O experiență Erasmus unică, desfășurată într-o zonă atipică cu ceea ce suntem obișnuiți atunci când ne gândim la Grecia.

Cum de cele mai multe ori o experiență Erasmus se întâmplă spontan, exact așa începe și povestea Adrianei..

Take the risk or lose the chance

Pentru mine, a fost foarte spontană decizia de a aplica la o mobilitate de studiu Erasmus, chiar imprevizibilă.

Când am văzut pe site-ul universității că se realizează o nouă selecție a studenților pentru a aplica la acest program, am decis să mă focusez pe partea de practică care ar fi trebuit să aibă loc în vara anului 2022.

Am avut un mare noroc cu coordonatorul meu Erasmus, domnul Nicolae Marinescu, care mi-a prezentat oferta de studiu pentru un întreg semestru.

În momentul în care am început să consult oferta universităților, mi-am schimbat scopurile pentru următoarele șase luni.

Deja încep să mă gândesc la Grecia

Grecia este o țară de care de foarte mult timp am fost atrasă, din acest motiv am început să fac cercetări cu privire la posibila locație. Am ales Universitatea Ioannina, din orașul cu are același nume.

Ioannina, destinație pe sufletul meu

În primul rând, Ioannina este orașul din Grecia cunoscut pentru cea mai răcoroasă climă din întreaga țară. Astfel, să fiu în Grecia și să nu mă sufoc de căldură, mi s-a părut o idee foarte bună.

student erasmus grecia

În centrul orașului avem parte de un lac imens și munți pe fundal.

Desigur, pentru că aici este un oraș studențesc, nu lipsesc numeroasele locații pentru a petrece timpul liber.

Locația este una favorabilă și pentru a călători. Autobuzele stau mereu la dispoziția doritorilor de a descoperi frumusețile acestei țări. Desigur, dacă mai mulți studenți Erasmus doresc, pot și închiria mașini pentru a se deplasa.

Viața de student în campus

În al doilea rând, nu doar clima, ci și oferta universității este una foarte bună.

Deși am mai citit și despre experiențele faine altor colegi plecați la alte universități din Europa, consider că a experiența mea din acest punct de vedere depășește orice așteptare!

Cazare la cămin

  • Costul unei camere pentru o singură persoană este de 65 euro/lună
  • Costul unei camere pentru două persoane este de 55 euro/lună per persoană (deși semestrul acesta toți studenții Erasmus au prins locuri singuri în camere).

cazare studenti

Facilități în cămin

  • La fiecare etaj este câte o bucătărie și mașină de spălat rufele.
  • O dată pe săptămână doamnele de serviciu asigură curățenia în camere (se poate refuza acest lucru) și asigură schimbul prosoapelor și lenjeriei de pat pe care studenții le-au primit la început de mobilitate.
  • Trei mese pe zi asigurate la cantina studențească
  • Acces gratuit la sala de sport (este inclus accesul la sala de forță, se poate practica volei, fotbal, tenis de câmp, tenis de masă și alte activități specifice).
  • O librărie cu șase etaje pusă la dispoziția studenților pentru a se putea pregăti de examene, proiecte.
  • O cafenea în care ne-am petrecut zile și seri, când pentru a studia și bea câte o cafea, când pentru a ne relaxa.

facilitati erasmus campus

Despre facultate, dar nu doar atât

Pentru departamentul Economics, cursurile sunt prezentate în limba engleză, ceea ce reprezintă un mare avantaj deoarece restul specializărilor trebuie să urmeze cursurile în limba greacă. Orarul este unul flexibil, cadrele didactice sunt adaptate la modurile contemporane de predare, adică interactive și interesante.

Experiența Erasmus pentru mine nu reprezintă doar studii în străinătate..

Pentru mine Erasmus înseamnă timp petrecut cu oameni din întreaga Europă, schimbul de opinii, de cultură și desigur obișnuințe.

prieteni erasmus

Această experiență mi-a oferit prietenii bazate pe sinceritate, pentru că de regulă, oamenii pe care i-am cunoscut nu au avut nimic de pierdut sau alte interese ascunse și au fost ei înșiși. Am organizat diverse excursii în locuri extraordinare.

Pentru că toți studenții Erasmus sunt cazați într-un singur cămin, am devenit cu toții o familie. Împreună ne organizăm să mergem la cantină, împreună ieșim la plimbări, împreună mergem la sala de sport.

erasmus cu prietenii

Un lucru tipic acestei universități, este cunoscuta petrecerea în cafeneaua studențească. Aproximativ o dată pe lună, avem asigurat și acest lucru din partea studenților reprezentanți ai universității din Ioannina.

Una dintre cele mai accesibile destinații pentru un student Erasmus

Personal, în Ioannina am reușit să mă descurc cu bursa Erasmus pe toată durata mobilității.

Doresc să vă spun că n-am lipsit de la nicio excursie organizată!

Supermarketul cu cele mai mici costuri de aici este Lidl, singurul dezavantaj este faptul că autobuzele care duc spre acea locație sunt de luni până vineri la un anumit interval de timp. În același timp, există o piață agro-alimentară cu produse bio locale, la prețuri accesibile.

Dacă încă aveți dubii să aplicați la o mobilitate de studiu Erasmus, sfatul meu e ”Take the risk or lose the chance!” Puteți pierde șansa de a vă dezvolta spiritual, de a deveni responsabili, independenți și șansa de a avea parte de cea mai tare experiență interculturală. 

Încheiem cu un scenariu unic

Ca un fapt divers, autoarea acestei relatări, Adriana Gortolomei, a avut o ocazie ieșită din comun (!)

”Acum o săptămână a avut loc aici, în Campus un accident. Un băiat a căzut de la etajul trei. Așa s-a întâmplat că am camera exact lângă locul faptei, am auzit zgomote și am reușit să-l găsesc la timp. Respectiv tânărul a supraviețuit. În ultimul timp am început să cred în soartă. Datorită impulsului pe care l-am primit de a veni aici, la Ioannina, un suflet a reușit să mai aibă zile”.

O felicităm pentru prezența de spirit și decizia promptă de a acționa!

Ca atare, în cazul Adrianei, sloganul programului Erasmus: ”Changing lives, opening minds” se poate exprima și sub forma: ”Saving lives, opening minds”. ☺  

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.