„Ziua Iei” a reușit să treacă de Camera Deputaților, data desfășurării sărbătorii anuale rămânând 24 iunie. În urma promulgării acesteia de către șeful statului aceasta o să fie publicată în Monitorul Oficial.

Despre sărbătoare

Din anul 2013, pe 24 iunie se celebrează “Ziua Universală a Iei” la inițiativa unei comunități online, afirmă Institutul Cultural Român.

Conform legii ce a trecut de Camera Deputaților, cu ocazia “Zilei Iei tradiționale românești” urmează să fie organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care urmăresc promovarea şi protejarea iei.

Unităţile de învăţământ, cele de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României o să participe la activități de promovare a iei.

Din păcate ziua de 24 iunie nu este marcată ca zi liberă.

Informații extra

România și Republica Moldova au transmis, în martie 2021, la UNESCO Paris, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, spre a se înscrie în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Conform Comisiei Naționale a României pentru UNESCO:

“Cu o largă răspândire geografică și cu tradiție care poate fi identificată încă din mileniul IV înaintea erei noastre, cămașa cu altiță face parte din tradițiile vestimentare ale  Moldovei, Bucovinei, Munteniei, Olteniei și sudului Transilvaniei. Termenul „altiță”  se referă la porțiunea ornamentată situată în partea superioară a iei.

Devenind un port tradițional promovat intens de Casa Regală în perioada interbelică, cămașa cu altiță a inspirat o serie de lucrări ale pictorului francez Henri Matisse, dar și reinterpretări contemporane ale unor designeri faimoși, precum Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au realizat colecții întregi plecând de la croiul și motivele ornamentale ale cămașii populare românești.”

În scrierea dosarului de candidatură au fost implicați, pentru partea română, experți ai Facultății de Litere, Universitatea București, cercetători din cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” , Academia Română, precum și  specialiști ai Muzeului Național al Țăranului Român, Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeului Olteniei, Complexului Național Muzeal ASTRA – Sibiu și Muzeului de Etnografie Brașov.

Calendarul actual notează faptul că dosarul de nominalizare depus de România și Republica Moldova va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, la sfârșitul anului 2022.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.