Inventatorul american Thomas Edison este cunoscut ca fiind cel care a inventat becul. Adevărul este însă că primul bec a fost construit de Humphry Davy în 1809. Însă ceea ce poate fi cu adevărat atribuit lui Edison este rafinamentul becurilor existente, profitabile din punct de vedere comercial. Iată mai jos o scurtă listă despre a afla cine a inventat cu adevărat becul.

Invenția becului poate fi urmărită încă din anul 1800,  când inventatorul italian Alessandro Volta a reușit pentru prima dată să furnizeze curent electric printr-un fir de cupru la o baterie voltaică pe care a inventat-o. Acest cablu producea luminozitate și putea fi considerat ca fiind una din primele manifestări de iluminare prn incandescență.

În 1809, omul de știință englez Humphry Davy a dezvoltat prima lampă cu incandescență cunoscută. Aceasta poate fi considerată adevărata invenție a primului bec. Însă aceste surse de iluminare electrică erau destul de instabile, pentru că durau doar câteva minute până să se rupă filamentul.

În următoarele decenii, mulți inventatori au încercat să creeze lămpi cu incandescență de lungă durată, însă Thomas Edison a fost primul care a reușit să facă asta. Pe 21 octombrie 1879 Edison a aprins primul bec care a rămas aprins mai mult de 48 de ore, un salt uriaș față de cele precedente.

Astfel, în 1879 Edison nu a inventat becul, ci l-a perfecționat. De aici, Edison a continuat să lucreze până a obținut performanța de a crea un bec care să ofere până la 1500 de ore de lumină.

Atunci, noțiunea de bec se referea în mod special la lămpile formate dintr-un glob de sticlă umplut cu gaz inert cu un filament în centru care, odată cu trecerea energiei electrice, devine incandescent și emite lumină.

Astăzi însă noțiunea de bec este folosită pentru a desemna alte tipuri de lămpi, cum sunt becurile fluorescente pe bază de gaz sau cele de tip LED.

Alte curiozități despre bec

  • Nikola Tesla, un fost partener al lui Edison, a descoperit curentul alternativ, folosit astăzi în toată Europa și mare parte a planetei.
  • Filamentele incandescente au fost folosite pentru prima dată în anul 1882, pentru a aprinde un brad de Crăciun.
  • Becul cu filament incandescent transformă doar 10% din energia electrică în lumină, ceea ce duce la o eficiență energetică extraordinară.
  • Formele actuale de iluminat electric pe bază de gaze fluorescente și iluminatul cu tehnologie LED sunt mult mai eficiente și durabile din punct de vedere energetic.

LED-urile sunt considerate viitorul iluminatului datorită consumului redus de energie, a costului lunar mai mic și a duratei de viață mai mari. Nick Holobyac, un om de știință american, este cel care a inventat accidental lumina LED, în timp ce încerca să creeze un laser la începutul anilor 1960. LED-ul albastru a fost creat la începutul anilor 1990 de un grup de oameni de știință japonezi și americani: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura.

În sfârșit, astăzi nicio locuință nu poate exista fără becul potrivit. În funcție de design, accesorii și diverse corpuri de iluminat, orice casă și nu numai, are nevoie de sursa de lumină a becului, disponibilă în zilele noastre în diferite niveluri de putere și tonuri de culoare, inclusiv alb neutru și alb cald, pentru a vă ilumina casa cu stil.

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.