De ce ar trebui să pui Turcia pe lista țărilor pretendente la derularea unei mobilități Erasmus din timpul facultății?

Să fie oamenii, locurile exotice sau mâncarea? Noi am aflat că este mai mult de atât, iar pe măsură ce vei citi articolul este posibil ca și tu să îți dai seama de același lucru.

Alexandra spune că Turcia este una dintre țările ei preferate de când era mică, iar ca un adevărat pasionat care are ocazia să experimenteze un loc preferat, ne-a surprins cu o experiență pe cinste. Povestea Alexandrei a început cu o călătorie pe covorul magic al lui Aladdin..

Salutări din Turcia

Călătoria mea a început acum două luni în cel mai agitat oraș din Turcia, mai exact în Istanbul. Mi-am dorit să ies din zona de confort, să plec spre necunoscut și să descopăr o altfel de realitate. Erasmus mi-a oferit această oportunitate și consider că este cea mai bună alegere pe care o poate face un student în timpul facultății.

Pasiunea mea pentru cultura turcilor a început încă din liceu. Urmărind serialele și filmele turcești, am înțeles că Turcia înseamnă mai mult. Cultura lor, peisajele superbe, oamenii frumoși și mâncarea extraordinar de bună sunt doar căteva dintre punctele lor forte. Astfel că, am fost sigură că îmi doresc să studiez în Turcia.

Cum este să fii student Erasmus la o facultate de top din Turcia?

Am ales să studiez Business Management la Istanbul Aydin Universitesi (anul 2, semestrul 1). Este o facultate privată, una din cele mai bune de la ei și într-adevăr se simte o diferență.

Am ajuns să merg la facultate cu drag. Profesorii, colectivul și condițiile sunt la un alt nivel. Nu o spun într-un mod peiorativ comparativ cu facultățile din țară, însă inclusiv perioada examenelor se simte diferit. Aici avem câte un quiz sau mid-term test la fiecare două săptămâni, lucru care poate părea stresant, însă te ajută să te pregătești pentru examenul de la finalul semestrului.

Cum este cazarea în Istanbul?

Cazarea cred că a reprezentat cea mai stresantă parte în cazul meu. Mi-a fost greu până am ajuns să înțeleg că aici, în majoritatea cazurilor, se plătește un avans înainte de a ajunge la locație, sau în cazul căminelor, chiria se plătește din 3 în 3 luni, în funcție de cămin.

Eu sunt cazată într-un cămin de fete, exact lângă facultate. Referitor la costuri, sunt asemănătoare cu cele din chirie, acestea variază undeva între 300-450 de euro în funcție de cămin și preferințe. Condițiile sunt impecabile și chiar dacă în majoritatea locurilor oamenii nu știu engleză, sunt dornici să te ajute.

Experiența multi-culturală și călătoriile din Turcia

Colectivul și oamenii sunt extraordinari. Pe lângă ceilalți studenți Erasmus pe care ajungi să îi cunoști în prima săptămână, colegii și restul studenților sunt destul de deschiși și comunicativi. Chiar dacă a existat uneori bariera limbii, am ajuns să cunosc și să îmi petrec timpul cu oameni deosebiți. Aici se simte ca și cum ai avea a doua familie și cred că este cel mai important aspect legat de experiența Erasmus.

Am călătorit cât de mult am putut din momentul în care am ajuns în Turcia. Istanbul este un oraș imens și sunt convinsă că nu am descoperit nici măcar jumătate din ce poate să ofere. Totul este foarte spontan și se simte ca și cum ai fi în vacanță.

În ceea ce privește călătoriile, împreună cu grupul Erasmus am vizitat câteva locații superbe în Turcia, printre care și Cappadocia. Pot spune că orașele Avanos și Goreme oferă peisaje de vis, iar activitățile pe care le-am făcut împreună se află în top 3 cele mai frumoase amintiri pe care le am.

Mâncarea pot spune că este asemănătoare cu cea din țară, însă la capitolul ciorbe și dulciuri, m-au cucerit. În fiecare zi descopăr și încerc ceva nou. Se simte diferit să descoperi Turcia prin ochii celor care s-au născut și au crescut aici. Fiecare apus, răsărit, peisaj, experință se simte diferit. Cultura ceaiului și a cafelei sunt sigură că vor rămâne cu mine și după ce mă voi întoarce.

Lecție exotică: experiențele frumoase stau în lucruri mici

Mi-a luat cam o lună să realizez că sunt în Turcia. Nu cred că mi-am dat seama cu adevărat că m-am mutat din țară. Mi se pare că timpul trece mai repede decât atunci când ești student în țara ta. Cred că, de când sunt aici, am învățat să mă bucur de lucurile mici cu adevărat.

Chiar dacă inflația se simte destul de puternic în Turcia, iar pandemia accentuează și mai tare lipsurile pe care le au, turcii știu să se bucure și să prioritizeze ceea ce este cu adevărat important pentru ei. Aici înveți cât de important poate fi ceaiul sau micul dejun, sau că distanțele în kilometri nu mai contează atunci când transportul în comun este atât de bine gândit.

În toată acestă perioadă, mi s-a oferit și ocazia de a merge la o televiziune unde, împreună cu mai mulți colegi, am vorbit despre experința noastră în Turcia și cum ni s-a părut, dificultățile pe care le simțim și cum ne-am acomodat, tot interviul fiind în turcă. Am văzut încă o dată cât pot fi de ospitalieri, modul în care fac ei știrile, prezintă realitatea sau înregistrează interviuri.

Pandemia în Erasmus, o barieră auto-indusă de studenți

Legat de pandemie, sunt ceva mai relaxați aici, comparativ cu Europa. Chiar dacă este foarte aglomerat, peste tot se respectă condițiile impuse, totul fiind extrem de bine organizat. Am menționat și acest aspect pentru că am mulți colegi care au renunțat la ideea de Erasmus tocmai din această cauză.

Chiar dacă am relatat majoritatea aspectelor pozitive, au existat și câteva părți mai neplăcute, cum ar fi faptul că inițial nu ne-au recunoscut vaccinul, dar totul s-a rezolvat apoi.

Totuși, sunt convinsă că decizia de a studia în străinătate prin intermediul mobilității Erasmus este cel mai bun lucru pe care am putut să îl fac pentru viitorul meu. Înveți să trăiești diferit, să te stresezi mai puțin, poate să fii mai organizat și, cu siguranță, descoperi că poți face sau spune lucruri pe care nici nu credeai că le știi până în momentul respectiv.

Distribuie:

Studentă cu o poveste impresionantă despre experiența ca student Erasmus în cel mai agitat și frumos oraș din Turcia. Experiența Alexandrei descrie pe scurt unele dintre cele mai minunate locuri, culturi și oameni, precum și oportunitatea internațională pe care a avut-o în calitate de student.