Alegerea facultății provoacă stări de stres și anxietate pentru mulți liceeni și absolvenți de liceu. Un studiu făcut de challangesuccess.org în 2018, în colaborare cu Stanford Graduate School of Education din SUA, arată că facultatea nu trebuie aleasă în funcție de cât de bine este clasată universitatea. Acest studiu s-a bazat pe rezultatele obținute de la peste 100.000 de liceeni din SUA. Având acest studiu ca punct de referință, astăzi îți voi arăta după ce să te ghidezi și cum să gândești atunci când îți alegi facultatea.

cum aleg facultatea

Cu cât este mai greu să intri la o facultate, cu atât mai sus este încadrată aceasta în top. Trebuie să ții cont de această presupunere când te gândești la alegerea facultății?

Părerea mea este că nu ar trebui. Mai degrabă trebuie să afli cum este aceasta pe interior, nu pe exterior. Adică nu te ghida după cât de greu și ce competiție este pentru a intra la acea facultate, ci mai degrabă cum se desfășoară activitățile în interior. Un clasament bun se face după rata de absolvire a studenților, reputația studenților (participarea la concursuri, premii etc), oferta de studiu, cercetare, colaborări cu mediul de afaceri și multe altele. Cercetează foarte bine aceste aspecte, uită-te în interior și vezi dacă se potrivește cu ceea ce ești și cu ce vrei tu să devii.

Factori cheie pe care să îi ai în vedere în alegerea facultății

1. Cum se învață în universitate

Conform studiului, studenții speră că facultatea va fi locul în care vor acumula noi abilități, cunoștințe și vor crește intelectual. Este posibil ca un student care este serios și responsabil să învețe mai multe într-o facultate care nu iese din tipare. Este probabil ca un student de la o facultate de top să nu învețe mai multe dacă este neserios și studiază acolo doar pentru că așa l-au îndrumat părinții și situația financiară permite. Informează-te despre cum se studiază în facultate, cum sunt profesorii și cum structurează programa școlară.

2. Oportunitatea de viitoare joburi și pregătirea pentru un job

Sunt pregătiți studenții la facultate să își aleagă un loc de muncă? De asemenea, spre ce joburi trebuie studenții să țintească și cum își pot da seama care este jobul potrivit? 

Acestea sunt întrebări foarte importante, deoarece un student trebuie să înțeleagă care este capacitatea și nivelul său de pregătire după ce termină facultatea. Într-un alt studiu (Gallup-Purdue, 2014) bazat pe răspunsurile a peste 29.560 licențiați ai facultăților, s-a arătat că studenții care ies din universitățile de top sunt mai puțin satisfăcuți la locul de muncă decât cei care ies din universități normale. Motivul a fost că studenții din universități de top primesc salarii sub așteptările lor. Așadar, problema survine din faptul că au fost instruiți la facultate să aibă așteptări mai mari decât le oferă mediul de afaceri? Însă, tot studiile arată că absolvenții de la universități de top ies de pe băncile școlii cu salarii mai mari decât ceilalți. 

cum-aleg-facultatea

La ce să te uiți atunci când îți cauți o universitate?

Sunt experiențe importante din facultate care îl ajută pe student să se dezvolte și să acumuleze abilități valoroase:

  • Modul de predare și nivelul de implicare al profesorilor

  • Scopul principal al profesorilor este să pună studentul în centru și să îl ajute să se dezvolte întâi de toate (student-centric)
  • Profesorii iau rolul de mentori și încurajează studenții să-și
    urmeze obiectivele personale

  • Lucrul în echipă sau pe proiecte (cu accent pe practică)

  • Șansa de a participa la stagii de practică pe timpul studiilor

  • Oportunități de implicare în activități extra-școlare

Facultatea nu îți alege destinul

Studiile cercetătorilor arată că studenții sunt cei care își aleg destinele, nu facultățile pe care le aleg. Facultatea este doar instrumentul prin care studentul are acces la cunoștințe și informații, dar deciziile și dezvoltarea sunt atribuțiile studentului. Crezi că dacă studiezi la cea mai bună universitate din România, ai șanse mai mari să prinzi un job decât altcineva care studiază la o universitate mai slabă? Exemplele de studenți de succes și studenți care nu reușesc în viață sunt confirmate de ambele cazuri, atât de universitățile slabe, cât și de cele de top.

Implicarea din timpul facultății este cea care contează

Cercetătorii spun că cei mai de succes studenți sunt cei care se implică și adună experiențe din timpul facultății. Poate de aceea universitățile de top sunt cele mai bine văzute. Acestea oferă cele mai multe oportunități de implicare și dezvoltare. Oferă parteneriate cu diverse companii în care studenții fac internship-uri pe perioada verii. Oferă proiecte în colaborare cu companii, proiecte de cercetare și așa mai departe. Însă, sunt multe alte universități care oferă astfel de oportunități, cu toate că nu sunt atât de bine cotate în top.

Concluzia este că studentul este principala unealtă care alege ce e bun și ce e rău. Universitățile sunt doar locurile în care aceștia pot excela sau pot fi niște studenți mediocrii. Ideea de baza este că poți deveni un student de succes oriunde, în funcție de care este abordarea și gradul tău de implicare!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.