Programul Erasmus+ pentru studenți se derulează în peste 50 de țări la nivel global. Studenții care obțin o bursă de studiu, au posibilitatea de a alege singuri țara de destinație în care vor să studieze. 

Nu este fascinant? Să ai ocazia să îți alegi un loc în care să studiezi pentru unul sau două semestre pe ciclul de învățământ? Să te integrezi în cultura locală a locului care te atrage cel mai mult?

Din trecutul meu de student, am observat că cele mai vizate destinații sunt cele vest-europene sau cele cât mai aproape de casă, cum ar fi Spania, Germania, Franța, Turcia, Cehia. 

Tu ce ai alege? Dacă ai fi pus în postura de a alege din peste 10-20 de țări care sunt în parteneriat cu facultatea ta, unde te-ai duce?

Alegerea nu este ușoară, dar există câteva criterii general valabile pentru studenții care se află în acest punct.

Alege țara de destinație cu sufletul

Simt că nu ar trebui să te influențeze nimeni cu privire la țara în care să mergi să studiezi. De când scriu despre programul Erasmus, mi-au scris câțiva zeci de studenți care să mă întrebe unde să plece.

Întotdeauna le-am povestit despre experiențele mele, i-am trimis să citească despre experiențele altor studenți, dar nu i-am influențat cu privire la țara de destinație. 

Sunt de părere că experiența mea faină poate să nu fie la fel de faină pentru alți studenți, mai ales că nu suntem la fel, nu avem aceleași gusturi sau preferințe. De fiecare dată îmi doresc să îi îndrum pe studenți să aleagă cu sufletul și să își urmărească interesele.

Totuși, dacă sufletul nu-ți dictează nimic cu privire la acest aspect, mai ia în considerare încă trei criterii importante.

Alege în funcție de cultura locului

Încearcă să te documentezi înainte de a alege locul de destinație. Spre exemplu, la ultima mea mobilitate de studiu Erasmus+, am ales Rennes ca destinație. Mi-a plăcut extrem de mult orașul, însă mi-am ales prost căminul în care am stat și n-am știut că orașul este studențesc, cu peste 20 000 de studenți în fiecare an. Eu sunt mai liniștit și îmi plac locurile liniștite, dar de data asta nu am ales atât de bine.

Am locuit într-o zonă mărginașă, unde oamenii erau mai săraci și periculoși. Cei de la universitate ne-au recomandat să evităm zona după ora 22. 

Asta mi-a afectat experiența destul de mult deoarece nu m-am simțit în siguranță de multe ori. Totuși, experiența s-a balansat și a fost fericită atunci când mă gândesc la ce universitate faină am avut ocazia să studiez și ce locuri frumoase am văzut în oraș.

Alege în funcție de nivelul de trai

Alege țara de destinație și după nivelul de trai și prețuri. Spre exemplu, țările nordice sunt mai scumpe decât țările balcanice. Chiar dacă bursa este mai mare în astfel de locuri, s-ar putea să ai provocări când vine vorba de gestionarea bugetului disponibil. 

Dacă ai ceva rezerve de acasă, poți alege chiar și o țară cu nivel de trai mai ridicat. Dacă crezi că ești limitat cu bugetul și trebuie să te încadrezi doar în bursă, alege undeva mai pe aproape. 

Alege în funcție de modelul de studiu

Documentează-te și pune întrebări despre modelul de studiu de la universitatea pe care urmează să o alegi. Există multe universități unde modelul de studiu este concentrat în special pe practică și proiecte, astfel că ar fi o variantă excelentă pentru a te dezvolta un pic pe plan profesional.

Alege un loc care să fie diferit de universitatea ta pentru a-ți oferi șansa unei experiențe unice! Crede-mă, majoritatea universităților de prin afară sunt extraordinare, atât din punct de vedere al condițiilor, cât și al programelor de studiu!

Sper că ai observat că nu există niciun criteriu care să se bazeze pe inteligență sau dificultate. Programul Erasmus+ este destinat tuturor studenților, indiferent de nivelul de inteligență. 

Te vei descurca oriunde vei merge! Această bursă te va forța să ieși din zona de confort, să te redescoperi și să-ți forțezi limitele. Dacă ai avut curajul de a accesa acest program, vei face față oricărei facultăți din lume, de asta sunt sigur!

Chiar dacă nu vei lua 10 pe linie, important este că te vei întoarce mai pregătit din multe puncte de vedere. Îți recomand să citești mai multe articole despre programul Erasmus+ pentru a fi foarte bine informat înainte de a pleca.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.