Hei, eu sunt Ștefania, iar pentru început aș vrea să vă felicit pentru că ați ales să participați la acest proiect. Cu siguranță nu veți regreta și veți avea experiențe extraordinare.

În continuare, o să vă povestesc puțin despre experiența mea în calitate de student Erasmus într-o țară minunată!

Irlanda.. ce țară minunată

Cel puțin așa mi-au spus diverși oamenii când au auzit că plec.

Singurul lucru pe care îl știam despre această țară înainte să vin au fost capitala, Dublin și orașul în care aveam să ajung, Letterkenny, care este un orășel destul de mic, dar foarte curat.

Irlanda este o insulă în N-V Europei ce are o suprafață totală de 84.421 km2, din care o mică parte o ocupă Irlanda de Nord, care aparține Marii Britanii.

Universitatea cu care UNITBV colaborează este situată foarte aproape de Irlanda de Nord. Letterkenny este mai exact la 20 de km de graniță. Aici se folosește euro, iar pentru a călători în partea de nord nu aveți nevoie de pașaport. Un singur act de identitate, ca oriunde altundeva ajunge, dar nu există control obligatoriu.

Cum am simțit eu această țară?

Oamenii de aici sunt primitori, foarte vorbăreți, încearcă să te ajute cu orice. Profesorii sunt înțelegători, te susțin și te îndrumă cât de mult pot. Tot ce trebuie este să te implici un pic, iar ei se vor ocupa de restul pentru a avea o bună înțelegere a materiei.

Gândindu-mă acum la cursuri și la calitatea materialelor de lucru, totuși eu susțin că e mai greu în România să treci cu o notă decentă decât să iei note respectabile aici.

Am vorbit și cu alți colegi Erasmus, la început la fel de traumatizați și speriați ca mine și au avut aceeași părere. Nivelul de dificultate este mai scăzut decât la noi, iar lejeritatea profesorilor este incomparabilă. 

Un alt aspect pe care îl mai pot spune este faptul că Irlanda este o țară cu o economie destul de bună, stabilă, puternică. Din păcate pentru noi, asta înseamnă că este destul de scumpă. Un sfat pe care aș putea să îl ofer legat de cazare este că cel mai ieftin ar fi căminul, dar pentru asta trebuie să aplicați din timp, pentru că este foarte aglomerat.

Orașul mic, cerere mare, iar locurile de cazare sunt în număr destul de mic. Despre mângare, totuși pot spune că aveți posibilitatea de a mânca la cantină la prețuri foarte decente. Mâncare este extraordinară, recomand cu tot dragul pentru că există atât diversitate, cât și membri în staff foarte drăguți.

Cu hainele și starea de spirit potrivite, vremea nu-ți face probleme

Despre vreme nu pot spune decât că am văzut soarele cam rar, cel puțin în perioada asta. Eu am ales să plec în semestrul de toamnă, așa că am profitat de fiecare ocazie când dădeam de soare. În majoritatea timpului este destul de frig, cu vânt puternic și ceață desă, deci sper să fiți pregătiți cu haine mai groase dacă plecați iarna.

irlanda vreme erasmus

Anul aceasta au fost temperaturi și sub 0 grade și a nins puțin, lucru destul de neobișnuit pentru Irlanda.  Acesta este drumul meu spre facultate, undeva la ora 10 dimineața. 😀

Experiența culturală și viața de student

Recomand din tot sufletul să participați în activitățile cu oamenii Erasmus. Sunt studenți, ca și noi, plini de viață, timizi la început, dar oameni cu suflete extraordinare cu care am legat prietenii, sper eu, pe viață.

Franța, Spania, Olanda, Germania, toți cu origini diferite, culturi, puncte de vedere deosebite, alături de care m-am simțit extraordinar. Sunt tineri foarte educați, respectuoși, amuzanți, cu care poți merge atât la baluri elegante, cât și prin drumeții pe coastele abrupte ale țării. 

Pentru a-mi întări afirmația, voi pune mai jos cateva fotografii de la evenimentele la care am participat împreună. Sunt sigură că veți trece prin aventuri minunate împreună pe care nu le veți putea uita vreodată.

distractie studenti erasmus irlanda

De asemenea, aș sugera să mergeți în excursii (majoritatea la prețuri accesibile) pentru că deși am călătorit ceva la viața mea, peisaje ca aici nu am mai întâlnit.

Chiar dacă nu sunteți prea pasionați când vine vorba de sport sau socializare, aici aveți ocazia să încercați ceva diferit. Sportul nu este obligatoriu, însă eu cel puțin m-am îndrăgostit de toate cluburile pe care le-am încercat până acum.

De la volei, fotbal, badminton la cluburi de dezvoltare personală sau arte marțiale. Vă recomand să profitați de oportunitatea de a cunoaște oameni noi și de a evolua. De asemenea, există sală de sport gratuită, cu un program foarte flexibil.

Un alt aspect foarte plăcut este faptul că sunt atâtea naționalități! Irlandezi, indieni, nemți, olandezi, ucraineni, am întâlnit oameni din atât de multe țări și am schimbat opinii, am primit și am oferit sugestii foarte utile. Dacă nu v-am convins, puteți să vă bucurați de timpul liber și plimbându-vă prin parcurile superbe și curate de aici.

Distrează-te cât poți de mult

Voi încheia prin a lăuda pub-urile irlandeze, un loc de socializare „obligatoriu”, ca o a doua casă, unde găsiți în fiecare seară muzică live ,,până târziu”, cum ar spune ei.

Zilele de ieșit sunt de obicei luni și vineri pentru studenți, iar sâmbăta este ,,noaptea de club”, unde găsiți cluburile pline de oameni fericiți, parcă mai entuziasmați decât în România.

Dacă aveți gașca potrivită, nici nu veți simți cum trece timpul și o să vă bucurați de muzica bună, dans sau pur și simplu de socializare.

experienta culturala erasmus irlanda alaturi de studenti

În poze, îi găsiți pe prietenii mei într-una din nopțile noastre de karaoke, într-una din serile de biliard. Sunt recunoscătoare pentru experiențele prin care am trecut și vă doresc și vouă doar experiențe frumoase, de neuitat!

Succes!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.