acest articol).
Banii vor fi rezultatul acțiunilor mele, pe care dacă le fac cu drag și găsesc modalitatea potrivită de a le face, voi fi împlinit și din punct de vedere financiar.
Cum poți aplica metoda Ikigai printr-un exercițiu simplu?
Mai jos, am expus metoda Ikigai, tradusă în limba romană. Îți recomand ca la fiecare zonă profesională și emoțională să întocmești liste. Trebuie să îți expui toate calitățile și dorințele, indiferent cât de multe sunt.
La partea ”pot fi plătit” trebuie să identifici oportunitățile din exterior, adică de pe piața muncii și din mediul de afaceri. La partea cu nevoile lumii, trebuie să identifici care sunt nevoile actuale ale omenirii și cum poți avea impact asupra acestui aspect.
Ca exemple, poți să te gândești la nevoia de siguranță, de tehnologie, de simplitate, de servicii la cerere etc.
Exemplu de exercițiu rezolvat cu metoda Ikigai
Iubești să modelezi hârtia și faci tot felul de lucruri faine ca jucării, decorațiuni, dar nu faci asta pe bani încă? ➜ Asta înseamnă pasiune.
Ești bun la analiză matematică și lucrezi într-o instituție financiară?
➜ Asta se numește profesie sau job.
Iubești natura și ești susținător al protejării mediului?
Te implici voluntar în proiecte de mediu sau sociale și satisfaci în același timp nevoia oamenilor de a conviețui într-un mediu durabil?
➜ Asta se numește misiune.
Faci bani prin faptul că îți expui cunoștințele despre un anumit domeniu și înveți mii de oameni să își depășească anumite obstacole? Sau poate că ești medic și câștigi bani salvând vieți?
➜ Asta se numește vocație!
Ai găsit Ikigaiul, ai găsit vocația și sensul vieții
În viziunea multora, jobul potrivit este reprezentat de munca pe care o faci cu drag, munca care nu te face să simți că ”muncești”. Conform dicționarului Cambridge, vocația este un tip de muncă pentru care simți că ai fost făcut și căreia ar trebui să îi dedici tot timpul și energia.
Cu cât găsești mai repede vocația, cu atât mai bine! Sunt multe exemple de oameni care au renunțat la poziții înalte în companii pentru a-și aloca timpul dezvoltării unei mici afaceri care nu are legătură cu domeniul în care au lucrat.
Alți oameni aleg să devină deveni profesori la vârste mai înaintate, tocmai pentru că simt că menirea lor este să transmită ceea ce știu mai departe.