Mi-a luat destul de mult timp până să transform învățarea limbii engleze în ceva ce nu mi-a mai provocat dificultăți și neplăceri. M-am decis să îți arăt câteva tehnici pe care le aplic să-mi dezvolt competențele lingvistice de engleză, pe care le consider foarte utile. Cu toții am făcut engleză din clasele primare, până la liceu și facultate. Un lucru general valabil în învățarea oricărei limbi străine este acela că avem nevoie de mult timp, practică și răbdare! Învață limba engleză cu ajutorul tehnicilor pe care ți le voi expune în continuare în acest articol!

învață limba engleză

Învață limba engleză cu gândul că este ceva important și util în viața ta

Pentru a fi eficient în procesul de învățare a unei limbi străine, trebuie neapărat să îți găsești o motivație să o faci. Ai un scop pentru care vrei să înveți engleza? Poate vrei să-ți găsești un job internațional, să te muți într-o țară străină sau poate doar pentru faptul că îți place să călătorești mult și vrei să interacționezi cu lumea. Atâta timp cât vezi limba engleza ca o super unealtă și avantaj în viața profesională, dar și în viața de zi cu zi, probabil nu-ți va fi atât de greu să aloci timp și energie pentru a o învăța!

Învață limba engleză pas cu pas și consolidează-ți o bază de cuvinte uzuale

Pentru început, este absolut necesar să începi prin învățarea cuvintelor de bază și cel mai frecvent utilizate. Cuvintele sunt peste tot: în filme, pe internet, în cărți, în aplicații, în muzică. Notează, memorează, repetă! Înveți cuvinte noi pe care trebuie să le exersezi, făcând propoziții scurte! Îți recomand să încerci să faci propoziții scurte cu fiecare cuvânt nou învățat. Pare complicat, dar crede-mă că va fi floare la ureche și foarte interactiv.

cuvinte-limba-engleza-pentru-incepatori

Învață propoziții frecvent utilizate în conversațiile de zi cu zi

Englezii nativi, cât și vorbitorii profesioniști de limba engleză folosesc în principal aceeași bază de fraze și cuvinte în orice conversație. Dacă ajungi să înveți baza aceasta de propoziții folosite în conversațiile de zi cu zi (la magazin, pe stradă, în tren, într-o instituție publică, într-un anumit domeniu ori pur și simplu într-o conversație banală) îți vei scurta procesul de învățare și vei fi mai fericit în ceea ce privește progresul tău! Îți recomand TalkEnglish pentru asta, aplicații ca Duolingo/ Mondly sau YouTube. Recomand și filmele vizionate cu sonorul tare, din care poți învăța foarte multe expresii ușoare de salut, de mulțumire, de întrebare etc. Mai jos găsești exemple de exprimări pe care le vei auzi în orice film.

propoziții de bază în limba engleză

Urmărește conținut în limba engleză de pe YouTube, de la oameni care vorbesc clar, rar și tare!

Pe mine personal, acest lucru m-a ajutat enorm. În general, urmăresc multe canale în limba engleză de pe YouTube, în special pe acelea în care cel care vorbește este ușor de urmărit și înțeles! Notează-ți cuvinte și fraze, tradu-le pe Google Translate! Pentru anumite expresii, ca să eviți traducerea neprofesionistă în anumite cazuri, caută pe google astfel: expresia urmată de cuvântul meaning (ex. no matter what meaning). Evident, vei primi traducerea tot în limba engleză, însă îți este explicată semnificația ei, iar dacă nu înțelegi, poți copia explicația și o poți traduce în Google Translate. Iată o serie de canale de YouTube foarte bune pentru incepatori: GoNaturalEnglish, English with Kris Amerikos. Activează subtitrarea și fii foarte atent! Există multe alte surse pe YouTube de unde poți învăța, doar găsește-le pe cele care ți se potrivesc cel mai bine!

invata-engleza-go-natural-english

Practică limba engleză zi de zi, în gând, în scris, în fredonat, în conversații

Tot ceea ce înveți și acumulezi în procesul de învățare, s-ar putea să se piardă pe termen lung. Cea mai bună metodă de a întipări în minte ceea ce ai învățat este prin repetiție. Personal, mi-am făcut un obicei în a exersa engleza zi de zi. Astfel că, în mod natural îmi repet fraze în gând, încerc să gândesc și să am momente de introspecție în engleză, ba chiar fac conversații imaginare în limba engleză. Fredonez melodii în limba engleză și sunt atent la cuvinte, expresii. O altă bună practică este să găsești persoane dispuse să învețe engleză cu tine și să conversați prin mesaje în engleză. Iar dacă nu aveți bariere de comunicare, vă sfătuiesc să vorbiți așa cum puteți în engleză. Este mult mai amuzant, interactiv și chiar ajută enorm!

Scrie și citește în limba engleză cu ajutorul extensiilor de traducere și corectare

Având perioade în care am folosit doar engleza, m-am folosit de extensiile Google Translate și Grammarly. Prin extensia Google Translate instalată în browser, vei putea selecta cu mouse-ul un bloc de cuvinte, iar această unealtă îți va arăta exact în acel loc traducerea acestora. Aceasta te va ajuta în principiu la citit. Când vine vorba de scris, Grammarly te va atenționa în momentul în care ai scris greșit un cuvânt și îți va sugera varianta corectă. Este foarte util pentru că îți identifica și contextul în care folosești acel cuvânt. 

Nu-ți recomand să te apuci să citești cărți în engleză dacă încă nu ai un vocabular vast, deoarece nu vei înțelege aproape nimic și vei considera că nu știi nimic. Este greu să înțelegi limbajul avansat al unui scriitor sau profesor, expus într-o carte. În schimb, poți începe să citești bloguri, știri, să urmărești canale din media pe Facebook, Instagram, LinkedIn, în limba engleză.

extensii-de-invatat-engleza

Călătorește, socializează cu străinii și învață limba engleză în contexte reale

Dacă nu vei reuși să îți găsești contexte în care va trebui să vorbești cu cineva, nu vei reuși să treci peste anumite bariere de comunicare. Aceste bariere pot fi, spre exemplu momente în care nu vei înțelege ce vorbește o persoană, nu-ți vor veni cuvintele potrivite în limba engleză sau te vei emoționa și te vei bloca. Exersează-ti engleza vorbită ori de câte ori ai ocazia, fără a fi rușinat. Nu am întâlnit până acum pe nimeni care să râdă de faptul că greșeam anumite cuvinte sau exprimări. Nici vorbitorii nativi nu au râs, nici cei care erau în aceeași situație ca și mine. Nu este ușor să înveți o limba străină și nu există niciun motiv pentru care să razi de cineva care încearcă.

Nu neglija partea de gramatică. Învață limba engleză într-un mod corect

Majoritatea spun că pun cuvintele și timpurile verbale după ureche. Greu de crezut, din punctul meu de vedere. Consolidează-ți o bază de gramatică învățând timpurile și cum se formează acestea. Uită-te puțin la conjugări și cum se folosesc acestea în diverse propoziții. Nu trebuie să știi perfect, dar să știi să folosești cuvintele la diferite timpuri verbale este absolut necesar!

Deși pare un articol adresat în principal începătorilor, consider că și la nivel avansat aceste tehnici ajută. Având un nivel bun, profesional de limba engleză, faptul că încă practic aceste tehnici pentru a învăța mai mult, mă ajută enorm. Aștept recomandări cu alte tehnici pe care le folosești pentru a-ți îmbunătăți limba engleză, în secțiunea comentarii de mai jos!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.