Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â fii ├«ntr-un loc ├«n care s─â auzi doar p─âs─ârile, broa╚Ötele ╚Öi greierii c├ónt├ónd, acel loc este Delta Dun─ârii.

Un paradis al animalelor, p─âs─ârilor ╚Öi plantelor, din care, odat─â ajuns, nu vei mai vrea s─â pleci. ╚śi asta nu este de ieri, de azi. Dun─ârea a fost ├«n aten╚Ťia oamenilor ├«nc─â din cele mai vechi timpuri.

Considerat─â „bogat─â ├«n daruri” de Nicolae Iorga ╚Öi cu puteri de a sp─âla p─âcatele ├«n credin╚Ťele vremurilor trecute, Dun─ârea a cucerit Orientul, care ├«i p─âstra apele la cur╚Ťi regale, ╚Ťinute ├«n vase de aur.

delta dunarii informatii generale

Bogat─â ├«n daruri este ╚Öi acum, ani mai t├órziu ╚Öi continu─â s─â fie, pentru c─â, at├ót oamenii locului, c├ót ╚Öi statul, ├«ncearc─â s─â o p─âstreze vie, control├ónd cu stricte╚Ťe pescuitul ╚Öi v├ón─âtoarea din zona Deltei.

Delta Dun─ârii este declarat─â, de altfel, rezerva╚Ťie a biosferei, intrat─â ├«n patrimoniul mondial┬áUNESCO ├«n anul 1991. Hai s─â afli de ce ╚Öi s─â vezi ╚Öi c├óteva imagini din Delta Dun─ârii!

Delta Dun─ârii – informa╚Ťii generale despre „Raiul p─âs─ârilor ╚Öi al pe╚Ötilor”

Delta Dun─ârii este cel mai t├ón─âr „p─âm├ónt” al Rom├óniei, cu origini care ├«l situeaz─â, la ├«nceputurile sale, acum 13.000 de ani. Teritoriul Deltei, care seam─ân─â cu un triunghi echilateral, ocup─â 2,5% din suprafa╚Ťa Rom├óniei ╚Öi se ├«ntinde pe 580.000 ha, fiind una dintre cele mai ├«ntinse zone umede din lume.

Un lucru interesant este faptul c─â suprafa╚Ťa lui cre╚Öte cu 40 m┬▓ ├«n fiecare an, datorit─â celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse aici de Dun─âre.

 

Delta Dun─ârii nu este, ├«ns─â, doar o rezerva╚Ťie a biosferei, ci ╚Öi un parc na╚Ťional, care include urm─âtoarele rezerva╚Ťii naturale: P─âdurea Caraorman, P─âdurea Letea, Ro╚Öca – Buhaiova, Capul Dolo╚Öman, Grindul ╚Öi Lacul R─âducu, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Cetatea Histria, Complexul V─âtafu – Lungule╚Ť, Complexul Sacalin Z─âtoane, Insula Popina, Lacul Potcoava, Corbu – Nunta╚Öi – Histria, Lacul Nebunu, P─âdurea Babadag – Codru, Lacul Belciug, Lacul Rotundu, Arini╚Öul Erenciuc, Complexul Peritea╚Öca – Leahova, Dealul Ghiunghiurmez ╚Öi S─âr─âturile Murighiol.

Cadru geografic și localizare Delta Dunării

Delta Dun─ârii se afl─â, ├«n mare parte, ├«n Dobrogea, ├«n partea de est a Rom├óniei ╚Öi par╚Ťial ├«n Ucraina. Distan╚Ťele ├«n kilometri p├ón─â la Delta Dun─ârii din Rom├ónia, plec├ónd din ora╚Öele mari din ╚Ťar─â sunt urm─âtoarele:

 • Constan╚Ťa – Delta Dun─ârii – 125 km, timp necesar 1 or─â ╚Öi 41 min
 • Timi╚Öoara – Delta Dun─ârii – 717 km, timp necesar 8 ore ╚Öi 35 min
 • Bucure╚Öti – Delta Dun─ârii – 281 km, timp necesar 3 ore ╚Öi 33 min
 • Cluj – Delta Dun─ârii – 609 km, timp necesar 8 ore ╚Öi 57 min
 • Oradea – Delta Dun─ârii – 767 km, timp necesar 9 ore ╚Öi 35 min
 • Pite╚Öti – Delta Dun─ârii – 294 km, timp necesar 3 ore ╚Öi 11 min
 • Arad – Delta Dun─ârii – 748 km, timp necesar 8 ore ╚Öi 45 min

├Än complexitatea ei, Delta Dun─ârii are urm─âtoarele caracteristici: este m─ârginit─â ├«n sud-vest de podi╚Öul Dobrogei, ├«n est de Marea Neagr─â ╚Öi ├«n nord de Podi╚Öul Basarabiei. Limane ╚Öi podi╚Öuri adiacente o ├«ncadreaz─â, iar ├«ntre bra╚Ťele sale se g─âsesc alte c├óteva sute de lacuri.

Mai mult, Delta Dun─ârii, ajuns─â la Patl─âgeanca se bifurc─â ├«n trei bra╚Ťe.

Bra╚Ťele Dun─ârii

Dun─ârea se bifurca ├«n doua bra┼úe ÔÇô Chilia la Nord ┼či Tulcea la sud- ultimul dintre acestea ramific├óndu-se la r├óndul s─âu la Ceatalul Ismail ├«n Sulina ┼či Sf. Gheorghe.

 • Bra╚Ťul Chilia, care formeaz─â grani╚Ťa cu Ucraina (are o lungime de 104 km ╚Öi transport─â 60% din cantitatea de ap─â ╚Öi aluviuni)
 • Bra╚Ťul Sulina, situat ├«n mijlocul Deltei (are o lungime de 71 km ╚Öi transport─â 18% din volumul de ap─â total)
 • Bra╚Ťul Sf├óntul Gheorghe, orientat spre sud-est (are o lungime de 112 km ╚Öi transport─â 22% din debitul total al fluviului)

Dar nu pentru asta este at├ót de ├«ndr─âgit─â, ci pentru faptul c─â prezint─â o arie natural─â cu o diversitate faunistic─â ╚Öi floristic─â ridicat─â, exprimat─â at├ót la nivel de ecosisteme, c├ót ╚Öi la nivel de specii. Vei fi uimit s─â afli c├óte viet─â╚Ťi tr─âiesc aici!

Fauna din Delta Dun─ârii

Delta Dunării este locul în care se află o faună extraordinar de variată și valoroasă pentru ecosistem. Ne mândrim cu ea, iar locuitorii care trăiesc în zonă sunt unii dintre cei mai norocoși oameni.

P─âs─âri din Delta Dun─ârii

În Delta Dunării, putem găsi mai mult de 360 de specii de păsări:

 • G├órli╚Ť─â mic─â, acvil─â de c├ómp, cioc├órlia de c├ómp, ra╚Ť─â mic─â, g├ósc─â de var─â, pesc─âru╚Ö albastru, buhai de balt─â, g├ósca cu piept ro╚Öu, sticlete, scatiu, porumbel de scorbur─â, leb─âd─â de var─â, erete cenu╚Öiu, barz─â neagr─â, ╚Öoimul r├óndunelelor, cintez─â, g─âinu╚Ö─â de balt─â, vultur codalb, pesc─âru╚Ö sur, cioc─ânitoarea de gr─âdin─â, egret─â mare, privighetoare de balt─â, pitulice de munte etc.)

Pești din Delta Dunării

În Delta Dunării, se regăsesc aproximativ 45 de specii de pești, printre care putem exemplifica:

 • Zv├órlug─â, ╚Ťipar, dun─âri╚Ť─â, scrumbie de Dun─âre, ╚Öal─âu, somn, morun, biban, pl─âtic─â, v─âduvi╚Ť─â.

Alte animale din Delta Dun─ârii

Pe lângă păsările și peștii din Delta Dunării, putem adăuga un număr generos de alte mamifere și reptile:

 • Mistre╚Ť, hermin─â mic─â, nev─âstuic─â, dihor p─âtat, enot, vidr─â de r├óu, bizam, nurc─â european─â, ╚Öacal auriu, iepure de c├ómp, pop├ónd─âu european, chi╚Ťcan mic de ap─â, ╚Öoarecele-de-mi╚Öun─â, ╚Öoarece pitic, dihorul de step─â, arici, chi╚Ťcan de p─âdure
 • Vipera de step─â, ╚Öarpele de alun , ╚Öop├órla multicolor─â, ╚Ťestoasa de balt─â, ╚Ťestoasa dobrogean─â de uscat, tritonul cu creast─â danubian, buhaiul de balt─â cu burt─â ro╚Öie, brotacul verde de copac
 • Molu╚Öte, melci (melcul acvatic dungat, melcul cu c├órlig) ╚Öi insecte (g├óndacul de ap─â, libelule, fluturi)

Casa lor este o imensă întindere de copaci și plante.

fauna din delta dunarii

Flora din Delta Dun─ârii

Vegeta╚Ťia Deltei Dun─ârii este specific─â zonelor umede ╚Öi ocup─â peste 75% din ├«ntreaga suprafa╚Ť─â. Se ├«nt├ólnesc aici z─âvoaie cu salcie, plop, frasin, arin, p─âduri (Letea si Caraorman) cu arbori – frasin, plop tremur─âtor, ulm stejar brum─âriu, stejar pedunculat, arbu╚Öti – z─âlog, c─âtin─â ro╚Öie ╚Öi plante ag─â╚Ť─âtoare – hamei, curpen, vi╚Ť─â s─âlbatic─â, dar ╚Öi vegeta╚Ťie acvatic─â ╚Öi plutitoare.

flora din delta dunarii

├Än ceea ce prive╚Öte ierburile, ├«n Delta Dun─ârii sunt ├«nt├ólnite elemente floristice din specii rare, printre care: capul-╚Öarpelui, piciorul coco╚Öului, centaurea, otr─â╚Ťelul b─âl╚Ťilor, trifoia╚Öul-de-balt─â, garofi╚Ť─â, vioreaua de balt─â, pelin, a╚Ť─â de mare, orhideea piramid─â, untul-vacii, s├ónzian─â, nuf─âr galben ╚Öi alb, ferig─â de balt─â, volbur─â, garofi╚Ť─â, vanilie s─âlbatic─â, bujori, petunie, ferig─â plutitoare, troscot de ap─â, vitrigon, c├órcel, varz─â de mare, alior de balt─â, ciucu╚Öoar─â de nisip, br├óndu╚Ö─â de nisip, p─âtlagin─â, valenti╚Ť─â, pipirig etc.

Delta Dun─ârii – obiective turistice din zona Deltei Dun─ârii ╚Öi ├«mprejurimi

Dac─â ajungi ├«n Delta Dun─ârii, trebuie s─â ╚Ötii c─â, dincolo de frumuse╚Ťea locului, exist─â ╚Öi alte locuri de vizitat pe care trebuie s─â le treci pe list─â.

delta dunarii obiective turistice

Printre ele se numără lăcașuri de cult, situri arheologice, monumente istorice, arii protejate sau zone naturale. Ia în considerare să treci pe la cele mai cunoscute obiective turistice din Delta Dunării:

Obiectiv turistic Delta Dun─ârii Prezentare
Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dun─ârii din Tulcea locul cu cele mai mari acvarii din Rom├ónia. Centrul este deschis pentru vizit─â de mar╚Ťi p├ón─â duminic─â, ├«ntre orele 9 ╚Öi 18, iar pre╚Ťul biletului este de 20 lei/adult, 10 lei/ pensionar, 5 lei/ elev ╚Öi student
Biserica ortodox─â ÔÇ×Buna VestireÔÇŁ din Tulcea A fost construit─â ├«n anul 1869 ╚Öi declarat─â monument istoric
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea Un edificiu emblematic pentru oraș și un exemplar reușit al arhitecturii moderne. Muzeul este deschis între orele 10 și 18 din mai până în octombrie și între orele 8 și 16 din noiembrie până în aprilie
S─âr─âturile Murighiol sau Lacul S─âr─âturi O parte din Rezerva╚Ťia Biosferei Delta Dun─ârii,┬á ├«ntins─â pe o suprafa╚Ť─â de 87 ha cu lacuri ╚Öi ape bogate ├«n s─âruri ╚Öi n─âmol mineralizat;
Așezarea greco-indigenă din satul Sălcioara Sit arheologic
P─âdurea Letea Aflat─â ├«n partea de nord a Deltei Dun─ârii, l├óng─â satul cu acela╚Öi nume, este cea mai veche rezerva╚Ťie natural─â din Rom├ónia. Ea se ├«ntinde pe 3 hectare ╚Öi cuprinde o mare parte din flora ╚Öi fauna Deltei. Aici tr─âiesc ╚Öi cai s─âlbatici
Ruinele cet─â╚Ťii Histria Cetate greceasc─â aflat─â pe teritoriul administrativ al comunei Istria, ├«n jude╚Ťul Constan╚Ťa. Istria este ╚Öi cel mai vechi ora╚Ö atestat din Rom├ónia
Situl arheologic de la Vișina Vechi sit arheologic aflat în localitatea Tulcea
Parcul Na╚Ťional Mun╚Ťii M─âcinului Parc Na╚Ťional cu cei mai vechi mun╚Ťi din ╚Ťara noastr─â, se ├«ntinde pe o suprafa╚Ť─â de 10.000 ha ╚Öi este declarat Rezerva╚Ťie a Biosferei din 1998
Complexul lagunar Razim-Sinoe O component─â a Rezerva╚Ťiei Biosferei Delta Dun─ârii, situat in sudul Delta Dunarii si ocupa o suprafata totala de cca 1145 km2 din care suprafata lacurilor este de 863 km2
Cimitirul cosmopolit din Sulina Locul ├«n care sunt ├«nmorm├ónta╚Ťi marinari, victime de naufragiu ╚Öi pira╚Ťi
Satele din Delta Dun─ârii Fiecare sat cu farmecul lui – Cri╚Öan, Sulina, Sf├óntu Gheorghe, Murighiol, Dunavatul de Jos, Jurilovca, Mila 23
Marea Neagr─â Dac─â tot e╚Öti aici, Marea Neagr─â te a╚Öteapt─â oric├ónd cu „bra╚Ťele deschise”, cu aer s─ârat ╚Öi sunet de valuri.

Curiozit─â╚Ťi din Delta Dun─ârii – ╚Ötiai c─âÔÇŽ?

C├ónd spui Delta Dun─ârii ├«╚Ťi vin ├«n minte, prima dat─â, p─âs─ârile, apoi nuferii, animalele ╚Öi plantele. De╚Öi s-ar putea s─â-╚Ťi fie greu pe moment s─â nume╚Öti altele ├«n afar─â de s─âlcii, pelicani, broa╚Öte, ╚Ť├ón╚Ťari ╚Öi pesc─âru╚Öi, aici exist─â nu mai pu╚Ťin de 5000 de specii de animale ╚Öi plante.

curiozitati din delta dunarii

Uimitor, nu? Fiecare are ceva special, la fel ca multe alte lucruri care deosebesc Delta de alte Delte din ├«ntreaga lume. Ne-am g├óndit s─â adun─âm ├«n acest capitol c├óteva dintre curiozit─â╚Ťile din Delt─â, curiozit─â╚Ťi care se refer─â la toate aspectele ei.

De la istorie, la minunile ├«n via╚Ť─â pe care le g─âzduie╚Öte. A╚Öadar, ╚Ötiai c─âÔÇŽ?

 • Pelicanul cre╚Ť (Pelecanus crispuseste) este una dintre cele mai mari p─âs─âri din Delta Dun─ârii, cu o anvergur─â a aripilor de 3,2 m;
 • Sulina, singurul ora╚Ö din Delta Dun─ârii, este ora╚Öul situat la cea mai joas─â altitudine din Rom├ónia;
 • Cea mai mic─â pas─âre din Delta Dun─ârii, dar ╚Öi din Rom├ónia, este Pitulicea „Ochiul Boului” (Troglodytes troglodytes) care c├ónt─âre╚Öte doar 13 grame;
 • Doar 82% din ├«ntinderea Deltei Dun─ârii se afl─â pe teritoriul ╚Ť─ârii noastre, ├«n Dobrogea, restul este parte din „vecina” Ucraina;
 • Pentru a atrage Pesc─âri╚Ťa mare, masculul zboar─â p├ón─â la 200 m ├«n─âl╚Ťime, iar atunci c├ónd revine la sol ├«i ofer─â acesteia pe╚Öte;
 • Singurele p─âduri de nisip din ╚Ťara noastr─â, Letea ┼či Caraorman, se afl─â ├«n Delta Dun─ârii;
 • Masculul din specia Chirei de balt─â caut─â o alt─â femel─â pentru „cuib─ârit”, doar dac─â femela din anul anterior nu ajunge pe teritoriul preg─âtit de el ├«n decurs de cinci zile;
 • Tot ├«n Delt─â, ├«n p─âdurea Caraorman, poate fi ├«nt├ólnit cel mai b─âtr├ón stejar din Rom├ónia, „Stejarul ├«ngenuncheat” cu o v├órst─â de aproximativ 400 de ani;
 • O pas─âre poate sta nemi╚Öcat─â pe marginea apei timp de o or─â ╚Öi aceasta este St├órcul cenu╚Öiu;
 • ├Än Delt─â tr─âiesc ╚Öi ╚śarpele r─âu, un ╚Öarpe extrem de agresiv ╚Öi mare (2 m) ╚Öi fluturele imens, „Ochi de p─âun”, care poate avea o anvergur─â a aripilor de aproximativ 18 cm;
 • Aici tr─âiesc ╚Öi dou─â p─âs─âri protejate de lege – Piciorongul ╚Öi Cioc├«ntorsul;
 • Prigoria poate tr─âi f─âr─â ap─â, lu├óndu-╚Öi necesarul de lichide din insecte; cel mai mare mamifer ├«nt├ólnit ├«n Delta Dun─ârii este mistre╚Ťul, cu o greutate de p├ón─â la 200 kg, iar cel mai mic este chi╚Ťcanul;
 • 195 de specii de plante medicinale tr─âiesc aici ╚Öi dou─â specii de plante carnivore – otr─â┼úelul de balt─â (Utricularia Vulgaris) ┼či aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa);
 • Cel mai mare pe╚Öte de ap─â dulce din lume, morunul (Huso huso), se g─âse╚Öte ├«n Delt─â – ├«n anul 1980, la Sf├óntul Gheorghe a fost capturat un morun care c├óntarea 882 kg;
 • ╚Üestoasa de uscat ╚Öi ╚Ťestoasa de ap─â ├«nt├ólnite ├«n Delt─â pot tr─âi chiar ╚Öi 120 de ani;
 • ├Än Delta Dun─ârii este popula╚Ťia cu cea mai mic─â densitate din Rom├ónia, mai exact un locuitor la fiecare 30 ha;
 • Biodiversitatea Deltei Dun─ârii este asem─ân─âtoare cu cea a Marii Bariere de Corali din Australia;
 • Peste 50% din Rezerva╚Ťia Deltei Dun─ârii este intact─â;
 • Delta este sf├ór╚Öitul c─âl─âtoriei Dun─ârii prin cele 10 ╚Ť─âri (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croa╚Ťia, Serbia, Rom├ónia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) ╚Öi patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta ╚Öi Belgrad) pe care le str─âbate ├«nainte s─â se verse in Marea Neagr─â.

Fascinanta lume a Deltei te a╚Öteapt─â oric├ónd s─â ├«i „calci pragul”. De fapt, s─â faci un tur cu barca pe apele Dun─ârii, s─â vezi r─âs─âritul ╚Öi apusul ╚Öi s─â m─ân├ónci un bor╚Ö de pe╚Öte adev─ârat. Dac─â e╚Öti mai curajos, po╚Ťi s─â ╚Öi pescuie╚Öti. Peisajele sunt de 10 ori mai frumoase dec├ót ├«n poze. Hai s─â te convingi ╚Öi ne vei da dreptate!

Sursa foto:
pixabay.com, shutterstock.com

Distribuie:

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informa╚Ťie de calitate, util─â ╚Öi corect─â.