Istoria descoperirilor tehnologice este plina de curiozități. Faptele aparent simple, s-au transormat în adevărate transformări ecomice și sociale. Acesta este și cazul istoriei și evoluției internetului.

Istoria internetului a început cu mai bine de 40 de ani de ani în urmă, prin 1960 când comunitatea științifică căuta din greu o modalitate rapidă și eficientă de a împărtăși informații, cunoștințe și idei.

Istoria internetului. Apariție și evoluție

Oamenii dintotdeauna au colectat informații. Apariția calculatoarelor au dus la creșterea platformei deschise, în care documentele structurate au fost schimbate în mod fiabil și universal. Calculatoarele erau legate între ele, dar fărăr un standard comun de comunicare, informațiile nu treceau între sisteme diferite.

Legătura dintre sisteme și transferul de documente sau date a fost o problemă. În acest context, ARPAnet (Advanced Research Projects Agency) a luat naștere la sfârșitul anilor 1960, punând la dispoziție oamenilor de știință o rețea analogică numită NSFnet, create de NSF (National Science Foundation).

Această rețea a permis comunicarea între multe universități și a dezvoltat un nou sistem de comunicații pentru a dezvolta protocoale numite „comutație de pachete”.

cum a aparut internetul

Ideea era că dacă un anumit nod s-ar pierde din cauza unui posibil atac inamic, informația nu ar fi afectată, ci va găsi o modalitate de a ajunge la destinație.

În acest sistem, mesajele de date erau transmise în diferite pachete, fiecare dintre ele conținând informații despre controlul erorilor.

Aceste pachete pot lua căi diferite în funcție de saturația rețelei și pot fi refăcute la sosirea la destinație. Astfel rețelele au început să crească.

În principiu, această rețea de transmisie a datelor avea obiective strict militare, menite să mențină comunicarea cu orice preț în cazul unui atac nuclear. Crearea sa a atras imediat atenția profesioniștilor din întreaga lume.

Cine a inventat internetul?

Te întrebi când a apărut internetul sau în ce an a apărut internetul? În anii 1970 a apărut Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), pe care se bazau serviciile de Internet și mesajele de e-mail.

La sfârșitul anilor 1980, numărul utilizatorilor conectați la Internet a crescut considerabil și, mai important, acesta a început să se internaționalizeze.

Apoi, utilizarea rețelei s-a limitat la schimbul de e-mailuri și la existența unei biblioteci globale cu cele mai actualizate informații de pe planetă. Identificarea și localizarea informațiilor specifice a fost o sarcină dificilă.

A început să se întrezărească posibilitatea conectării tuturor rețelelor existente în lume, dar pentru a realiza acest lucru a fost necesar să se creeze un mod standard de stocare a datelor care să poată fi văzute de pe orice platformă de computer.

Și așa a apărut Web-ul, inventatorul său, cercetătorul Tim Berners-Lee. Berners a investigat modul în care computerele ar putea stoca informații cu legături aleatorii și a propus ideea unui spațiu hipertext global în care orice informație accesibilă prin rețea ar putea fi referită printr-un singur identificator universal de document.

În 1989, de la CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) cu sediul în Elveția, Berners-Lee a prezentat software bazat pe protocoale care permiteau afișarea informațiilor folosind hipertext.

Aceste progrese au schimbat ceea ce se putea face într-o rețea de calculatoare, extinzându-i raza până la limite necunoscute anterior.

Când a apărut internetul în România

Revoluția internetului a apărut între anii 1973 – 1990. Totul s-a întâmplat între anii 1973 şi 1990. Debutul și apariția internetului a fost legat de apariţia specificaţiilor pentru protocoalele de Internet, aşa-numitul TCP/IP.

Numele de Internet este o prescurtare de la „Internet-working”, care în limba engleză se poate traduce prin interconectarea reţelelor.

În România, Alexandru Rotaru este cel care a contribuit la răspândirea internetului.  Acesta a declarat că „La începutul lui 1993 a apărut EUnet România SRL, un punct de acces la Internet conectat prin dial-up la nodul EUnet Viena (… ) Primul meu cont de e-mail l-am avut la Politehnica din Bucureşti, cu un domeniu din Germania, prin Universitatea Darmstadt. Noi cei cu UNIX-ul i-am sprijinit atunci in pornirea primului DNS din Romania“.

Astăzi, in 2022, lumea nu mai poate exista fără internet. Pe lângă conextivitatea la nivel personal, toate afacerile globale au nevoie indispensabilă de acces la internet pentru a-și desfășura activitatea.

Beneficiile internetului

 • Capacitatea de conectare la informații și la tot ceea ce presupune internetul.
 • Schimb rapid de informații în timp real.
 • Monitorizare și automatizare a proceselor, într-un mediu mult mai controlat, ceea ce duce la un consum mai mic și economii mai mari pentru afaceri.
 • Comunicare direct cu mediu – poți închide și deschide uși de pe telefonul mobil au putem primit informații în orice moment.
 • Posibilitatea de plăti online cu încasare instant.
 • Posibilitatea de a efectua cumpărături online.
 • Acces nelimitat la informații – youtube, ziar, rețele sociale.
 • Favorizează un impact pozitiv foarte mare în mediul muncii, devenind un pilon de bază pentru toate afacerile.
 • Posibilitatea de a lucre virtual din orice colt al lumii.
 • Opinia celorlalți poate fi cunoscută rapid – comentarii la poze au recenzii la anumite produse sau servicii.
 • Posibilitatea de a discuta live cu o persoană sau de a urmări în timp real un eveniment.
 • Internetul are un cost redus de comunicare.

Pericolele internetului

Totuși, pericolele internetului nu sunt deloc de neglijat. Capcanele internetului sunt multe și pot păcăli pe foarte multă lume, daca acesta nu este folosit în mod securizat și cu multă atenție:

 • Informația poate fi interceptata.
 • Investiția în dispozitive de acces la internet- smartphone, laptop, tablet etc.
 • Reducerea confidențialității.
 • Internetul nu este adresat oricăror persoane, ci doar celor educate pentru a-l utiliza.
 • Lipsa de compatibilitate – unele dispozitive mai vechi s-ar putea să nu poată fi conectate la internet.
 • Riscul de a citi sau vizualiza informații eronate despre un anumit subiect.

Internetul Lucrurilor (Internet of Things – IoT)

Probabil ai auzit de multe ori de Internetul lucrurilor, însă nu te-ai întrebat cu adevărat ce este IoT sau ce înseamnă IoT. Ei bine, Internet of Things înglobează toate obiectele și dispozitivele din lume care se pot conecta la internet și care pot transmite informații fără intervenția unei persoane.

Cu ajutorul IoT, locuințele pot deveni mai inteligente, de la sisteme de alarme până la diverse sisteme de securitate.

Kevin Ashton, cel care a inventat termenul în 1999, i-a dat următoarea definiție: IoT integrează interconectivitatea culturii umane- „lucrurile” noastre”- cu interconectivitatea sistemelor noastre digitale- „internetul”. Asta înseamnă Internet of Things.

Avantajele și dezavantajele internetului lucrurilor sunt variate și importante. Avantajele ne oferă mari posibilități și beneficii, în timp ce dezavantajele ne prezintă un scenariu îndoielnic în care nu avem controlul în modul în care am spera.

Cu toate acestea, este o tehnologie care este aici pentru a rămâne și, în consecință, va trebui să ne îmbunătățim și să știm să o adaptăm pentru a profita la maximum de ea minimizând în același timp posibilele riscuri.

Distribuie:

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.