Dacă îți dorești să fii într-un loc în care să auzi doar păsările, broaștele și greierii cântând, acel loc este Delta Dunării.

Un paradis al animalelor, păsărilor și plantelor, din care, odată ajuns, nu vei mai vrea să pleci. Și asta nu este de ieri, de azi. Dunărea a fost în atenția oamenilor încă din cele mai vechi timpuri.

Considerată „bogată în daruri” de Nicolae Iorga și cu puteri de a spăla păcatele în credințele vremurilor trecute, Dunărea a cucerit Orientul, care îi păstra apele la curți regale, ținute în vase de aur.

delta dunarii informatii generale

Bogată în daruri este și acum, ani mai târziu și continuă să fie, pentru că, atât oamenii locului, cât și statul, încearcă să o păstreze vie, controlând cu strictețe pescuitul și vânătoarea din zona Deltei.

Delta Dunării este declarată, de altfel, rezervație a biosferei, intrată în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1991. Hai să afli de ce și să vezi și câteva imagini din Delta Dunării!

Delta Dunării – informații generale despre „Raiul păsărilor și al peștilor”

Delta Dunării este cel mai tânăr „pământ” al României, cu origini care îl situează, la începuturile sale, acum 13.000 de ani. Teritoriul Deltei, care seamănă cu un triunghi echilateral, ocupă 2,5% din suprafața României și se întinde pe 580.000 ha, fiind una dintre cele mai întinse zone umede din lume.

Un lucru interesant este faptul că suprafața lui crește cu 40 m² în fiecare an, datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse aici de Dunăre.

 

Delta Dunării nu este, însă, doar o rezervație a biosferei, ci și un parc național, care include următoarele rezervații naturale: Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, Roșca – Buhaiova, Capul Doloșman, Grindul și Lacul Răducu, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Cetatea Histria, Complexul Vătafu – Lunguleț, Complexul Sacalin Zătoane, Insula Popina, Lacul Potcoava, Corbu – Nuntași – Histria, Lacul Nebunu, Pădurea Babadag – Codru, Lacul Belciug, Lacul Rotundu, Arinișul Erenciuc, Complexul Periteașca – Leahova, Dealul Ghiunghiurmez și Sărăturile Murighiol.

Cadru geografic și localizare Delta Dunării

Delta Dunării se află, în mare parte, în Dobrogea, în partea de est a României și parțial în Ucraina. Distanțele în kilometri până la Delta Dunării din România, plecând din orașele mari din țară sunt următoarele:

  • Constanța – Delta Dunării – 125 km, timp necesar 1 oră și 41 min
  • Timișoara – Delta Dunării – 717 km, timp necesar 8 ore și 35 min
  • București – Delta Dunării – 281 km, timp necesar 3 ore și 33 min
  • Cluj – Delta Dunării – 609 km, timp necesar 8 ore și 57 min
  • Oradea – Delta Dunării – 767 km, timp necesar 9 ore și 35 min
  • Pitești – Delta Dunării – 294 km, timp necesar 3 ore și 11 min
  • Arad – Delta Dunării – 748 km, timp necesar 8 ore și 45 min

În complexitatea ei, Delta Dunării are următoarele caracteristici: este mărginită în sud-vest de podișul Dobrogei, în est de Marea Neagră și în nord de Podișul Basarabiei. Limane și podișuri adiacente o încadrează, iar între brațele sale se găsesc alte câteva sute de lacuri.

Mai mult, Delta Dunării, ajunsă la Patlăgeanca se bifurcă în trei brațe.

Brațele Dunării

Dunărea se bifurca în doua braţe – Chilia la Nord şi Tulcea la sud- ultimul dintre acestea ramificându-se la rândul său la Ceatalul Ismail în Sulina şi Sf. Gheorghe.

  • Brațul Chilia, care formează granița cu Ucraina (are o lungime de 104 km și transportă 60% din cantitatea de apă și aluviuni)
  • Brațul Sulina, situat în mijlocul Deltei (are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă total)
  • Brațul Sfântul Gheorghe, orientat spre sud-est (are o lungime de 112 km și transportă 22% din debitul total al fluviului)

Dar nu pentru asta este atât de îndrăgită, ci pentru faptul că prezintă o arie naturală cu o diversitate faunistică și floristică ridicată, exprimată atât la nivel de ecosisteme, cât și la nivel de specii. Vei fi uimit să afli câte vietăți trăiesc aici!

Fauna din Delta Dunării

Delta Dunării este locul în care se află o faună extraordinar de variată și valoroasă pentru ecosistem. Ne mândrim cu ea, iar locuitorii care trăiesc în zonă sunt unii dintre cei mai norocoși oameni.

Păsări din Delta Dunării

În Delta Dunării, putem găsi mai mult de 360 de specii de păsări:

  • Gârliță mică, acvilă de câmp, ciocârlia de câmp, rață mică, gâscă de vară, pescăruș albastru, buhai de baltă, gâsca cu piept roșu, sticlete, scatiu, porumbel de scorbură, lebădă de vară, erete cenușiu, barză neagră, șoimul rândunelelor, cinteză, găinușă de baltă, vultur codalb, pescăruș sur, ciocănitoarea de grădină, egretă mare, privighetoare de baltă, pitulice de munte etc.)

Pești din Delta Dunării

În Delta Dunării, se regăsesc aproximativ 45 de specii de pești, printre care putem exemplifica:

  • Zvârlugă, țipar, dunăriță, scrumbie de Dunăre, șalău, somn, morun, biban, plătică, văduviță.

Alte animale din Delta Dunării

Pe lângă păsările și peștii din Delta Dunării, putem adăuga un număr generos de alte mamifere și reptile:

  • Mistreț, hermină mică, nevăstuică, dihor pătat, enot, vidră de râu, bizam, nurcă europeană, șacal auriu, iepure de câmp, popândău european, chițcan mic de apă, șoarecele-de-mișună, șoarece pitic, dihorul de stepă, arici, chițcan de pădure
  • Vipera de stepă, șarpele de alun , șopârla multicoloră, țestoasa de baltă, țestoasa dobrogeană de uscat, tritonul cu creastă danubian, buhaiul de baltă cu burtă roșie, brotacul verde de copac
  • Moluște, melci (melcul acvatic dungat, melcul cu cârlig) și insecte (gândacul de apă, libelule, fluturi)

Casa lor este o imensă întindere de copaci și plante.

fauna din delta dunarii

Flora din Delta Dunării

Vegetația Deltei Dunării este specifică zonelor umede și ocupă peste 75% din întreaga suprafață. Se întâlnesc aici zăvoaie cu salcie, plop, frasin, arin, păduri (Letea si Caraorman) cu arbori – frasin, plop tremurător, ulm stejar brumăriu, stejar pedunculat, arbuști – zălog, cătină roșie și plante agățătoare – hamei, curpen, viță sălbatică, dar și vegetație acvatică și plutitoare.

flora din delta dunarii

În ceea ce privește ierburile, în Delta Dunării sunt întâlnite elemente floristice din specii rare, printre care: capul-șarpelui, piciorul cocoșului, centaurea, otrățelul bălților, trifoiașul-de-baltă, garofiță, vioreaua de baltă, pelin, ață de mare, orhideea piramidă, untul-vacii, sânziană, nufăr galben și alb, ferigă de baltă, volbură, garofiță, vanilie sălbatică, bujori, petunie, ferigă plutitoare, troscot de apă, vitrigon, cârcel, varză de mare, alior de baltă, ciucușoară de nisip, brândușă de nisip, pătlagină, valentiță, pipirig etc.

Delta Dunării – obiective turistice din zona Deltei Dunării și împrejurimi

Dacă ajungi în Delta Dunării, trebuie să știi că, dincolo de frumusețea locului, există și alte locuri de vizitat pe care trebuie să le treci pe listă.

delta dunarii obiective turistice

Printre ele se numără lăcașuri de cult, situri arheologice, monumente istorice, arii protejate sau zone naturale. Ia în considerare să treci pe la cele mai cunoscute obiective turistice din Delta Dunării:

Obiectiv turistic Delta Dunării Prezentare
Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării din Tulcea locul cu cele mai mari acvarii din România. Centrul este deschis pentru vizită de marți până duminică, între orele 9 și 18, iar prețul biletului este de 20 lei/adult, 10 lei/ pensionar, 5 lei/ elev și student
Biserica ortodoxă „Buna Vestire” din Tulcea A fost construită în anul 1869 și declarată monument istoric
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea Un edificiu emblematic pentru oraș și un exemplar reușit al arhitecturii moderne. Muzeul este deschis între orele 10 și 18 din mai până în octombrie și între orele 8 și 16 din noiembrie până în aprilie
Sărăturile Murighiol sau Lacul Sărături O parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării,  întinsă pe o suprafață de 87 ha cu lacuri și ape bogate în săruri și nămol mineralizat;
Așezarea greco-indigenă din satul Sălcioara Sit arheologic
Pădurea Letea Aflată în partea de nord a Deltei Dunării, lângă satul cu același nume, este cea mai veche rezervație naturală din România. Ea se întinde pe 3 hectare și cuprinde o mare parte din flora și fauna Deltei. Aici trăiesc și cai sălbatici
Ruinele cetății Histria Cetate grecească aflată pe teritoriul administrativ al comunei Istria, în județul Constanța. Istria este și cel mai vechi oraș atestat din România
Situl arheologic de la Vișina Vechi sit arheologic aflat în localitatea Tulcea
Parcul Național Munții Măcinului Parc Național cu cei mai vechi munți din țara noastră, se întinde pe o suprafață de 10.000 ha și este declarat Rezervație a Biosferei din 1998
Complexul lagunar Razim-Sinoe O componentă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, situat in sudul Delta Dunarii si ocupa o suprafata totala de cca 1145 km2 din care suprafata lacurilor este de 863 km2
Cimitirul cosmopolit din Sulina Locul în care sunt înmormântați marinari, victime de naufragiu și pirați
Satele din Delta Dunării Fiecare sat cu farmecul lui – Crișan, Sulina, Sfântu Gheorghe, Murighiol, Dunavatul de Jos, Jurilovca, Mila 23
Marea Neagră Dacă tot ești aici, Marea Neagră te așteaptă oricând cu „brațele deschise”, cu aer sărat și sunet de valuri.

Curiozități din Delta Dunării – știai că…?

Când spui Delta Dunării îți vin în minte, prima dată, păsările, apoi nuferii, animalele și plantele. Deși s-ar putea să-ți fie greu pe moment să numești altele în afară de sălcii, pelicani, broaște, țânțari și pescăruși, aici există nu mai puțin de 5000 de specii de animale și plante.

curiozitati din delta dunarii

Uimitor, nu? Fiecare are ceva special, la fel ca multe alte lucruri care deosebesc Delta de alte Delte din întreaga lume. Ne-am gândit să adunăm în acest capitol câteva dintre curiozitățile din Deltă, curiozități care se referă la toate aspectele ei.

De la istorie, la minunile în viață pe care le găzduiește. Așadar, știai că…?

  • Pelicanul creț (Pelecanus crispuseste) este una dintre cele mai mari păsări din Delta Dunării, cu o anvergură a aripilor de 3,2 m;
  • Sulina, singurul oraș din Delta Dunării, este orașul situat la cea mai joasă altitudine din România;
  • Cea mai mică pasăre din Delta Dunării, dar și din România, este Pitulicea „Ochiul Boului” (Troglodytes troglodytes) care cântărește doar 13 grame;
  • Doar 82% din întinderea Deltei Dunării se află pe teritoriul țării noastre, în Dobrogea, restul este parte din „vecina” Ucraina;
  • Pentru a atrage Pescărița mare, masculul zboară până la 200 m înălțime, iar atunci când revine la sol îi oferă acesteia pește;
  • Singurele păduri de nisip din țara noastră, Letea şi Caraorman, se află în Delta Dunării;
  • Masculul din specia Chirei de baltă caută o altă femelă pentru „cuibărit”, doar dacă femela din anul anterior nu ajunge pe teritoriul pregătit de el în decurs de cinci zile;
  • Tot în Deltă, în pădurea Caraorman, poate fi întâlnit cel mai bătrân stejar din România, „Stejarul îngenuncheat” cu o vârstă de aproximativ 400 de ani;
  • O pasăre poate sta nemișcată pe marginea apei timp de o oră și aceasta este Stârcul cenușiu;
  • În Deltă trăiesc și Șarpele rău, un șarpe extrem de agresiv și mare (2 m) și fluturele imens, „Ochi de păun”, care poate avea o anvergură a aripilor de aproximativ 18 cm;
  • Aici trăiesc și două păsări protejate de lege – Piciorongul și Ciocîntorsul;
  • Prigoria poate trăi fără apă, luându-și necesarul de lichide din insecte; cel mai mare mamifer întâlnit în Delta Dunării este mistrețul, cu o greutate de până la 200 kg, iar cel mai mic este chițcanul;
  • 195 de specii de plante medicinale trăiesc aici și două specii de plante carnivore – otrăţelul de baltă (Utricularia Vulgaris) şi aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa);
  • Cel mai mare pește de apă dulce din lume, morunul (Huso huso), se găsește în Deltă – în anul 1980, la Sfântul Gheorghe a fost capturat un morun care cântarea 882 kg;
  • Țestoasa de uscat și țestoasa de apă întâlnite în Deltă pot trăi chiar și 120 de ani;
  • În Delta Dunării este populația cu cea mai mică densitate din România, mai exact un locuitor la fiecare 30 ha;
  • Biodiversitatea Deltei Dunării este asemănătoare cu cea a Marii Bariere de Corali din Australia;
  • Peste 50% din Rezervația Deltei Dunării este intactă;
  • Delta este sfârșitul călătoriei Dunării prin cele 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad) pe care le străbate înainte să se verse in Marea Neagră.

Fascinanta lume a Deltei te așteaptă oricând să îi „calci pragul”. De fapt, să faci un tur cu barca pe apele Dunării, să vezi răsăritul și apusul și să mănânci un borș de pește adevărat. Dacă ești mai curajos, poți să și pescuiești. Peisajele sunt de 10 ori mai frumoase decât în poze. Hai să te convingi și ne vei da dreptate!

Sursa foto:
pixabay.com, shutterstock.com

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.