Un lucru pe care îl au în comun toți foștii studenți care au cariere frumoase acum este faptul că majoritatea au fost pro-activi în timpul facultății.

Un lucru pe care l-am învățat și tot comentat de când scriu pe blog este faptul că facultatea îți oferă doar resurse și un mediu în care te poți dezvolta, dar mai rar îți asigură un loc de muncă după absolvire.

Totuși, apreciez facultatea pentru oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă, separat de mersul la cursuri și examene. Am observat că studenții care profită de aceste oportunități devin mai motivați să se dezvolte, își dezvoltă abilitățile și sunt apreciați mai mult de către profesori și companii.

Mi-am dat seama cât de important este să fii pro-activ în facultate, să profiți de timpul pe care îl ai în avantajul tău. Iar pentru cei care nu profită de oportunitățile din facultate și nu sunt pro-activi, rămâneți până la final ca să vedeți ce pierdeți!

Ce înseamnă să fii pro-activ?

A fi pro-activ înseamnă să lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele și pentru a-ți crea un context favorabil. O persoană pro-activă este implicată în diverse proiecte, jonglează între mai multe activități, relaționează cu mulți oameni din diferite contexte sociale și profesionale, dar mai ales, are simțul responsabilității foarte bine definit.

Nu cunosc sensul termenului „pro-activ” pe larg sau în varianta științifică/ psihologică, dar în câteva cuvinte, așa aș defini eu o persoană pro-activă.

De ce mulți dintre noi nu suntem studenți pro-activi?

O persoană pro-activă face mai multe activități care nu se rezumă doar la facultate, ci foarte mult în timpul liber. Scopul unei persoane pro-active este de a se dezvolta mai mult, de a-și folosi timpul cu folos, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la statul degeaba sau jucatul pe calculator.

Mulți dintre noi refuzăm să fim pro-activi deoarece nu avem motivație de a face lucruri sau nu cunoaștem precis ceea ce vrem să devenim. Este greu să te implici în alte activități pe parcursul facultății, mai ales când ajungi să simți că facultatea în sine te consumă prea mult de energie și timp.

Din aceste motive, pe mulți dintre noi, drumul de acasă până la facultate și înapoi, activitatea de la cursuri și seminarii, reprezintă în cea mai mare parte activitatea de bază din viața noastră.

Totuși, alegem cel mai confortabil și scurt drum în viață, iar asta ne sabotează viitorul, atât în ceea ce ține de statutul nostru ca persoană, cât și în ceea ce va privi calitatea vieții noastre profesionale.

Ce fac studenții pro-activi în facultate?

Pe lângă programul normal de mers la cursuri pe care îl avem cu toții, există studenți care au și alte activități faine. Din câte am văzut eu de-a lungul vieții de student, majoritatea studenților pro-activi își ocupă timpul cu activități din lista următoare:

Fac parte din asociații studențești

O parte din studenți aleg să își petreacă câteva ore pe săptămână în cadrul unor organizații studențești, în funcție de facultatea din care fac parte. În principiu, există câte o asociație sau club studențesc pentru fiecare facultate, iar porțile sunt deschise pentru oricine este dornic.

Fac voluntariat în organizații care rezonează cu valorile lor

Mulți studenți ales să-și petreacă serile sau weekend-urile lucrând ca voluntari și ajutând diferite cauze sociale. Munca de voluntar este extrem de utilă pentru studenți, iar abilitățile pe care le pot dobândi sunt extrem de valoroase.

Accesează burse de studiu sau de practică pentru schimb de experiențe

Câțiva dintre studenții de la fiecare facultate pleacă cu burse de studiu în experiențe inedite în alte țări, alegând să-și dedice 5-6 luni sau chiar câte un an pentru a acumula noi experiențe, abilități și prieteni.

Sunt implicați în proiecte din facultate

La nivel de universitate sau de facultate, în fiecare an se desfășoară proiecte din care studenții pot face parte. Există studenți care își dedică câteva zile pe săptămână, lucrând cu o echipă sau mai multe în dezvoltarea unui proiect.

Am văzut de multe ori, când mă plimbam cu prietena mea prin campus, o lumină aprinsă seara târziu în atelierul din facultate. Erau studenții de la inginerie, lucrând serile în atelierul de la noi din campus, construind roboți, mașini de curse cu care merg la concursuri.

Sunt membrii în consilii administrative din facultate

Există studenți care fac parte din senatul facultății/ universității și reprezintă studenții în relațiile cu universitatea. Ei fac parte din ședințele de consiliu care au loc chiar și de mai multe ori pe lună, și pierd timpul într-o formă utilă, stând la masă cu profesori, decani sau rectori.

Sunt șefi de grupă în clasa lor

Din experiența mea din facultate, am observat că șefii de clasă/ grupă sunt studenți foarte de solicitați, deoarece ei intermediază comunicarea dintre profesori, secretariate și studenți.

Aceștia transmit informații la nivel de grup, adună idei, păreri, documente, iar asta le creează un statut favorabil de lider, care îi va ajuta în viitor.

Lucrează part-time

Mulți studenți aleg să joace un rol dublu în perioada studenției, făcându-și timp să meargă și la facultate, dar și la job. Nu numai că își alocă timp, dar se dedică ambelor lucruri, consumă mai multă energie zilnic, dar totuși ajung să iasă câștigați din toate punctele de vedere.

Fac sport în timpul liber sau practică sporturi de performanță

Sportul are foarte multe beneficii și contribuie mult în dezvoltarea oricărui om. Există studenți care fac sport constant și își consumă zilnic timpul și energia, având grijă de sănătatea și dezvoltare lor fizică.

Există și alți studenți care merg la facultate cât de des pot și sunt implicați, chiar dacă activitatea lor de bază constă în practicarea unui sport de performanță. Deseori, acești studenți sunt foarte apreciați de toată lumea.

Lucrează la proiecte personale

O mică parte din studenți își ocupă timpul liber dezvoltând proiecte personale, cum ar fi aplicații, site-uri, publicații, mici afaceri sau cine știe ce alte lucruri mai interesante.

Acești studenți au planuri mărețe, învață și se dezvoltă continuu, și cu toate acestea, merg și la facultate, unde sunt destul de implicați.

Ce câștigi dacă ești implicat în activități extra din facultate sau în activități extrașcolare?

Studenții care sunt implicați și în alte activități, în afară de activitatea principală de a merge la cursuri, sunt oameni care dobândesc foarte multe abilități și beneficii în viață.

După modul în care am interacționat eu cu ei și după cum îi văd încă pe acei studenți activi, aș putea enumera o serie de abilități și beneficii pe care ei le au, iar alții nu. Astfel, iată ce poți câștiga dacă devii o persoană pro-activă:

Vei face parte din cercuri selecte de oameni

Studenții care se folosesc de timpul liber pentru a face parte din diverse activități, organizații sau proiecte, reprezintă acei studenți care cunosc mulți oameni, leagă multe prietenii frumoase, socializează constant și sunt extrem de binedispuși.

Deseori, acești oameni ajung să se ridice unul pe altul și să se ajute între ei oricând este nevoie. Avantajele unor astfel de cercuri de oameni sunt extrem de benefice pentru viitorul fiecărui student.

Vei deprinde abilități foarte bune de comunicare

Comunicarea este un element extrem de important în orice situație, atât personală, cât și profesională. Aceste activități te vor ajuta să comunici mult, să ții prezentări pentru mulți oameni, să asculți, să scrii, să transmiți mesaje.

Abilitățile de comunicare pot fi un avantaj extrem de important atunci când aplici la joburi și ești nevoit să te prezinți, să susții un interviu sau să porți o discuție deschisă cu un manager.

Vei fi mai bine dispus

Făcând acitviăți faine, care implică oameni faini, oricând o să ai o stare de spirit bună, vei gândi mai sănătos, vei avea altă motivație de a face lucrurile.

Vei avea foarte multe oportunități pe lângă cele actuale

Știi vorba aceia că ”o oportunitate aduce o altă oportunitate” (sper că există această vorbă). Este chiar adevărat, deoarece orice activitate care implică oameni și sarcini, va genera alte idei, alte activități și de ce nu, alte oportunități.

Mi s-a întâmplat și mie de multe ori și simt că aceste oportunități sunt ca un bulgăre de zăpadă care se tot rostogolește.

Vei absolvi facultatea cu o experiență mult mai vastă decât colegii tăi

Poate este urât să spun asta, dar orice om implicat, care își folosește și timpul liber pentru dezvoltare, va fi mereu cu un pas înaintea celorlalți.

Asta se va vedea, în mod special, atunci când vei absolvi facultatea și când vei observa că CV-ul tău este deja vast, cu multe experiențe și abilități care vor fi mai atractive pentru angajatori, în comparație cu ale unui student care nu a făcut nimic pe lângă facultate.

Vei călători și te vei distra foarte mult

Evident, poți călători și te poți distra și dacă nu faci parte dintr-o asociație studențească sau din vreun proiect. Așa este, dar calitatea distracției, calitatea oamenilor cu care te vei distra nu va fi aceeași.

Modul de distracție nu va fi același, să nu mai menționăm că vei călători gratis sau că vei primi bugete pentru aceste lucruri.

Vei fi mai apreciat, atât de profesori, cât și de colegii tăi

Vei fi mult mai apreciat, deoarece vei fi un om care are mereu o poveste la el, are mereu un zâmbet pe buze, știe mereu cum să se comporte și cum să vorbească cu colegii sau cu profesorii săi.

Vei fi un om care se va face mereu remarcat, vei fi omul care o să-și arate abilitățile deprinse din activitățile pe care le desfășoră în timpul liber.

Vei câștiga mai multă încredere în tine

Tot ce am spus mai sus, toate calitățile și relațiile interumane pe care le ai în activitățile din cadrul unor proiecte, din cadrul unei asociații sau din cadrul unui program internațional vor consolida nivelul de încredere în sine.

Astfel, la orice pas vei face, vei fi mult mai sigur pe tine, vei avea mai mult curaj în a-ți expune ideile și părerile, precum și în acceptarea provocărilor.

Vei face parte dintr-o cultură faină și vei învăța să te ghidezi după principii

Aceste beneficii se concentrează mai mult spre zona de voluntariat, asociații studențești sau programe internaționale, unde mixul de cultură, de valori și principii vor sta la baza activităților.

Până în acest moment, mi-am dat seama că oamenii care acționează după principii și au un sistem de valori în care cred cu tărie, se dovedesc a fi cei mai faini și interesanți oameni.

Vei știi cum să lucrezi în echipă și vei învăța să coordonezi proiecte

Unul dintre cele mai mari avantaje ale asociaților, organizațiilor de voluntariat sau ale programelor internaționale este faptul că te vor ajută să dobândești abilități de a lucra în echipă, de a coordona și delega sarcini (mai ales dacă ajungi într-un rol important).

Aceste abilități îți vor fi extrem de utile la angajare, mai ales că foarte multe domenii se concentrează pe proiecte și pe echipe.

Mâna sus cei care ați bifat măcar una dintre activitățile de mai sus, iar pe această cale v-aș ruga să începeți să povestiți despre acele momente. Poveștile voastre vor servi drept inspirație și exemple pentru cei mai tineri dintre noi, care trec prin facultate chiar acum ori care urmează să devină studenți.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.