Ești student și ai nevoie să-ți găsești o locuință în care să petreci anii studenției? Ai două opțiuni: închirierea sau cumpărarea unui apartament sau o cameră la cămin. Sigur ești conștient de beneficiile pe care un apartament le poate avea, dar încă te gândești. 

Imaginează-ți următorul scenariu: te întorci acasă după o zi lungă de cursuri și activități universitare. Deschizi ușa și pășești într-un spațiu doar al tău. Fără zgomotul constant al colegilor de cămin, fără să te lupți pentru un loc liber în bucătărie sau pentru a folosi baia. Doar liniște, confort și libertate. Aceasta este doar unul dintre numeroasele beneficii pe care le aduce viața într-un apartament.

Viața de student este adesea asociată cu cazarea la cămin, considerată de mulți drept o experiență esențială pentru viață. Totuși, există numeroase provocări care vin la pachet cu această opțiune. Zgomotul constant, lipsa de intimitate, spațiile comune aglomerate și limitările impuse de regulile stricte ale căminului pot transforma experiența universitară într-o adevărată luptă pentru supraviețuire. Fără nicio exagerare. 

Să alegi camera la cămin? 

Iată ce-ți poate ‘’oferi’’ căminul: 

Lipsă de intimitate și zgomot constant

Când te cazezi la cămin, intimitatea devine un lux rar. Împarți camera cu unul sau mai mulți colegi, iar asta înseamnă că vei avea foarte puțin timp doar pentru tine. Fie că înveți pentru examene sau doar vrei să te relaxezi, va trebui să te obișnuiești cu zgomotele de fundal – muzică, conversații, telefoane, toate acestea fiind parte din viața de zi cu zi a unui cămin. Și nu știu cât de bine te vei simți. Dacă mai ești și o persoană introvertită, este posibil să te simți frustrat sau anxios. 

Spații comune aglomerate

Bucătăriile și băile comune sunt alte provocări semnificative. Nu doar că trebuie să te adaptezi unui program de utilizare a acestor spații, dar trebuie să și accepți condițiile de igienă variabile, care nu sunt întotdeauna ideale, pentru că fiecare om este diferit. Poate că tu ai reguli stricte de igienă, dar colegii tăi de cameră poate nu sunt ca tine. 

Este dificil să gătești sau să ai o rutină de îngrijire personală când împărți aceste facilități cu zeci de alte persoane.

Prea multe reguli 

Căminele vin la pachet cu un set de reguli stricte. Ore de intrare și ieșire, vizitatori limitați și diverse alte restricții care îți pot afecta libertatea și flexibilitatea de care ai nevoie ca student. Te simți ca și cum ai trăi în continuare acasă, sub supravegherea părinților, ceea ce poate fi frustrant și limitativ.

Sau…un apartament, în care viața de student se schimbă la 180℃

Acum, imaginează-ți că toate provocările despre care îți spuneam mai sus, dispar. În schimb, ai un spațiu doar al tău, unde poți trăi după propriile reguli și ritm. Imaginează-ți că ai propriul apartament ca student. Cum sună? 

Te bucuri de confortul și intimitatea unui apartament

Un apartament îți oferă intimitatea și confortul de care ai nevoie pentru a te concentra pe studii și pentru a te relaxa. Nu trebuie să împarți spațiul personal cu nimeni altcineva. Ai propria cameră, propriul living, bucătărie și baie. Poți studia în liniște, fără distrageri și fără să te îngrijorezi că vei deranja pe cineva sau că vei fi deranjat. Sigur, poți împărți camera cu un coleg, dar situația nu este aceeași ca la cămin. 

Ai libertatea de a-ți organiza timpul

Într-un apartament, tu ești cel care stabilește regulile. Nu există ore de intrare sau de ieșire, iar vizitatorii sunt bineveniți oricând dorești. Aceasta îți oferă libertatea de a-ți organiza timpul și viața socială fără restricții. Poți petrece timp cu prietenii sau poți invita familia să te viziteze, fără să trebuiască să te justifici sau să respecți reguli stricte.

Condiții de viață mai bune

Chiar dacă apartamentul poate părea o opțiune mai costisitoare la prima vedere, confortul și condițiile de viață superioare merită investiția. Vei avea acces la facilități moderne, curățenie constantă și posibilitatea de a-ți decora spațiul după propriul gust. În plus, mulți proprietari oferă apartamente complet mobilate și utilate, astfel încât nu trebuie să-ți faci griji pentru nimic altceva decât să te muți și să te bucuri de noul tău spațiu.

Accesibilitate și locație

De cele mai multe ori, apartamentele pentru studenți sunt situate în zone accesibile, aproape de universități și de principalele puncte de interes ale orașului. Asta înseamnă mai puțin timp petrecut pe drum și mai mult timp pentru tine, pentru studiu și pentru activitățile care contează cu adevărat pentru tine. 

Gestionarea timpului și a responsabilităților

Un apartament îți oferă și oportunitatea de a învăța să gestionezi mai bine timpul și responsabilitățile. Trebuie să te ocupi de plata facturilor, de curățenie și de menținerea spațiului. Acestea sunt lecții valoroase care te vor pregăti pentru viața de adult și care îți vor oferi un sentiment de independență și maturitate.

Economisire pe termen lung

Deși costurile inițiale pentru chiria unui apartament pot fi mai mari comparativ cu căminul, pe termen lung, un apartament poate fi o opțiune mai economică. Nu vei avea de-a face cu taxe ascunse sau costuri suplimentare pentru facilități și vei putea gestiona mai bine bugetul personal.

Poți alege să cumperi un apartament. Știu, este costisitor ori tu ești student și poate că nu dispui de suma necesară, dar poate te vor ajuta părinții.

Iată o mulțime de apartamente de vanzare in Sibiu sau împrejurimi din care poți alege, cu prețuri începând de la 20.000 euro. Accesează taboo.ro și analizează varietatea de opțiuni disponibile dacă ai nevoie să locuiești în Sibiu sau dacă, pur și simplu, vrei să locuiești în acest oraș. 

Așadar, de ce să alegi un apartament ca student? 

Pentru intimitatea, confortul și libertatea pe care le oferă. Pentru condițiile de viață superioare și pentru posibilitatea de a-ți organiza timpul și spațiul după propriile reguli. Beneficiul de a avea un spațiu doar al tău, în care să te simți cu adevărat acasă, este un avantaj incontestabil. Investește în tine și în experiența ta universitară alegând un apartament – un pas important către independență și maturitate.

Dacă ești în căutarea unei locuințe ideale, nu uita să consulți oferta de apartamente de vânzare în Sibiu. Aici vei găsi numeroase opțiuni care îți vor transforma anii de studenție într-o perioadă de neuitat.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.