Munca, viața agitată, stresul – toate acestea dăunează sănătății mintale dacă nu există un echilibru între activitățile care implică muncă ori responsabilitate și cele care ne ocupă timpul liber.

Fiecare săptămână este alcătuită din 168 de ore, iar dacă lucrezi 40 de ore pe săptămână și dormi opt ore în fiecare noapte, mai rămân 72 de ore. Ideal ar fi să putem aloca câteva din aceste 72 de ore pentru un hobby sau alte activități distractive, iar cel mai bine ar fi să facem asta în mod constant.

De principiu, timpul liber trebuie să fie cel mai bun prilej de a scăpa de încărcătura de pe umeri adunată, fie la muncă, fie în treburile nesfârșite pe care ni le oferă viața. Oamenii care reușesc cel mai des să scape de această încărcătură sunt cei care au hobby-uri sau alte activități pe care le fac cu drag.

Ce sunt hobby-urile și cum se pot transforma acestea dintr-o activitate plăcută în surse de venit? Citește în continuare și află câte ceva despre hobby-uri și adună idei cu exemple de câteva hobby-uri din care poți face bani.

Ce sunt hobby-urile și care este importanța acestora?

Am auzit despre termenul hobby, mai mult, mulți dintre noi chiar avem hobby-uri, dar nu știm pe deplin ce sunt acestea și care este importanța lor. Conform definiției generale, un hobby este o activitate efectuată în mod regulat în timpul liber, pe care o facem cu plăcere. Un hobby necesită angajamente și implică acțiuni, cum ar fi învățarea unei noi abilități sau construirea/ crearea a ceva.

Pentru a demonstra importanța de a avea hobby-uri, o echipă de cercetători de la diverse universități din SUA a publicat în 2010 rezultatele a patru studii mari, având un total de 1.399 de participanți, inclusiv bărbați și femei cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi boli ale căilor respiratorii superioare, artrită și cancer de sân. Studiul a avut scopul de a măsura efectul hobby-urilor și activităților de petrecere a timpului liber asupra sănătății generale, iar rezultatele au fost foarte interesante:

hobby-uri exemple interesante

Hobby-urile contribuie la o sănătate fizică mai bună

Participanții la studiu care aveau hobby-uri au prezentat un indice de masă corporală mai scăzut, talii mai mici, tensiune arterială mai scăzută, hormoni de stres mai scăzuți și o funcție fizică generală mai bună.

Aceste rezultatele sunt în concordanță cu alte cercetări care arată că a avea hobby-uri și alte activități de petrecere a timpului liber este asociat cu o varietate de beneficii, inclusiv boli mai puțin severe și un trai mai lung.

Hobby-urile îmbunătățesc calitatea somnului

Deși un hobby ar putea să ne ocupe mai mult din timpul nostru liber și să ne scadă numărul de ore de somn, studiul de la Pittsburgh a arătat că oamenii care și-au ocupat timpul liber cu un hobby au dormit mai bine.

Hobby-urile reduc nivelul de stres

Studiul arată că oamenii care și-au ocupat timpul liber cu activități care le provoacă plăcere au un nivel de stres mai mic în comparație cu cei care nu practică un hobby regulat. Oamenii care au hobby-uri au arătat o stare de dispoziție mai bună și un grad mai ridicat de atitudine pozitivă.

Hobby-urile ne fac mai fericiți

Respondenții care au spus că practică adesea activități plăcute au mai multă satisfacție în viață și au simțit că viața lor are un sens.

Hobby-uri creează noi relații de prietenie

În special, având hobby-uri și alte activități faine în timpul liber a fost asociat cu a avea o rețea socială mai mare și mai diversă.

Hobby-urile îmbunătățesc performanța la locul de muncă

Un studiu de la Universitatea de Stat din San Francisco a constatat că angajații care aveau hobby-uri cu activități creative în afara muncii erau mai buni în rezolvarea creativă a problemelor la locul de muncă. Studiul arată că hobby-urile au contribuit la sporirea sentimentul de control, iar uneori i-au ajutat să învețe noi abilități care erau le-au folosit la locul de muncă.

hobby-uri interesante pentru femei si barbati

Cum te decizi ce hobby ți se potrivește cel mai bine?

Care este acel lucru pe care ai dorit mereu să-l faci? Găsirea unui hobby poate însemna să faci primul pas pentru a îndeplini acel lucru la care te-ai gândit mereu că ai vrea să îl faci. Fă un mic exercițiu de imaginație și începe prin a-ți rosti fraza ”Întotdeauna mi-am dorit să..”

Întoarce-te la copilărie

Întoarce-te în timp, în copilărie și gândește-te la activitățile care te-au făcut fericit în copilărie. Poate ai luat lecții de dans, muzică, desen, ai scris poezii sau ai făcut vreun sport? Toate aceste activități ale copilăriei pot fi transformate în hobby-uri atunci când devenim adulți.

Inspiră-te plimbându-te prin mall-uri, magazine de bricolaj sau târguri

Atunci când nu știm ce hobby să alegem, o soluție poate fi să mergem să îl descoperim. Spre exemplu, plimbarea printre raioane într-un magazin de bricolaj îți poate aminti de o veche pasiune sau de un meșteșug distractiv pe care ai vrut mereu să îl încerci. Poate vizita la un muzeu din oraș îți va aminti de cât de pasionat ești de meșteșuguri sau artă.

Urmărește canale de YouTube cu diverse activități

Există pe YouTube atât de mulți creatori de conținut care se filmează în timp ce fac activități faine din care te poți inspira. Majoritatea dintre ei își prezintă hobby-urile, fac ceva care îi pasionează și împărtășesc asta cu toată lumea. Unii fac activități în natură sau călătoresc, alții construiesc, gătesc, grădinăresc sau fac sport.

Se spune că una dintre cele mai bune și mai sănătoase moduri de a începe un hobby este să transformăm exercițiile fizice (alergare, yoga, mers cu bicicleta etc) în hobby-uri.

hobby-uri barbati si femei din care poti face bani

Hobby-uri interesante cu exemple potrivite pentru femei și bărbați

Voi împărtăși o listă de potențiale hobby-uri cu exemple din viața reală pe care cu toții putem să le încercăm, fie că suntem femei sau bărbați. După părerea mea, cel mai bine este să îți alegi un hobby care ți se pare interesant din lista de mai jos și pe care l-ai face cu drag.

1. Drumețiile în natură

Drumețiile în natură reprezintă o activitate pe care o poți face oricând, în orice anotimp și cu oricine. Poți începe ușor prin drumeții scurte, iar dacă te prinde acest hobby, poți face pasul următor, să te documentezi mai mult, să îți achiziționezi echipament profesional, să mergi pe munți și să te integrezi în diverse grupuri de muntomani de pe Facebook care fac asta constant.

2. Origami

Origami este arta plierii hârtiei pentru a crea diverse obiecte sau alte forme interesante. Această activitate se încadrează la categoria hobby-uri creative și interesante, care îți va stimula îndemânarea și răbdarea. Din momentul în care înțelegi cum se pliază hârtia și cum se poate modela aceasta, o să faci artă, iar limita e cerul!

3. Citește și scrie recenzii sau învățături

Dacă ești pasionat de citit și vrei să o duci la un alt nivel, încearcă să îți alegi o zonă despre care îți place să citești și scrie recenzii de carte, cu învățături, critici etc pe care să le împărtășești online cu alți pasionați sau leneși cărora nu le place să citească. Poți face asta pe o pagină de Facebook, Instagram sau TikTok.

4. Voluntariat

Dacă îți cauți un hobby care implică activități faine cu oameni mulți, atunci mergi spre voluntariat. Găsește o zonă de voluntariat care îți place (educație, ajutor social, protecția mediului etc) și nu vei duce lipsă de distracție, prieteni noi și un hobby care se va tot transforma de la un an la altul.

5. Construiește LEGO

LEGO este un hobby care se potrivește foarte bine pentru copii, dar și pentru femei și bărbați. Există atât de multe opțiuni la lego, încât construirea unui obiect complex te poate ține în priză zile bune. Acesta poate fi un hobby pe care îl poți face împreună cu familia și este o modalitate perfectă de a dezvolta gândirea, logica, răbdarea.

6. Gătitul

Dacă ești un om mai statornic și îți place să-ți dedici timpul familiei, gătitul poate fi un hobby excelent pentru tine. Deși este un hobby care pare mai interesant pentru femei, acest hobby se potrivește la fel de bine și bărbaților. Te poți inspira zilnic de pe internet și poți să faci cele mai gustoase mâncăruri pentru cei dragi.

7. Mersul cu bicicleta

Mersul cu bicicleta este un hobby extrem de sănătos și frumos, deoarece combină atât de multe beneficii, cum ar fi sport, drumeție, prieteni, adrenalină. Evident, cel mai frumos ar fi să faci drumeții cu bicicleta pe poteci de păduri, în special în natură astfel încât să poți să te deconectezi de la activitățile zilnice și haosul orașului.

8. Jocuri Video

Jocurile video sunt un hobby pentru foarte multă lume, mereu aud pe cineva în jurul meu care se joacă în timpul liber. Există jocuri super faine care pot să te țină în priză mult timp, însă ai grijă să nu devină din hobby, obsesie. Te poți juca pe calculator, playstation, ochelari VR etc.

9. Sport

Sportul este unul dintre cele mai practicate hobby-uri. Transformat în pasiune, orice sport poate reprezenta cel mai frumos hobby pe care îl poți avea. Fie că este vorba de alergare, mers la sală, înot, fotbal, tenis sau orice altceva, sportul este mereu o alegere simplă și la îndemâna oricui.

10. Grădinăritul

Grădinăritul poate fi o activitate terapeutică și distractivă. Tot ce trebuie să facem este să începem să ne cumpărăm câteva pachete ieftine de semințe, ghivece și să vedem ce putem crește (dacă ai grădină, norocul tău). Partea frumoasă este că putem găsi o mulțime de sfaturi despre grădinărit în mediul online.

11. Activități de camping

Mersul la camping în weekenduri este o activitate foarte frumoasă pe care o putem transforma în hobby. Statul la cort cu prietenii, camparea în locuri deosebite și relaxarea la focul de seară sunt doar câteva dintre frumusețile acestei activități. Tot ce ai nevoie este un cort, niște gustări și băuturi.

12. Dansurile

Dansurile sunt un hobby foarte bun pentru corp și reprezintă, totodată, o distracție pentru mulți dintre noi. Ne putem folosiți de videoclipuri și tutoriale de pe Youtube pentru a vă învăța diverse mișcări de dans și chiar putem exersa cu partenerul.

13. Educă-te și dezvoltă-te ascultând podcasturi

Există podcasturi amuzante, podcasturi educaționale, podcasturi cu celebrități, podcasturi financiare care pot reprezenta o activitate relaxantă și plăcută în același timp.

Indiferent de care sunt interesele tale, este foarte probabil să existe podcasturi care să se potrivească gusturilor tale. Așadar, caută online să vezi dacă există vreunul care vă atrage atenția.

14. Producerea berii

Ideea de a-ți produce propria bere acasă sună foarte bine, această activitate fiind un hobby pentru mulți pasionați de bere. Peste un milion de americani și-au fabricat propria bere acasă, iar acest număr este în creștere.

Există pe internet kit-uri de home brewing de vânzare prin care poți avea la dispoziție toate accesoriile necesare pentru a-ți crea propria bere, cu aromele care îți plac cel mai mult. Acest hobby poate fi o bucurie foarte mare, mai ales atunci când vezi produsele finale și când primești aprecieri din partea prietenilor.

15. Scrie glume și fă-te cunoscut pe internet

Dacă ești genul de om care mereu faci oamenii să râdă, aceasta este o zonă care se poate transforma într-un hobby excelent, din care să faci și bani mai târziu. Te poți concentra, de asemenea pe a crea pagini de rețele sociale și de a posta meme (glume sub formă de postare).

Hobby-uri din care poți face bani

În cele ce urmează, am încercat să construiesc o listă cu 8 hobby-uri din care poți face bani, la modul realist. Așa cum spuneam mai sus, aceste hobby-uri sunt potrivite atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

1. Vlogging

Vloggingul presupune să-ți creezi un canal de YouTube și să filmezi (sau să te filmezi) vorbind despre lucruri interesante. Dacă te pricepi la un subiect vast și crezi că poți vorbi oamenilor despre el într-un mod ușor de înțeles, într-un mod plăcut în care poți atrage oamenii, atunci aceasta ar putea fi o variantă.

Vloggingul este un hobby care ar putea să te detașeze de multe probleme, care ar putea să te învețe multe abilități noi. Unele dintre cele mai mari canale de YouTube s-au născut din nimic și în ani de zile au ajuns să aibă milioane de urmăritori. Poate că și tu poți fi unul dintre acelea!

Banii din YouTube se fac din vizualizări (x sumă de bani la fiecare o mie de vizualizări – depinde) și din afilieri cu companii pentru a le promova și trimite audiența care te urmărește să le cumpere produsele (clasica replica: aveți link în descriere).

Atunci când promovezi un produs al unei companii, iar tu ai un număr mare de urmăritori, fiecare achiziție a produsului care se face ca urmare a accesării linkului din descriere, vei primi un comision (decis de comun acord cu compania).

2. Caligrafia

Dacă îți dorești să faci un hobby care implică creativitate, atenție, care să-ți dezvolte răbdarea și precizia, caligrafia poate fi un hobby excelent. Îți cumperi câteva penițe speciale, un caiet frumos și începi să te joci cu ele. Poți urmări video-uri de pe internet ca să exersezi, până în momentul în care vei ajunge să creezi singur lucruri frumoase pe care să le împărtășești cu prietenii și familia.

Dacă devii bun la caligrafie, acest hobby se poate transforma într-o sursă de venit viabilă. Recent, am găsit pe TikTok pe cineva care creează semnături digitale pe bani, activitate în care se folosește de abilitățile sale de caligrafie. Acesta vinde o semnătură caligrafică cu 100-400 de lei. De asemenea, poți creea sigle pentru diverse companii sau ale vizualuri frumoase destinate mediului online.

3. Crearea de obiecte din lemn, argint, piele

Dacă ești pasionat de lucru manual, de prelucrarea materialelor până la cele mai mici detalii, atunci o activitate ”hand-made” este ceea ce s-ar putea transforma într-un hobby interesant.

Poți alege să faci bijuterii din argint sau alte materiale ieftine, poți face brățări din piele, curele pentru ceasuri sau curele pentru pantaloni, papioane, și multe alte accesorii foarte ușor de găsit pe Pinterest.

Adus la un nivel constant și profesionist, acest hobby se poate transforma în afacere care ar putea să producă bani.

4. Scrie într-un blog

Dacă ești pasionat de scris, blogul este cel mai fain hobby din care poți face bani. În ziua de astăzi, un blog (website) se construiește atât de ușor, chiar fără cunoștințe de IT. Recomandarea mea este platforma WordPress, în care îți poți face un website în câteva ore, exact cum este acesta.

Pentru a fi un blog cu potențial, încearcă să explorezi o nișă și să scrii tot ce se poate scrie despre aceasta. Blogurile personale (în care scrii despre orice) sunt mai greu de dezvoltat și prind mai greu la lume.

De exemplu, dacă explorezi industria auto sau a amenajărilor interioare, poți avea mai multe șanse de reușită decât dacă scrii despre cum arată viața ta.

Banii din blog se fac exact pe același principiu expus la canalul de YouTube, adică din vizualizări (aproximativ 0,80 – 1,30 euro la o mie de vizualizări de pagină – dar depinde mult aici de audiență).

De asemenea, o altă sursă de venit pot fi reclame ale altor companii care apar pe site-ul tău (unde primești bani pe afișare + click pe reclamă – sume mici, dar care se adună) sau din marketing afiliat, în care promovezi produsele altor companii.

5. Fotografia sau producția video

Dacă ești un om care apreciază tot ce ne-a dat viața și natura, o cameră foto sau video se poate transforma într-un hobby din care se pot face bani. Fie că te specializezi în fotografie și înțelegi tehnicile de bază pe care trebuie să le pui în aplicare, fie că ești creativ și îți place să creezi montaje video frumoase, aceasta este o industrie bine plătită și căutată.

Ideal ar fi să te îndrepți și de această dată spre o nișă anume și să te specializezi pe asta, să fii activ pe rețele sociale cu ceea ce reușești să surprinzi pe cameră, să înveți un program de editare foto/ video (Photoshop sau Adobe Premiere) și să te faci cunoscut drept fotograf pe nișa respectivă (fotografie de produs, fotografie de evenimente, artă, video prezentări companii etc).

O alternativă de hobby din care poți face bani la această categorie sunt dronele. Acestea au capacitatea de a capta videoclipuri uluitoare, iar unele companii ar fi dispuse să plătească sume considerabile pentru astfel de video-uri (companiile de construcții, agenții imobiliare etc).

6. Învață să desenezi ilustrații

Desenul este un hobby care produce o sursă de venit importantă pentru mulți oameni în ziua de astăzi. Fie că este transformat în creație digitală, fie că rămâne la clasica activitate de desenat portrete, desenul poate aduce bani celui care are abilități bune în această zonă.

Mai mult, zona de ilustrații web este în ziua de astăzi foarte bine plătită. De curând, ilustratorii sunt la mare căutare în zona NFT-urilor, care la bază reprezintă o serie de ilustrații/ desene unice și transferabile.

7. Învață investiții

Investițiile pot fi un hobby pentru oamenii pragmatici, analitici și pot reprezenta o modalitate excelentă de a câștiga niște bani în plus. Pentru a ajunge să faci bani din acest hobby, asigura-te că îți faci temele corect înainte de a începe. Nu trebuie să investești sume mari, deseori chiar și sumele mici pot aduce multe satisfacții dacă ai un plan.

8. Fă-te ghid local

Dacă îți cunoști bine orașul și știi câte ceva despre cultura și istoria acestuia, transformarea acestor elemente într-un hobby din care poți face bani este genială. Știai că poți fi ghid local pentru turiștii care vin să viziteze orașul tău? Ba mai mult, serviciile de acest tip sunt chiar căutate! Dacă știi și limba engleză la nivel conversațional, este și mai bine!

Știai că există o platformă prin care poți să-ti creezi un cont gratuit și să creezi un anunț prin care oferi servicii de ghid local? Aceasta se numește showaround.com, iar turiștii sunt foarte activi pe astfel de platforme. Aceștia vor plăti pentru serviciile tale, după tarifele pe care le propui tu.

Surse:

Tara Parker-Pope, How to Find a Hobby, nytimes.com
Braveen Kumar, (2020), 12 Profitable Hobbies You Can Monetize (You Probably Have At Least One), shopify.com

Foto: canva.com

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.