Dacă ești interesat de o facultate cu un profil care să fie util pe partea de informatică, dar nu atât de greu precum o facultate de informatică, atunci specializarea de Informatică Economică din cadrul Facultății de Științe Economice sau ASE vine la fix.

Marius, student în anul 2 pe specializarea Informatică Economică de la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, Universitatea Transilvania din Brașov ne-a povestit un pic despre cum este acolo, cu bune și cu rele. Sperăm că informațiile pe care le primești din experiențele lui să te ajute să îți faci o părere despre acest profil.


Ce te-a determinat să aplici la facultatea de Informatică Economică?

Am ales informatica economică pentru ca în liceu mi-a plăcut informatica, deși acolo nu am făcut informatică la un nivel foarte avansat. Facultatea de Informatică ar fi fost puțin mai grea pentru mine, așa că am căutat ceva mai accesibil pentru pregătirea mea din liceu. În plus, am o cunoștință care mi-a recomandat aceasta specializare.

Ce așteptări aveai înainte să intri și cum ți se pare acum?

Înainte sa intru la facultate m-am așteptat sa învăț să programez bine într-un limbaj de programare și să învăț câteva noțiuni de economie. Acum am realizat că pentru a învață programarea trebuie să înveți aproape totul singur, iar economia de la facultate după părerea mea nu te ajuta la aproape nimic.

Totuși, în mare parte are un rol important și această latură din facultate în formarea bazelor.

student la informatica economica

Ce materii faci la facultatea de Informatică Economică?

Facultatea de Informatică Economica după cum spune și numele se împarte în doua ramuri: informatică și economie.

Pe partea de informatică am învățat C++, java, c#, python, SQL, programare în Cloud.  Aproape toate limbajele de programare le-am făcut în anul 2, ceea ce mie mi se pare că este mult prea mult.

Având în vedere ca toate sunt predate în același timp este foarte greu să faci deosebirea între ele, mulți studenți ajung sa le încurce și să nu mai înțeleagă nimic.

Dacă lucrezi suplimentar acasă câteva ore pe săptămână vei înțelege materia, cu puțin mai multă muncă vei ajunge să programezi singur. Eu am reușit sa înțeleg structura fiecărui limbaj, care în mare parte se aseamănă.

Pe partea de economie am studiat până acum microeconomie, macroeconomie, econometrie, management, marketing, contabilitate, finanțe publice și private, statistică, dreptul afacerilor, etică în afaceri și alte materii asemănătoare. Pe scurt, se predă foarte multă teorie care în zilele de astăzi nu prea te ajută, dar e bine sa știi câte puțin din fiecare chestie.

Pentru cineva care dorește sa lucreze în IT, aceste materii par foarte plictisitoare și lipsite de importanță. Eu cred că dacă îți dorești, poți sa înveți singur mult mai mult pe partea economica decât înveți de la facultate.

Cat de bine trebuie să știi matematica sau informatica înainte sa intri?

Eu am terminat liceul de informatică, dar am și colegi de la economie sau filologie. Liceul de informatică reprezintă un avantaj pentru mine pe partea de informatică pentru că înțeleg mult mai ușor ceea ce se predă. Dacă lucrezi foarte mult suplimentar vei face față acestui profil, chiar și cu liceul de filologie, totul depinde de tine.

Un mare plus la acest profil este că nu trebuie să știi matematica foarte bine, nu se pune accentul pe ea. Colegii mei de la filologie au reușit să țină pasul cu informatica, dar au învățat foarte mult pe cont propriu.

Ce ți se pare cel mai greu la facultatea de Informatică Economică?

Pentru mine cel mai greu la aceasta facultate este la microeconomie, macroeconomie și econometrie pentru că sunt materii foarte complexe care trebuie învățate într-un timp destul de scurt. Totuși, cu toate acestea reușești să treci de ele..

Cum e partea de informatică? Ce faceți la info?

Partea de informatica este destul de ușoară pentru cineva care a terminat liceul de informatică pentru că nu se fac lucruri complicate. Am învățat să lucrăm în multe limbaje de programare (c++, c#, java, python, etc ), am făcut analiza datelor, cât și programare orientată pe obiect. Din păcate, se predau foarte multe limbaje de programare, nu se insistă mai mult pe un limbaj.

Cum este matematica la facultatea aceasta?

Până acum am făcut analiză matematică, probabilități și statistică matematică (un semestru fiecare). Acestea au fost cele mai grele materii după părerea mea, trebuie sa lucrezi mult ca să poți promova examenele la aceste materii, se bazează și pe cunoștințele din liceu. Cei cu liceul de filologie au fost la meditații, altfel ar fi fost greu sa recupereze toată materia din liceu.

Crezi că te pregătește ceea ce înveți acolo pentru un viitor job în IT sau Economie?

Da, aceasta facultate te ajută sa îți formezi o opinie despre ceea ce îți place și îți pune o mică bază pentru ceea ce va urma. La finalul acesteia vei putea alege atât un job în IT, cât și în economie, dar va trebui să mai înveți suplimentar.

Ce ai recomanda unui student înainte să intre aici?

Nu am nimic de recomandat în special. Oricine, dacă își va da silința la fiecare materie se va descurca indiferent de liceul terminat. Informatica economică este în special pentru cei care nu sunt siguri dacă își doresc să lucreze în IT sau în economie. După terminarea facultății, cu siguranță vor știi ce este pentru ei.

Share.

Student la Informatică Economică, pasionat de IT, natură și mersul cu bicicleta. Îmbină cu succes cunoștințele de economie cu cele de programare și țintește către o carieră în domeniul IT.