Aș putea spune că acesta este al doilea capitol din tot ceea ce înseamnă Turcia și Erasmus pentru mine. O țară superbă care te lasă fără cuvinte, iar apoi te transformă într-un povestitor.

O dată Erasmus, pentru totdeauna Erasmus

După experiența din Istanbul, orașul meu de suflet, la finalizarea primului semestru din anul II, aveam două variante – mă întorc acasă sau aleg o altă facultate într-o altă destinație. 

Evident, am ales a doua variantă, deoarece nu voiam să se termine totul în Istanbul. Astfel că, astăzi, scriu din postura unui student care a decis că ar fi superb să descopere mai mult și să se mute în Asia, mai exact, Izmir.

erasmus izmir experienta

Cu peste 6 milioane de locuitori (distribuiți în oraș cât și împrejurimi), Izmir este al treilea oraș ca mărime din Turcia, fiind și unul din locurile in care identitatea culturala nu s-a pierdut din cauza turiștilor sau a timpului. Pe lângă arhitectură, transportul extrem de bine organizat și structura orașului – fiind amplasat geografic sub forma literei U (având deschidere către Marea Egee), este mult mai ușor sa te deplasezi, timpul fiind mai scurt, iar clima extrem de plăcută. 

Povestea începe în Izmir

Am ajuns în Izmir în luna februarie a acestui an, fără prea multe așteptări fiind convinsă că nu voi găsi ceva mai frumos decât Istanbul, însă m-am înșelat. Deși Istanbul nu poate fi comparat cu niciun alt loc în cazul meu, Izmir este varianta mai calmă a Turciei. 

welcome to izmir

Cu apusuri spectaculoase, palmieri, mâncare bună și oameni extrem de calzi, Izmir mi-a arătat că dincolo de aparențe, detaliile fac diferența. Am avut ocazia să descopăr și mai multe obiceiuri, precum Ramadam sau sărbători naționale, și să înțeleg și mai multe despre istoria, patriotismul și admirația pentru Atatürk. 

Printre lucrurile frumoase, mai este și facultatea

Legat de experiența în ceea ce privește facultatea, aici studiez International Trade and Finance în cadrul Universității Yașar. Toate cursurile au fost online, fără prezență fizică, iar profesorii au un stil de notare extrem de diferit.

În cazul examenelor – mid term sau final exam – comparativ cu experiența din Istanbul, examenele sunt în aceeași perioadă cu desfășurarea cursurilor –  cu doar câteva zile de pauză înaintea examenelor finale, ceea ce poate părea stresant, volumul informațiilor fiind prea mare. 

Cât despre organizarea biroului Erasmus sau întâlnirile cu alți colegi, nu pot menționa foarte multe, deoarece au fost aproape inexistente. Având termen de comparație, pot spune clar ca ar fi putut depune minimul de efort pentru a ne ajuta în anumite privințe.

Spre exemplu, legat de permisul de ședere, în cazul meu a fost puțin mai complicat cu documentele (deoarece am stat anterior în Istanbul), și fiind sub presiunea timpului, am insistat să primesc anumite documente mai repede, însă nu s-a implicat nimeni. 

Cum te descurci ca student internațional?

Legat de limba engleză, în Turcia se vorbește engleză doar în zonele turistice, atât. În rest, te descurci cum poți. Având norocul și experiența anterioară, am învățat turca la un nivel mediu, astfel încât să mă pot descurca, însă mă gândesc că pentru cei care nu înțeleg deloc poate fi dificil. 

Dincolo de aspectele negative, care nu sunt foarte multe, am învățat că oriunde te-ai afla, oamenii sunt extrem de importanți. Am avut norocul să mă mut în Izmir cu prietena și colega mea din facultate, într-o casă primitoare și să experimentăm tot ce înseamă experiența cu vecinii și tradițiile lor. Îmi amintesc că în prima săptămână, au venit să ne salute și să ne întrebe tot felul de lucruri. 

prieteni erasmus izmir

Contrar a ceea ce se crede, turcii te întreabă din curiozitate – de unde ești și de ce ai venit la ei – nu pentru că ar avea intenția de a-ți face rău, ci pentru că sunt fascinați de tot ce înseamnă Europa și vor să vadă lumea prin ochii tăi. 

Pentru majoritatea, este un tărâm nedescoperit și, din păcate, va rămâne așa până la finalul vieții din cauza inflației și a lirei turcesti. 

După tot ce am experimentat, nu cred că ar exista un alt aspect în afară de cel financiar pentru care să nu trăiești experiența Erasmus sau să renunți la jumătate. 

Am văzut ce înseamnă inflația la ei, prăbușirea lirei turcești accentuată de creșterea prețurilor (spre exemplu, doar în luna aprilie au avut o creștere de peste 70%), dar cum asta s-a întâmplat și la nivel global, a fost interesant modul în care au gestionat ei toată perioada cu criza. 

Spre exemplu, au încercat să păstreze prețurile similare, însă cantitatea produselor era vizibil mai mică, până nu s-a mai putut. Realitatea este că traiul în afară este costisitor, însă au existat mereu alternative pentru cei care au țintit mereu spre Lună și au aterizat măcar printre stele. 

Ca student în Turcia, cuvintele tale preferate vor fi Ikram (din partea casei) și Indrım (reducere). Vei percepe timpul diferit și vei înțelege că totul ține de perspectivă.

Poate că 10 ore petrecute pe drum nu vor mai părea o corvoadă sau un răspuns negativ nu va mai fi un zid de care sa te lovești atunci când ți-e greu pentru că înțelegi că – dacă răspunsul la întrebarea ta este – NU – vorbești cu persoana greșită. 

Pleci din Turcia cu lecția învățată?

Deși experiența propriu-zisă în cadrul facultății din Izmir nu a fost cea mai plăcută, pentru mine – ideea de “Fă Rai din ce ai!” a funcționat perfect. Chiar dacă nu am creat legături strânse cu la fel de mulți oameni în Izmir (cum s-a întâmplat în Istanbul), experiența m-a apropiat și mai mult de toți cei pe care îi cunoșteam deja, în Turcia și nu numai. 

Turcii te învață una din cele mai importante lecții – Familia, prietenii și legăturile cu oamenii sunt mai presus de orice. Astfel că, în cele câteva luni petrecute în Izmir, m-am bucurat de oameni, vreme, locuri și mâncare.

Am călătorit cât de des am putut, din Bodrum, până în Ankara, Mardin și Pamukkale, toate merită văzute pentru că prezintă o altă față a Turciei. 

La final de experiență..

În încheiere, vreau să îi mulțumesc domnului Marinescu – Profesor Coordonator Erasmus la UNITBV – pentru deschiderea de a povesti din propriile experiențe, susținerea, efortul și munca enormă pe care o depune pentru a transforma în realitate dorința studenților de a experimenta tot ce înseamnă Erasmus.

Turcia va rămâne mereu a doua mea casă pentru că este un tărâm care deschide orizonturi și încurajează visătorii. 

final de experienta erasmus in turcia

Sunt mult prea multe lucruri, trăiri și experiențe de povestit în doar câteva rânduri, însă experiența Erasmus reprezintă piatra de temelie a viitorului adult, cea mai bună alegere la 20 de ani. 

Înveți ce înseamnă să plângi de fericire, să trăiești fiecare clipa, înveți că aeroportul nu e decât un portal spre o altă realitate și mai frumoasă și că, deși totul este trecător, amintirile rămân adânc întipărite în suflet.

Alte experiențe Erasmus și povești inspiraționale poți găsi într-o serie dedicată, aici.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.