fbpx
Timp de citire: 4 minute

Este ceva ce îți face extrem de mare plăcere să faci în viața asta, încât să spui ‘’iubesc să fac asta’’? Crezi că acel lucru are o contribuție și satisface și nevoile celorlalți, într-un fel sau altul? Ce se întâmplă dacă iubești să faci ceva, dar nu-ti aduce niciun beneficiu în viață și astfel nu poți continua să o faci? În cele ce urmează îți prezint Metoda Japoneză Ikigai și modul în care îți poți găsi echilibrul și sensul în viață.


Ce este Ikigai?

Metoda Ikigai se traduce prin ‘’reason for being’’, adică în română, ‘’motivul pentru care exiști’’ și te ajută să îți găsești echilibrul între partea emoțională și partea profesională. Acest echilibru se regăsește la intersecția în care pasiunile și talentele tale converg cu lucrurile de care are nevoie lumea și este dispusă să plătească. Ideea de bază a modelului este că nimic nu trebuie să se întâmple separat în viața ta, ci totul se conectează, ca de exemplu munca, pasiunile, familia, dorințele tale.

Ikigai - metoda pentru a-ti gasi sensul in viata

Cum să-ți găsești sensul în viață cu metoda Ikigai

Metoda Ikigai te provoacă să îți faci o analiză a ceea ce ești și ceea ce te satisface cel mai mult în viață. Consideră că banii nu te fac pe deplin împlinit, ci doar sunt o unealtă prin care poți avea acces la anumite lucruri. Pe măsură ce crești în vârstă, îți dai seama că pe termen lung, împlinirea vine din interior și din relațiile pe care le ai cu alți oameni. Fiecare avem un talent ascuns în noi înșine, așadar trebuie doar să îl conștientizăm. Odată ce l-am găsit, trebuie să găsim modalitatea prin care îl putem exploata. Acesta trebuie să coincidă cu nevoile celorlalți, astfel încât să fim plătiți pentru munca noastră pentru a putea continua să trăim.

Pătrunde în interior și caută-ți Ikigaiul

Pentru a găsi acel lucru pe care îl faci din suflet și pe care îl faci bine, te sfătuiesc să te întorci în trecut la vârsta de 7-12 ani. Vizualizează-ți trecutul pentru a descoperi ce făceai cu plăcere, înainte de a fi avut contact cu zona profesională. Eu asta am făcut și mi-am amintit că eram pasionat și bun la desen. Iubeam ora de desen, îmi plăcea să desenez peisaje, case, forme. Toate caietele mele erau pline de desene. Iubeam să scriu compuneri, texte argumentative și eram mereu apreciat pentru creativitate. Am ajuns să conștientizez că asta fac în prezent. Lucrez în marketing, sunt o persoană creativă, dezvolt concepte vizuale pentru companii și scriu cu pasiune articole de educație. 

Dorința mea este de a-mi crea propria afacere prin care voi îmbina latura creativă cu modalitatea prin care voi putea împărtăși cunoștințele mele altor oameni. Fie să-mi deschid propria companie și să fac cursuri, fie ca profesor la facultate. Banii vor fi rezultatul acțiunilor mele, pe care dacă le fac cu drag și găsesc modalitatea potrivită de a le face, voi fi împlinit și din punct de vedere financiar.

Cum poți aplica metoda Ikigai printr-un exercițiu simplu

Mai jos, am expus metoda Ikigai, tradusă în limba romană. Îți recomand ca la fiecare zonă profesională și emoțională să întocmești liste. Trebuie să îți expui toate calitățile și dorințele, indiferent cât de multe sunt. La partea ”pot fi plătit” trebuie să identifici oportunitățile din exterior, adică de pe piața muncii și din mediul de afaceri. La partea cu nevoile lumii, trebuie să identifici care sunt nevoile actuale ale omenirii și cum poți avea impact asupra acestui aspect. Ca exemple, pot fi nevoia de siguranță, de tehnologie, de simplitate, de servicii la cerere etc.

Metoda Ikigai schema limba romana

Exemplu de exercițiu rezolvat cu metoda Ikigai pentru îndrumare

Iubești să modelezi hârtia și faci tot felul de lucruri faine ca jucării, decorațiuni, dar nu ești plătit pentru asta? Asta înseamnă pasiune.

Ești bun la analiză matematică și lucrezi într-o instituție financiară? Asta se numește profesie sau job.

Iubești natura și susții ideea de sustenabilitate? Te implici voluntar în proiecte de mediu sau sociale și satisfaci în același timp nevoia oamenilor de a conviețui într-un mediu durabil? Asta se numește misiune.

Faci bani prin faptul că îți expui cunoștințele despre un anumit domeniu și înveți mii de oameni să își depășească anumite obstacole? Sau poate că ești medic și câștigi bani salvând vieți? Asta se numește vocație!

Ai găsit Ikigaiul, ai găsit vocația și sensul vieții

În viziunea multora, jobul potrivit este munca pe care iubești să o faci și spui ca te-ai născut pentru așa ceva. Conform dicționarului Cambridge, vocația este un tip de muncă pentru care simți că ai fost făcut și căreia ar trebui să îi dedici tot timpul și energia. Cu cât o găsești mai repede, cu atât mai bine! Sunt multe exemple de oameni care au renunțat la poziții înalte în companii pentru a-și aloca timpul dezvoltării unei mici afaceri care nu are legătură cu domeniul în care au lucrat. Alții aleg să devină deveni profesori. Asta este vocația. Nu renunța niciodată să o cauți!

Sper ca acest model să te ajute să îți găsești un echilibru în viață, iar mai apoi să îți găsești vocația. Îți pun la dispoziție și sursa din care m-am inspirat chiar aici, unde este explicat modelul în detaliu, printr-un video. Îl poți folosi fără probleme și ne poți povesti viziunea ta, într-un comentariu în secțiunea de mai jos sau pe pagina de Facebook.

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.