Cât ai luat la BAC? Stai liniștit, nu mă interesează foarte tare 🙂

Cam așa este și percepția unui angajator.

Totuși, pe tine ar trebui să te intereseze mai mult datorită faptului că nota la bac reprezintă situația în care te afli în acest moment. Spun în acest moment deoarece te vei mai schimba ca om, vei evolua, chiar dacă nota de la bac nu a fost cea mai bună.

Reprezintă oare o notă mică la bac un dezavantaj pe care o să-l porți în brațe timp îndelungat?

Aș putea percepe această idee din mai multe perspective, despre care mi-ar plăcea să discut în acest articol.

Cum te afectează pe tine nota pe care ai luat-o la BAC?

O notă mică la BAC, atunci când așteptările și dorințele tale erau altele, este într-adevăr o frustrare și chiar conduce la un moment de dezamăgire. Cu toate acestea, nota mică nu ar trebui să fie o piedică în ceea ce urmează, mai ales că ai putea remedia acest lucru cu puțină implicare și motivație.

Ce se întâmplă dacă ai luat o notă mai mică decât te așteptai?

O notă mică la BAC te va afecta pe termen scurt, iar în ceea ce privește viitorul tău, nu consider că te poate afecta nota mică obținută la bac pe termen lung.

Atunci când zic termen scurt, mă refer la faptul că nota mică la BAC doar te împiedică să faci alegeri mai bune la momentul terminării liceului:

❌ să ajungi la o facultate mai bună, dacă îți doreai asta
❌ să intri la facultate pe un loc bugetat (fără taxă)
❌ să fii departajat în avantajul tău la diverse concursuri pentru posturi vacante, cum ar fi cele de stat (poliție, pompieri etc)
❌ să iei bursă la facultate în primul an – bursa din primul an se acordă celor mai mari medii de intrare (media generală din liceu + media bac)

În afară de dezavantajele de mai sus, sincer, nu prea văd altele.

Ce poți face pentru a reduce efectele unei note mici la BAC?

Să dai bacul din nou, cu siguranță nu vei putea, decât în cazul în care l-ai picat.

Dacă ai luat o notă mai mică decât ai fi vrut, vei rămâne cu ea și acest lucru nu poate fi remediat.

Cu toate acestea, există alte modalități prin care poți remedia acest rezultat nedorit.

✅ încearcă să intri la facultate, chiar dacă nota ta este mai mică și nu vei putea ajunge chiar la facultatea pe care ți-ai dorit-o
✅ învață bine și următorul an vei intra la un loc bugetat (fără taxă)
✅ învață bine și s-ar putea chiar să iei bursă de merit/ de studii
✅ finalizează facultatea, iar nota de la bac este istorie deoarece ai reușit să obții o diplomă de studii superioare
✅ muncește, fii motivat pentru a deveni un bun profesionist și uită de nota de la bac

Te afectează nota mică la BAC atunci când vrei să te angajezi?

Ei bine, această întrebare are un răspuns simplu. Nu te afectează în niciun fel nota pe care ai luat-o în BAC atunci când vrei să te angajezi.

Personal, nu am întâlnit niciodată un angajator care să-mi ceară nota de la bac sau să afișeze drept criteriu de selecție media de la BAC. Singurul criteriu pe care ar putea să ți-l ceară sunt studiile superioare, adică o facultate în curs de finalizare sau deja finalizată.

Nici măcar la studii superioare nu-ți vor cere prea mulți nota de absolvire, așa că stai liniștit. Important este să fii tu pregătit ca persoană, ci nu un colecționar de diplome sau note mari.

Muncește, setează-ți obiective, nu te plafona și dorește-ți mereu să devii mai bun. Învață continuu și nu lăsa dezamăgirile să te afecteze pe termen lung 🙂

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.