Cât trebuie oare să mai învățăm în viața asta? Chiar avem nevoie de atâta învățat? Mă întreb și eu de multe ori acest lucru.. În special în momentele în care progresul este atât de lent și obositor. Uneori chiar simt că nu mai am putere și motivație să mai învăț.

Oare există un punct în care putem pune pauză, un moment de sclipire în care să putem spune că am ajuns în punctul în care nu mai este nevoie să învățăm?

Să fie acest moment atunci când terminăm liceul, facultatea? Să fie acest moment atunci când, în sfârșit am reușit să găsim un loc de muncă satisfăcător? Am și eu câteva păreri despre acest subiect, mai ales că mă frământă atât de tare. Oricum, cred că într-un final am reușit să găsesc răspunsul.

Învăț constant, dar care este punctul în care mă pot opri?

De foarte multă vreme încerc să îmi construiesc caracterul, încerc să devin o persoană mai bună, atât din punct de vedere personal, cât și din punct de vedere profesional. Mi-am dedicat foarte mult timp studiului obligatoriu, m-am dus chiar mai departe și am învățat cum să-mi pun cunoștințele acumulate în tot acest timp, într-o meserie.

Nu am reușit – am schimbat domeniul și am luat-o de la capăt. Mai mult, nu mi-a ieșit nici a doua oară și am zis să-mi mai aloc niște timp și energie pentru încă o provocare.

Culmea, chiar în momentul în care am zis că mi-am găsit locul și meseria, au început să apară alte dorințe și nevoi. Le-am observat, m-am gândit la ele și am ajuns la concluzia că mai am mult de învățat.

Am început să cunosc mai multe persoane, m-am dezvoltat pe parcursul anilor de muncă, iar în final mi-am dat seama că mai e loc de îmbunătățiri, așa că m-am apucat iar de învățat.

Totuși, până când atâta învățat?

Fiecare etapă de învățat finalizată se continuă cu altă etapă de învățat

Ce buclă nenorocită.. Sărim dintr-una în alta. Pe măsură ce trece timpul și noi evoluăm, apare mereu o altă etapă care ne mănâncă iar și iar timpul și energia. Pentru a putea duce acest proces mai departe, ideal ar fi dacă am reuși să găsim o motivație pentru care să ne mai alocăm timp pentru învățat, altfel devine foarte greu.

Îmi dau seama că pe măsură ce evoluăm, pe de-o parte noi și pe de altă parte lumea din jurul nostru, acest proces de învățare se redimensionează și necesită mai multă energie. Devine mai greu, dar mai satisfăcător în cele din urmă.

Devine foarte important să putem cuantifica ceea ce învățăm în fiecare etapă, astfel încât să nu fim nevoiți să batem pasul pe loc. Momentele în care credem că le știm pe toate, apare cineva care ne contrazice și ne determină să ne gândim iar dacă ar trebui să mai învățăm.

Când și unde ne oprim, de fapt, din învățat?

De-a lungul acestui articol, probabil că ți-ai dat seama că nu există un răspuns valid pentru această întrebare. Din punctul meu de vedere, învățatul este un proces continuu, care nu se sfârșește niciodată.

Fiecare zi, fiecare lună sau an vine cu noi experiențe, provocări sau schimbări. Pentru a putea ține frâu acestor lucruri, trebuie să învățăm. Învățăm pentru a crește la locul de muncă, învățăm pentru a dobândi o abilitate nouă sau pentru a reuși să ne dezvoltăm mai repede.

În concluzie, a învăța continuu, a nu te opri niciodată din învățat, din citit, din procesul de “trial and error” sunt lucuri obositoare, care necesită timp și răbdare, dar care sunt atât de utile și satisfăcătoare pe termen lung. Este posibil de la un punct încolo, să nici nu îți dorești să te oprești, chiar dacă simți că ai ajuns într-o situație confortabilă.

Totuși, este important să nu ne consumăm energia pe lucruri de care nu ne vom folosi în viitor. Este important să știm pentru ce învățăm și să înțelegem de ce o facem. Motivația este extrem de importantă în acest proces, precum și atenția în ceea ce privește efortul pe care îl facem.

Din punctul meu de vedere, este foarte bine să mai luăm pauze, să ne odihnim mintea și să nu ne neglijăm propria persoană. Pe măsură ce ne definim scopul în viață mai precis, va deveni mult mai ușor să ne organizăm timpul, să învățăm mai eficient și să progresăm mai repede.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.