Trăim vremuri în care ne dorim să creăm o lume mai stabilă, mai durabilă, cu economii stabile și societăți echitabile. Este un obiectiv dificil, dar nu imposibil de atins dacă avem, în egală măsură, implicarea autorităților, a instituțiilor, a companiilor și mai ales a părinților și copiilor responsabili.

De ce este importantă educația? Un om educat nu se naște, el se educă. Așa cum învățăm matematică sau limbi străine, ar trebui să obținem diplome de excelență și în lecții de bază pentru conviețuire, progres social, educație financiară, educația ca proces prin intermediul căruia să învățăm ce înseamnă respectul, empatia, egalitatea, solidaritarea sau gândirea critică.

Fără aceste principii și valori etice care ne definesc ca ființe umane, cu greu vom construi o lume mai bună.

Importanța educației în viața omului

Educația și importanța educației joacă un rol esențial încă de la o vârstă foarte fragedă, deoarece aceasta creează valori umane. Educația ca valoare promovează toleranța și înțelegerea dincolo de diferențele politice, culturale și religioae, punând accent pe apărarea drepturilor omului și conservarea mediului.

Educația ne privește pe toți, nu doar pe școli. Familia, universitățile, companiile, sunt contexte pentru a preda principiile etice ale educației.

Educația ca proces de evoluție

Educația ca proces are un rol indispensabil în viața tuturor, pentru că aceasta va forma individul și îl va ajuta să își croiască drumul în viață și să își dobândească obiectivele vieții. Educația ne formează ca buni cetățeni în societate, ca buni membri ai unei familii sănătoase.

de ce este importanta educatia

 

Care sunt cele mai importante lucruri dobândite în viața unei persoane educate:

  • Identitate colectivă
  • Viziune globală
  • Gândire critică și analitică
  • Habitat social, favorizând empatia și interacțiunea umană
  • Cooperare și munca în echipă
  • Oportunitate
  • Sănătate
  • Perspectivă dinamică

Cât de importantă este educația în viața copiilor

Educația copiilor este esențială pentru a-i instrui în aspecte importante precum limbajul și raționamentul logic.

De exemplu, socializarea copilului de la o vârstă fragedă este un proces extrem de important, reflectându-se în rezultate pozitive în viitor în ceea ce privește dezvoltarea, interacțiunea, comportamentul acestuia în societate.

Oferă o bună educație la timp copilului și va garanta o evoluție mai bună pe toate planurile.

Educația de acasă

Importanța educației în viața copiilor ar trebui să fie unul dintre elementele de bază ale oricărei familii. În această etapă se va pune accent pe dezvoltarea cognitivă, psihomotorie și socială.

Copiii fac multe conexiuni cerebrale, învață bunele maniere, să mănânce, să se spele, să se odihnească, să nu arunce cu lucruri sau mâncare, să nu vorbească urât, să i se explice când greșește și cum ar trebui să se comporte adecvat în diferite situații sau cum să se comporte cu cei din jur și cum să își aleagă prietenii. În educația primită de acasă, cel mai adesea, părinii și comportamentul acestora sunt exemplul copiilor.

Educația școlară

Adesea primim întrebarea “Cât de important este educația în viața copiilor?” Răspunsul nu este dat de importanță, ci educația este esențială pentru o bună dezvoltare.

Cu ce ne ajută școala în procesul de educație a copiilor? În primii ani, în creșe și grădinițe, copilul primește educație din partea unor profesioniști și au cunoștințele și instrumentele necesare de a ști să introducă fiecare învățătură la momentul potrivit, prin metode total diferite față de cele folosite acasă.

Educația în școală se desfășoară cu materiale concepute pentru fiecare vârstă, stimulând zonele motorii și cognitive necesare unei bune creșteri.

Educația din grupul de prieteni sau colegi

Prieteniile sunt vitale în orice moment al vieții. Colegii de școală ai unui copil îi pot modela personalitatea iar în adolescență aceștia pot deveni o verigă importantă. Mulți adolescenți fac din gașca lor un nucleu al vieții de zi cu zi. Însă colegii de clasă pot avea o influență pozitivă asupra vieții, unde se găsesc adevărații prieteni cu care să împărtășească jocuri și iluzii.

Adolecenții și nu numai, pot fi atrași în comportamement pozitive au negative, motiv pentru care grupul de prieteni trebuie ales cu înțelepciune.

Fără îndoială, educația este extrem de important în viața oricărui copil și adult, pentru a face față într-o manieră sănătoasă oricărei situații cu care ne confruntă viața.

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.