Discuțiile legate de cine a inventat primul avion din lume reprezintă un subiect care generează dezbateri controversate.

În Statele Unite, meritul de a face primul zbor într-o aeronavă este atribuit unor frați iscusiți și inteligenți, cu toate că în alte țări, statutul de “inventatorul avionului” îi este atribuit unei alte persoane istorice.

Totuși, am găsit mai multe dovezi și pagini din istorie care indică în mod clar cine a inventat avionul!

De la nevoie la invenție

Din dorința de a zbura, oamenii și-au dezvoltat abilitățile necesare pentru a-și îndeplini visul, iar de atunci și până în zilele noastre, ne bucurăm cu toții de marea invenție care a schimbat lumea.

După numeroase încercări și nenumărate frustrări, inventarea balonului cu aer cald (în secolul al XVIII-lea) a fost un pas important, dar foarte limitat în ceea ce privește zborul. Inventarea balonului cu aer cald a fost o mișcare pornită de o nevoie identificată la acel timp, aceea de a avea un mijloc de deplasare prin aer.

Totuși, cine și cum a inventat avionul?

În ciuda faptului că se menține întrebarea referitoare la cine a inventat primul avion, frații Wright își păstrează titulatura de inventatori. Data de 17 decembrie 1903 a rămas cunoscută în istorie și veți vedea de ce.

cine a inventat avionul

Wilbur și Orville Wright s-au născut în 1867, respectiv 1871. În timp ce operau o fabrică de biciclete în Ohio, au început să studieze tehnicile de zbor și să proiecteze un model aerodinamic, care a ajuns să ruleze într-un test care efectuează zborul direcționat cu celebrul Flyer I.

Acesta a funcționat cu un motor autopropulsat, cu un sistem de direcție capabil să manevreze. Cu acest motor au făcut 4 încercări. În ultima încercare făcută pe 17 decembrie 1903, în Kitty Hawk, au zburat timp de 59 de secunde, reușind să ajungă la o distanță totală parcursă de 260 de metri.

Cu siguranță nu au fost singurii dedicați acestei activități în acei ani. Astfel, în 1906, Alberto Santos Dumont, a făcut un zbor similar, însă acesta nu a avut nevoie de o catapultă de lansare, cum au folosit frații Wright.

Totuși, mulți consideră faptul că acest lucru a fost, într-adevăr, primul zbor al unui avion din istorie, însă Wilbur și Orville Wright rămân drept cei care au inventat avionul.

Incontestabil, în prima decadă a secolului al XX-lea, au fost efectuate experimente promițătoare care au anunțat începutul erei aviației.

După primele teste, aeronava a început să fie folosită în activități sportive și mai ales, ca armă de război. Aviația a cunoscut, astfel o mare expansiune în Primul Război Mondial, în care confruntările individuale dintre piloți erau tot mai frecvente.

Mult mai teribil a fost însă rolul tunului aerian în cel de-al Doilea Război, în care avioanele nu au fost folosite doar pentru a lupta împotriva armatei inamice, ci și pentru a bombarda populația civilă, în multe cazuri, în orașe lipsite de apărare.

Toți concurenții care au avut șansa, au făcut-o, iar distrugerea Hiroshima și Nagasaki cu bombe atomice, a fost efectuată prin atacuri aeriene.

Creșterea bunăstării, care a însemnat pentru multe milioane de oameni să poată accesa acest tip de transport, a fost foarte importantă. Nici frații Wright, nici Santos Dumont nu și-ar fi putut imagina că un astfel de lucru s-ar putea întâmpla vreodată.

Sursa:
Smithsonian National Air and Space Museum

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.