În ultimul timp, pe piața educațională din România s-a intensificat nevoia de a oferi tinerilor programe de studii la standarde internaționale, adaptate la nevoile pieței locale. Instituțiile educaționale din țară fac pași solizi în a identifica oportunitățile pe care le pot pune la dispoziția elevilor și studenților români.

Astfel, asocierea instituțiilor educaționale românești cu cele internaționale începe să ia avânt. În ultimii 5 ani, au fost deschise în România peste cinci programe de licență acreditate cu model internațional.

Proaspeții absolvenți de liceu care se gândesc să plece să studieze într-o țară străină datorită sistemului performant de învățământ sau programelor de studiu moderne, acum au variante asemănătoare, chiar și în România.

De ce vor absolvenții de liceu români să studieze în străinătate?

Cei mai mulți dintre elevii studenți și-ar dori să studieze în străinătate datorită nivelului de performanță ridicat al învățământului din țările străine. În topul alegerii elevilor se regăsesc Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franța sau Suedia.

universitati ca afara

Alegerile fiecăruia diferă, fiind influențate puternic de programele de studii, valoarea taxei de școlarizare sau nivelul de trai din țările respective. În general, elevii români care vizează o facultate din străinătate sunt orientați către programe de studiu moderne, cu precădere din zona de IT, Științe, Business, Marketing, Arte, Arhitectură sau Psihologie.

Nivelul performanței și calitatea învățământului din țările vestice și nordice sunt influențate puternic de câteva criterii, printre care regăsim: Inovația și gradul de modernizare al programei de studiu

  • Modul de desfășurare a cursurilor
  • Nivelul de pregătire al profesorilor
  • Nivelul de pregătire al studenților
  • Mixul cultural de studenți și profesori
  • Rezultatele studenților pe parcursul studiilor și în afara anilor de studiu
  • Oportunitățile de dezvoltare și carieră
  • Rata de angajare după absolvire

Totuși, chiar dacă universitățile din străinătate sunt foarte atractive pentru mulți elevi români, accesul către o astfel de oportunitate se face pe baza unei investiții, care constă atât în timpul dedicat învățatului pentru a fi admis la o astfel de universitate, cât și pe baza unui cost (taxă de școlarizare) care de multe ori poate fi foarte mare.

Avem în România universități ca afară?

De-a lungul timpului, am observat câteva facultăți din România care oferă programe de studii (licență) cu diplomă acreditată de universități din Marea Britanie. Chiar dacă n-am înțeles niciodată cum se poate ca un student în România să primească la finalul studiilor o diplomă pe care scrie numele unei instituții din altă țară, am aflat totuși, că se poate.

Am discutat cu reprezentanții BISM – Bucharest International School of Management, colaboratori cu Abertay University (UK), care pun la dispoziția studenților români 3 programe de licență cu model și acreditare britanică.

La sfârșitul celor 3 ani de studiu, absolvenții obțin o diplomă în Business Management. Programele de licență din care aplicanții pot alege sunt: ​​

  • Business Management
  • Digital Marketing and Business Management
  • Accounting and Finance with Business Analytics

Printre beneficiile pe care le oferă o astfel de facultate din România creată în parteneriat cu o universitate internațională se numără:

1. Programa de studii similară

Pe exemplul BSIM, asta înseamnă că studenții vor studia la fel ca în UK, doar că fără a se afla fizic în UK, ceea ce le permite să aibă costuri de trai și școlarizare mult mai mici. În plus, cei atașați de familie și casă, pentru care opțiunea de a studia în străinătate este anihilată de acest gând, o astfel de facultate poate fi o soluție bună.

2. Profesori din mediul academic internațional și profesioniști de top din România

În astfel de facultăți, cursurile sunt predate de către profesori internaționali și de către profesioniști din diverse domenii. În acest fel, se îmbină foarte bine aria teoretică cu cea practică, având ocazia să înveți de la oameni de valoare și chiar să fii îndrumat spre o carieră care ți se potrivește sau spre o companie, la recomandarea unui profesor.

3. Accentul este pus pe practică și internship-uri anuale facilitate de facultate

În facultățile de stat, oportunitățile de internship pe perioada facultății sunt în cele mai multe cazuri foarte puține. Astfel că, studenții sunt nevoiți să-și caute singuri un loc în care să poată învăța și dezvolta din punct de vedere profesional. Avantajul unei astfel de facultăți este faptul că îți pune la dispoziție oportunități de internship-uri, având colaborări cu multe companii românești și străine.

4. Diploma de licență emisă direct de universitatea parteneră din străinătate

Pentru cine pune preț mare pe diplomă, aceasta va fi emisă direct de universitatea parteneră din străinătate. Nu putem știi cât de mult ajută, mai ales în timpurile în care diplomele nu mai contează, dar pentru unii dintre noi poate fi un lucru cu care ne mândrim încă.

5. Taxe mai mici decât în scenariul urmării cursurilor în altă țară

Taxa de școlarizare la univeristățile din Marea Britanie sau Olanda sunt între 5 000 – 15 000 de Euro/an pentru un program de licență. Pentru unii dintre noi, acest cost poate fi ridicat, mai ales că mai avem nevoie și de bani pentru a trăi în țara respectivă.

În România, spre exemplu la Bucharest International School of Management (BiSM), taxa pentru programul de licență este de 7,800 de euro pe an, jumătate din taxa de școlarizare pe care o achită studenții care merg la universitatea parteneră, Abertay University din Scoția. 

Costuri de întreținere mult mai mici: un student poate continua să trăiască în România, fie la părinți sau în chirie (poate în alt oraș), iar costul vieții este semnificativ mai redus decât în Londra, Paris sau alte capitale sau centre universitare din lume. 

Spre exemplu, conform Numbeo, costul chiriilor din Amsterdam față de București este mai mare cu 142%, iar pentru alimente, vorbim de prețuri cu 88% mai mari. Dacă ieși la restaurant, prețurile de acolo sunt cu 123% mai mari față de capitala României

Cum pot deveni student la o universitate din România cu parteneriat internațional?

Pentru a putea fi student la o facultate din România acreditată de o universitate din străinătate, ar trebui să respecți următoarele condiții:

  • Diploma / adeverința de BAC cu o nota de minimum 7.5
  • Certificatul care îți atestă nivelul de limbă engleză (dacă există unul)
  • Un eseu personal în care se expune motivația pentru a deveni student la acea facultate
Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.