Cum ar fi să ai ocazia să mănânci adevăratul English breakfast sau renumitul brunch în fiecare zi timp de cinci luni? Oare cum ar fi să stai cu colegii într-un bar sau pub confortabil din Bradford, Liverpool, Londra sau orice alt oraș din Marea Britanie și să te uiți la un meci din Premiere League, cel mai tare campionat de fotbal din lume?

Marea Britanie este unul dintre locurile în care poți studia datorită programului Erasmus+. Colega noastră Francesca a avut o experiență Erasmus de neuitat la Bradford și ne-a povestit despre cum s-a îndrăgostit de acest loc superb, precum și de școala britanică care este tare rău de tot.

Hello folks

Numele meu este Ana-Francesca Ungureanu si sunt studentă la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor cu specializare în Marketing. Din septembrie 2020 pană în ianuarie 2021 am avut minunata șansă de a pleca cu o bursa Erasmus în Marea Britanie, la Universitatea din Bradford.

În tot acest timp am avut parte de nenumărate aventuri și am cunoscut oameni din toate colțurile lumii. M-am dezvoltat ca persoană și mi-am schimbat mult perspectiva atât asupra lumii, cât și asupra vieții.

Înainte să vă povestesc aici despre aceste aventuri, aș vrea să îi mulțumesc Domnului Profesor Nick Marinescu pentru că este cel care face toate aceste lucruri posibile. Programul Erasmus, așa cum mi-a spus el odată: „Schimbă vieți și deschide minți”.

Parlez-vous français sau do you speak English, Francesca?

De când am fost mică, mi-am dorit să călătoresc prin lume și să învăț mereu lucruri noi. Nu consider că există ceva mai frumos pe lumea asta decât o aventură de neuitat, iar pentru mine asta a însemnat perioada Erasmus.

Pe lângă toate cunoștințele academice pe care le-am dobândit la Bradford, am învățat și alte lucruri valoroase. Am învățat cum să mă descurc singură într-un loc nou, cum să împart o bucătărie cu 8 fete, cum să lucrez cu oameni care provin din culturi complet diferite și desigur, limba franceză.

Cum, vă întrebați? 4 din cele 8 fete erau franțuzoaice. Cine s-ar fi așteptat? Nu eu, desigur.

Fiind pasionată de fotografie, mi-am documentat aventurile din Bradford, Liverpool, Birmingham, Coventry, York, Leeds, Edinburgh, Glasgow și Londra cu un aparat de fotografiat pe film. Sper să vă bucurați de ele în timp ce vă mai povestesc peripețiile prin care am trecut.

Bradford, deschizătorul de drumuri culturale în Marea Britanie

De ce este Bradford un oraș extraordinar v-ați putea întreba? Datorita poziției sale, în mijlocul Britaniei. Poziționarea sa geografică oferă oportunitatea de a călători prin toata Anglia și Scoția într-un timp relativ scurt.

Unde duc toate aceste drumuri?

Toate drumurile duc spre cultură și istorie! Am avut oportunitatea de a vizita superbele galerii de artă și muzee ale Marii Britanii. Am admirat operele de artă create de Dali, Van Gogh, Monet, Da Vinci, Pissaro și mulți alții.

Nu departe de National Galleries din Londra se afla si British Museum, împânzit cu artefacte valoroase ale lumii antice, inclusiv piatra Rosetta: cheia înțelegerii hieroglifelor egiptene.

In Scoția am gustat cel mai fin whiskey si l-am cunoscut (sub formă de statuie) pe faimosul „tată al științelor economice” Adam Smith. Cand nu degustam whiskey sau visam la economiști, mă plimbam pe la legendarele castele ale Scoției.

În bijuteria care este orașul York, am admirat splendoarea arhitecturii gotice și am vizitat unicul magazin din Anglia care vinde fantome, „The York Ghost Merchants”.

În Liverpool, orașul în care s-a născut renumita formație The Beatles, am călătorit înapoi în timp, destinație: anii ’70. Într-un oraș în care se ascultă numai muzică bună și toată lumea era îmbrăcată ca atare, am considerat necesară demna achiziționare a unei perechi de blugi Levi’s evazați, drept suvenir.

Ce te-ai face fără prieteni într-o asemenea frumusețe de țară?

Toate aceste amintiri frumoase le-am trăit cu prieteni dragi din Rusia, Columbia, Franța, Italia, Egipt, China, Japonia, Germania, Turcia și posibil toate celelalte țări de pe planetă.

Pe langă toate aventurile trăite cu ei, îmi aduc aminte cu bucurie de nopțile întregi petrecute ascunși în laboratoarele de informatică în care învățam împreună și unii de la ceilalți.

Printre acești prieteni se numără și profesorii extraordinari, care la fiecare oră ne predau cele mai fascinante lucruri în cele mai interactive moduri. Profesorul japonez care preda Big Data, dl. Maruyama, ne punea la dispoziție cele mai interesante jocuri pentru a învăța informatica.

Doamna Pritchard purta tatuaje artistice pe ambele brațe și ne povestea mereu despre experiența ei ca si marketer la compania Coca Cola. Domnul Rowe care preda Brand Management ne provoca mereu să gândim critic și oferea ca premiu valoroase cărți științifice.

Căminul studențesc, sarea și piperul

În cinci luni de aventură, managementul căminului „The Green” a avut grijă de noi toți. În fiecare weekend organizau concursuri de gătit și dăruiau cadouri cu ocazia fiecărei sărbători iar facultatea ne ducea în excursii în munți și cu canoe prin apropierea Bradford-ului.

De asemenea, ne oferea acces 24/24 la toate laboratoarele și în timpul săptămânii la bibliotecă, alături de multe alte resurse academice precum simulări de marketing digital si software de analiză Big Data.

Tips & Tricks

Ce vă mai pot povesti? Despre multe aventuri, însă aici am să vă las câteva sfaturi. Vă îndemn să vă faceți curaj să plecați și voi într-o experiență Erasmus, să cunoașteți oameni noi, să descoperiți minunata lume în care trăim și să rămâneți mereu cu amintiri plăcute din această perioadă a vieții.

  • Pentru a beneficia de reduceri la călătorii cu trenul, recomand achziționarea unui Student Rail Card prin aplicația Trainline
  • Recomand să stați la căminul facultății, The Green deoarece acolo se cazează toți studenții Erasmus și se află la 3 minute de mers pe jos de facultate
  • Recomand vizitarea muzeelor și a galeriilor de artă fiindcă acestea sunt gratuite și de neratat
  • Datorită faptului că bursa Erasmus pe care o primiți va fi în euro, recomand să schimbați banii în lire într-o singură tranzacție, pentru a nu pierde la cursul de schimb cu fiecare plată.

În cazul în care să vrei și tu să pleci la Bradford..

Vă doresc aventuri nemaipomenite și vă las aici unul dintre citatele mele preferate din filmul ’The Secret Life of Walter Mitty’: „To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, to draw closer, to find each other, and to feel. That is the purpose of life.”

Safe travels, dear friends!

Distribuie:

Francesca a beneficiat de o bursă Erasmus+ la Bradford, în Marea Britanie. Prin experiențele sale, Francesca descrie această oportunitate ca fiind unică și deschizătoare de drumuri în viață. Pe lângă faptul că a avut ocazia să studieze într-unul dintre cele mai performante sisteme de învățământ din lume, Francesca a reușit să se cunoască mai bine și să lege noi prietenii cu oameni faini!