Titlul articolului are o conotație amuzantă pe care o vei descoperi pe măsură ce vei citi 😀

De această dată suntem bucuroși de a prezenta o experiență diferită, mai aproape de casă – direct de la unul dintre cei mai de seamă vecini de-ai noștri. Colegul nostru Hunor a experimentat programul Erasmus la Universitatea Pannonia din Veszprém, un oraș liniștit și frumos.

Povestea începe altfel decât ne-am obișnuit, după cum spune Hunor..

Cum am văzut eu lumea prin experiența Erasmus

Întâlnind studenți din diferite părți ale pământului putem cunoaște un mic fragment din cultura și obiceiurile celorlalți. Percepția asupra vieții oamenilor din diferite regiuni poate fi, de asemenea, complet diferită.

Prin Erasmus, nu învățăm doar ce primim la școală, ci învățăm și rețete, mișcări de dans, muzică nouă și limbi străine. Ne învățăm unii pe alții, în timp ce ne facem prietenii pe viață. Unii dintre noi trăim un stil de viață material, în timp ce alții colectăm experiențe și ne înconjurăm cu mici lucruri. Asta este farmecul experiențelor pe care le trăiești lângă oameni.

Erasmus ne ajută să fim mai deschiși la alte perspective. Ne este mai ușor să ne acceptăm atât pe noi înșine, cât și pe semenii noștri. Oportunitatea de a extinde cunoștințele profesionale într-o universitate din altă parte a Europei este de neegalat.

Acestea fiind zise, Erasmus merită cu adevărat, chiar dacă durează doar o parte mică de timp și studiezi puține materii. Înțelegi chiar dacă nu încarci toată povara, dar stai cu ceilalți la ore, căutând împreună o soluție la problemele și subiectele dorite. Suferința comună aduce echipa împreună mai mult și mai mult.

Experiența Erasmus la Pannonia

Facultatea de Economie de la Universitatea Pannonia este situată în centrul orașului. Programul este similar cu cel de acasă, dar nu există niciun curs, seminar sau laborator separat. La Pannonia, am avut doar cursuri.

De asemenea, este diferit prin faptul că examenele pot fi împărțite în 2 grupe:

  1. Prima opțiune – examenele sunt la mijlocul anului, iar în ianuarie este sesiunea de restanțe.
  2. A doua opțiune – examenele sunt numai în ianuarie.

Profesorii nu sunt toleranți din punct de vedere al absențelor. Prezența la cursuri este obligatorie și există o listă de prezență pentru fiecare oră. Absența de la cursuri este permisă până la o limită de maxim 35%.

Cum ești primit în universitate?

Primirea studenților care sosesc a fost bine pregătită, organizația are deja câțiva ani de experiență. Înainte de a ajunge acolo, a fost creat un grup de Facebook în care întrebările noastre au primit răspuns rapid de la studenții îndrumători (Buddys). De asemenea, grupul de pe Facebook ne-a oferit o oportunitate de a ne cunoaște unii pe ceilalți. 

Prima săptămână a fost organizată astfel încât toți studenții au apucat să se cunoască, să se acomodeze cu mediul și cu oamenii. Coordonatorul meu Erasmus m-a ajutat cu sarcini administrative, cu organizarea de documente oficiale, cu legitimație și cu abonament de transport public în oraș.

Viața de cămin

Nu am stat în căminul facultății deoarece am găsit un cămin mai potrivit, mai ieftin și mai liniștit, care era la 20 de minute de universitate cu mijloacele de transport. Garanția a fost de 20.000Ft (272Lei), iar chiria lunară de 28.000Ft (380Lei).

Căminul este foarte bine echipat – fiecare spațiu de cazare din căminul Veszprémi Érseki constă într-un apartament de două persoane, care include o mică bucătărie, cu un frigider și un aragaz. De asemenea, există și o baie cu chiuvetă, toaletă și duș. Este responsabilitatea chiriașului să păstreze camera curată.

Transportul în oraș și viața de student

Puteți ajunge cu ușurință din punctul A în punctul B cu mijloacele de transport din Veszprém. Veszprém este un oraș mic, dar vibrant și tineresc. Abonamentul de transport public pentru studenți este 2350Ft (32Lei), iar eu consider că este ieftin. În plus, am cumpărat abonamentul de transport spre Budapesta deoarece weekend de weekend am mers acolo, dat fiind că prietena mea locuiește acolo.

De asemenea, am reușit să experimentez posibilitățile de divertisment ale vieții studențești din Veszprém și Budapesta. În afară de faptul că am vrut să mă dezvolt profesional, nu ar trebui să țin secret nici faptul că am ales Erasmus deoarece îmi oferea oportunitatea de a mă putea întâlni cu prietena mea pentru un semestru, care după cum spuneam, locuiește și studiază la Budapesta.

Am vizitat multe locuri din Budapesta și din Veszprém. Recomand tuturor să viziteze Budapesta cel puțin o dată în viață pentru că este minunată. Principalele atracții: Parlamentul, Palatul Castelului Buda, Bastionul Pescarilor, Bazilica Sfântul Ștefan, Piața Eroilor si altele. Nu ar fi suficient ca o pagină să descrie ceea ce am vizitat și admirat.

Pe scurt și legătura cu titlul articolului

Spre deosebire de colegii mei Erasmus, am învățat disciplinele în limba maghiară pentru că sunt nativ maghiar. Ungurii au glumit cu mine spunând că „am venit acasă de acasă”, având în vedere că am venit din Transilvania. Eu cred că Ungaria este la fel de accesibilă ca și România, din toate punctele de vedere. 

Îmi place foarte mult timpul petrecut aici și recomand Erasmus+ tuturor studenților.

Distribuie:

A experimentat programul Erasmus într-o țară dragă, totodată apropiată nouă. anume Ungaria. Hunor reprezintă unul dintre cei mai fericiți studenți, unul dintre cei care au avut ocazia de a cunoaște oameni și culturi noi în timpul studenției!