Robert a fost student Erasmus la Vives Business School Kortrijk, în Belgia. Discutând cu Robert despre experiența lui, mi-am dat seama că pentru un student la business, management sau orice altă zonă care are treabă cu afacerile, experiența în Belgia ar putea fi un boost foarte mare la nivel de cunoștințe.
Robert este student la master, iar experiența de la Kortrijk l-a ajutat mult să îți dezvolte abilitățile profesionale, dar și perspectivele de viitor.
Ce m-a determinat să aleg Vives University of Applied Sciences?
M-a atras această universitate deoarece m-am uitat pe ofertele din programul Erasmus, iar pe mine Belgia m-a atras cel mai mult. Mi-a plăcut că în broșura de prezentare a respectivei universități era descrisă toata curricula, modul de studiu și lucrurile care ar putea să îl intereseze pe un student care vrea să plece într-o experiență de studiu.
Eu fiind student la Științe Economice și fiind interesat de zona de business, m-a atras foarte tare programul de studiu de la Vives Business School din cadrul universității.
Cum se studiază business la Vives?
Studenții internaționali, studenții exchange sunt cumva repartizați separat – împreună în diferite cursuri, iar majoritatea profesorilor sunt străini. Cursurile se împart în doua categorii:
- Module – durează câteva zile/ o săptămână și pun mai mult accent pe practică. Modulele valorează doar 3 credite, astfel că trebuie să te organizezi foarte bine pentru a face numărul de credite necesar pentru echivalare. Așadar, dacă te axezi pe module, va trebui sa faci multe ca sa ajungi la cele 30 de credite ECTS. Partea bună este că sunt foarte interesante și că poți să-ți faci programul cam cum vrei, ai diversitate.
- Cursuri normale – dacă vrei sa faci cursuri care se întind pe tot semestrul, poți alege liniștit din oferta lor destul de vastă.
Ce studiezi la Vives Business School din Belgia
Ca și cursuri sau module, poți găsi o parte din ele după cum sunt următoarele:
- ecommerce – cum se face un magazin online, dar și baza teoretică din spate
- product development innovation
- international taxes – mai mult teoretic, dar explica foarte bine despre taxare, aspecte internaționale cu privire la reguli/ acorduri de taxare etc.
- intercultural management – curs despre diferențe culturale, care prinde foarte la prima experiență internațională
- financial crisis – cum apar crizele financiare, factori care duc spre crize financiare, studii de caz
- business entrepreneurship – modul combinat teorie cu practică + business game (ține doar 2-4 zile)
- foarte multe altele
Cursurile de business sunt foarte bune și foarte bine aplicate. Mai mult, au multe module în care te poți dezvolta și pe plan personal, cum ar fi skilluri de comunicare, leadership and so on.
Cel mai mult mi-au plăcut Business Game-urile, adică experiențe de business simulate, în care ți se dă un domeniu de business și se lucrează la dezvoltarea unei afaceri din acel domeniu foarte mult și foarte practic.
Toate lucrurile se fac pe o platformă de tip game, în care se simulează toate aspectele unui business din viața reala. Simulezi un business – de la cercetarea pieței până la dezvoltarea și vânzarea produsului, strângerea de bani, colaborări cu alte firme, angajați – salarii, extindere pe alte piețe etc.
Asta se desfășoară sub forma de competiție – ești parte dintr-o echipă (fiecare membru are un rol în echipă), iar competiția durează 2 sau 3 zile. Echipa trebuie să facă toate strategiile, de la logistică pana la decizii de business.
La final se salvează totul, iar apoi fiecare echipă prezintă business-ul ei in fața celorlalți colegi. Practic, trebuie să îți faci strategii, să rulezi bani, să dezvolți și să faci un score-card cât mai bun pentru a câștiga.
Cum este viața în universitate?
Fiecare facultate din cadrul universității are clădirea ei. Clădirile sunt formate din săli micuțe, săli de conferință (pentru întâlniri) deoarece modelul de studiu din facultatea de business este mult axat pe munca în echipă si pe experiențe practice.
Universitatea are mai multe cantine, chiar si cuptoare cu microunde pe care studenții le pot folosi gratuit. Se dau mere gratuit pentru toată lumea, chiar și bere poți să bei acolo. Oricum, universitatea organizează evenimente în cadrul campusului unde se fac diverse activități pe parcursul semestrului, momente foarte faine de socializare si distracție.
Au și tot felul de locuri din care îți poți cumpăra snack-uri, pizza, etc, dar și un restaurant (la propriu) unde poți găsi mâncare mai selectă. De asemenea, au spațiu pentru sport: mese de ping-pong, biliard, teren de baschet.
Mai mult, datorită faptului că belgienii folosesc foarte mult bicicletele, au spații pentru lăsat bicicletele, pompa pentru umflat rotile și așa mai departe.
Cum este orașul Kortrijk?
Orașul Kortrijk este situat într-o zonă în care se vorbea mult limba flamandă, un fel de olandeză. Totuși, majoritatea oamenilor vorbesc foarte bine engleza, franceza. Nu prea găsești belgieni care să nu vorbească engleza bine!
Orasul este linistit, drăguț si foarte sigur. Te poți plimba noaptea liniștit, nu te oprește nimeni și nu te întreabă nimeni de sănătate. Este un oraș micuț, dar foarte draguț. Are un centru istoric tipic belgian, cu clădiri vechi foarte bine întreținute si cu un râu care străbate centrul orașului și oferă oamenilor un cadru extraordinar. Ai pe unde să te plimbi, mai ales cu bicicleta.
Transportul în oraș
Pentru 10 euro, primești abonament pentru tot anul pentru transportul cu autobuzele. În ceea ce privește transportul cu trenul, pentru studenți biletul este întotdeauna același preț – 6,5 Euro indiferent de traseu. Așadar, poți străbate țara de la un capăt la altul, cu doar 6,5 Euro.
Totodată, se merită să închiriezi biciclete – pentru 5 Euro pe lună mergi cât vrei, abonament la care se adaugă garanția de 20 Euro. Poți să mergi chiar și până în Franța, dat fiind faptul că sunt doar 12km până la graniță. Iar ca referința, până în Lille sunt cam 30 de km.
Cum sunt prețurile?
Belgia este o țară destul de scumpă, așa că îți vor trebui ceva bani de acasă pe lângă bursă. Dacă suplimentezi bursa cu 200-250 de euro pe lună, te vei descurca minunat. În ceea ce privește mâncarea, comparativ cu mâncarea din România, doar carnea aș putea spune că este cam de două ori mai scumpă.
Oricum, de regulă la Lidl sunt cele mai mici preturi, iar dacă ești atent la oferte, poți să economisești foarte mult. Să fii atent, că la multe magazine nu accepta cardul Visa sau MasterCard, așa că să nu uiți niciodată să ai bani cash la tine.
La baruri băutura este destul de scumpă, între 3-7 Euro berea, 5-6 Euro shot-urile.. Mersul la party/ puburi este mai costisitor, dar în rest mâncarea este cam ca la noi..
Cazarea la cămin
În ceea ce privește căminul, aici sunt două aspecte:
- Căminul din campus este un pic mai vechi și nu așa de bine dotat (nu știu prea multe detalii despre el)
- În afara campusului este un alt cămin, care este în centru orașului, este modern, cu camere mari și cu toate condițiile/ utilitățile
La căminul mai modern din centru, prețurile diferă în funcție de ce alegi (garanția + avansul te duc spre 500 Euro). Pe urmă, va trebui să dai încă două tranșe de câte 500 Euro, asta pentru camera single. În camera dublă, prețurile erau cu 50 de euro mai mici. În momentul de față, avansul s-a mai mărit, dar cele două tranșe ulterioare au rămas aceleași.
Ce este de reținut este faptul că in căminul modern preturile sunt destul de ridicate, dar merită. Fiind un cămin foarte atractiv, condițiile de cazare sunt super, se dau multe petreceri, se fac grătare si distracția este in toi.
Activități pentru studenți
Facultatea organizează excursii în Paris sau Londra pentru 25 de Euro. De regulă, acestea sunt excursii de o zi, de dimineață până seara. Merită, sunt ieftine si foarte mișto, iar experiența de a merge cu trenul pe sub apă este unică.
De asemenea, la finalul semestrului se fac party-uri pentru Erasmus, cu grătar, catering etc, la fel și în prima săptămână de facultate – cu mâncare și băutură din partea casei.