Pentru cineva cu un job stresant, o zi liberă nu poate fi decât o gură de aer proaspăt. Din păcate, nu sunt prea multe astfel de zile de-a lungul unui an, așa că ele trebuie planificate din timp. Ca să poți să planifici, trebuie să știi, însă, care sunt zilele libere de sărbători.

Anul acesta, ai 15 ocazii să lași task-urile deoparte și să-ți iei un timp doar pentru tine. În acest articol vei găsi răspunsul la toate întrebările pe care le ai despre zilele libere oficiale din 2022, dar și despre zilele libere la care ai dreptul ca angajat. Rămâi aproape!

Zile libere și sărbători legale în 2022 – când vei putea pleca în concediu anul acesta?

Așa cum spuneam, conform Codului Muncii articolul 139, în România în anul 2022 vor fi 15 zile libere, adică sărbătorile legale. Chiar dacă par puține, ar trebui să ne mai consoleze gândul că alții nu le au nici măcar pe acestea.

De exemplu, în Spania, sărbătorile naționale sunt în număr de 12 anul acesta și doar 8 dintre ele vor fi organizate în comun în întreaga țară. Decizia în privința celorlalte rămâne în “mâinile” comunităților autonome.

Franța se mulțumește cu 11 sărbători legale, deși unele dintre ele sunt lucrătoare, iar Germania cu nouă. Regatul Unit este la coada clasamentului, cu doar opt sărbători naționale. Așadar, noi nu stăm deloc rău.

zile libere si sarbatori legale

Bineînțeles, nu ne putem compara cu Elveția, cu 28 de zile legale libere sau Belgia, Lituania ori Cipru, cu câte 17-18 astfel de zile. Însă, Guvernul poate stabili și alte zilele libere suplimentare, pentru a crea minivacanțe sau “punți” între weekend și unele sărbători legale.

Acestea se stabilesc și se comunică în fiecare an, până la data de 15 ianuarie. Anul acesta, minivacanțele ar putea fi în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Ziua Naţională și Sfântul Andrei. Iată, însă, ce este deja stabilit!

Sunt 15 zile naționale libere în România în anul 2022, dintre care nouă în timpul săptămânii și doar 6 în weekend. Iată calendarul zilelor libere din 2022:

  • sâmbătă şi duminică 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou); 
  • luni 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească, formarea statului național român modern (1859); 
  • 22 aprilie (Vinerea Mare);
  • duminică şi luni 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox); 
  • duminică 1 mai (Ziua Internațională a Muncii); 
  • miercuri 1 iunie (Ziua Copilului);
  • duminică şi luni 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii); 
  • luni 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – Introdusă drept sărbătoare legală prin Legea nr. 202/2008; 
  • miercuri 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – Introdusă drept sărbătoare legală prin Legea nr. 147/2012; 
  • joi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (1918); 
  • duminică şi luni 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

Se întâmplă, în unele situații, ca angajații să fie nevoiți să lucreze chiar și în aceste zile, și aici includem angajații din sistemul medical sau sistemul de transporturi, dar și din alte sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă.

În acest caz, potrivit prevederilor legale în vigoare, ziua sau zilele respective vor fi compensate în decurs de o lună sau plătite dublu. Aici se ține cont și dacă munca prestată în aceste zile a fost de noapte sau de zi. În cazul în care angajatul a lucrat de noapte, sporul aferent se adaugă primului spor oferit. 

“(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.” – Codul muncii articolul 139 TITLUL III – Timpul de muncă şi timpul de odihnă; CAPITOLUL 2 – Repausuri periodice; SECTIUNEA 3 – Sărbătorile legale, Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]

Dacă aceste obligații nu sunt respectate, angajatorul riscă amenzi cuprinse între 5000 și 10.000 de lei.

zile libere de la angajator

De asemenea, Codul muncii prevede două zile libere pentru fiecare dintre adepții cultelor religioase, cu ocazia celor 3 mari sărbători creștine anuale: Rusalii, Paște și Crăciun. 

“doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.” (Art. 139. [enumerarea sarbatorilor legale in care nu se lucreaza])

Tot în Codul muncii scrie că, în cazul sărbătorilor cu date diferite în cultul creștin ortodox și catolic, cum sunt Rusaliile, Vinerea Mare și Paștele, se pot oferi zile libere diferențiat. 

“(2.1) Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.” (Art. 139. [enumerarea sarbatorilor legale in care nu se lucreaza])

Dispozițiile prevăzute în Codul muncii sunt valabile pentru angajații din toate cele trei sectoare – bugetar, de stat sau privat. Diferența o poate face, însă, contractul colectiv de muncă, acolo unde există sau individual, prin clauzele acceptate de ambele părți ale contractului. Așadar, trebuie să citești bine contractul și să știi ce semnezi, înainte să te declari nemulțumit.

Zile libere de la angajator – câte zile libere trebuie să ofere angajatorul și în ce situații?

Conform Codului Muncii, salariații beneficiază de un concediu de odihnă de cel puțin 20 de zile lucrătoare pe an, dar și de zile libere plătite în anumite situații expres și zile de concediu suplimentar în situații excepționale, limitat prevăzute de lege. Mai jos găsești o listă a acestor situații.

Așadar, poți primi zile libere în următoarele situații:

  • salariații din sectorul bugetar au dreptul, conform HG 250/1992, la concediu plătit în următoarele situații: cinci zile în cazul căsătoriei salariatului, trei zile în cazul căsătoriei unui copil și trei zile în cazul în care intervine decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II;
  • se acordă un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare salariaților care își desfășoară munca în condiții periculoase, nevăzătorilor, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani și persoanelor cu handicap;
  • tatăl unui nou-născut are dreptul, conform Legii 210/1999, la un concediu parental de cinci zile lucrătoare în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului (concediul poate fi prelungit cu 10 zile dacă tatăl este absolvent al unui curs de puericultură) și la o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective;
  • persoanele care adoptă un copil au dreptul la un concediu de acomodare de maximum un an de zile, dar și la o indemnizație lunară;
  • femeile care urmează o procedură de fertilizare in vitro primesc un concediu suplimentar plătit de trei zile – ziua în care este efectuată puncția ovariană și alte două zile începând cu data efectuării embriotransferului;
  • femeile însărcinate au dreptul la cel mult 16 ore pe lună pentru consultații, în cazul în care acestea nu pot fi efectuate în afara orelor de muncă;
  • o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului;
  • o zi liberă pentru fiecare donare de sânge;
  • zile libere pentru unul dintre părinți, conform Legii nr. 19/2020, în cazul în care cursurile se suspendă sau unitatea de învățământ unde copilul este înscris se închide temporar, în cazul în care condițiile meteorologice devin nefavorabile sau în cazul altor situații speciale decretate de autorități;
  • zi liberă plătită la fiecare doză de vaccin împotriva COVID-19 pentru angajații din sistemul public și privat, conform LEGII nr. 221 din 26 iulie 2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Legea nu prevede ca ziua liberă să fie chiar ziua vaccinului – “(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia;”
  • același drept îl are și părintele copilului cu vârsta sub 18 ani care face vaccin sau reprezentantul legal al acestuia, respectiv al copilului cu vârsta sub 26 de ani, în cazul copiilor cu dizabilități – “(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.” Important de știut este că aceste zile libere nu se acordă dacă persoanele menționate sunt vaccinate prin grija angajatorului la locul de muncă.

În cazuri și mai speciale, în unele companii, femeile stau acasă de 8 martie, iar în altele, se acordă angajaților zi liberă plătită de ziua lor de naștere. Dacă există, va fi prevăzut acest lucru în contractul de muncă, așa că, nu uita, ca înainte de toate, să-l citești. Situația va fi în favoarea ta atunci când știi deja pentru ce ai semnat și la ce ai dreptul. 

 

Creează-ți singur mini-vacanțele: cum să profiți de zilele libere legale?

Dacă nu ți se oferă prea mult timp pentru tine, profită de zilele libere legale legate de weekend și creează-ți singur minivacanțe. Te vom ajuta și noi cu câteva idei. Destinația o alegi tu. Iată când poți să te “furișezi” de la job, să-ți faci bagajul și să pleci: 

creeaza ti singur minivacantele

  • 22-23-24 ianuarie va fi o minivacanță de vineri după-amiază până luni inclusiv;
  • poți să mergi într-o minivacanță de Paște, care să înceapă de vineri, 22 aprilie, și să țină până luni, 25 aprilie, inclusiv (22, 24 și 25 sunt zilele legale libere în 2022);
  • apelează la 2 zile de concediu și pleacă în vacanță din 28 mai (sâmbătă) până pe 1 iunie (miercuri) sau din 1 iunie până pe 5 iunie (duminică);
  • minivacanța de Rusalii va fi de trei zile, de pe 11 (sâmbătă) până pe 13 iunie (iunie) inclusiv;
  • la fel va fi și minivacanța de Sf. Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) – de luni 13 (sâmbătă) – 15 august (luni);
  • în cazul în care Guvernul nu dorește să facă punte între Sf. Andrei (miercuri), 1 decembrie (joi) și weekend, îți poți lua vineri o zi de concediu și te vei bucura de o vacanță pe cinste de cinci zile;
  • Crăciunul nu mai pică doar în weekend anul ăsta, așa că te vei putea bucura de trei zile libere – de sâmbătă (24 decembrie) până luni inclusiv (26 decembrie)

Acum că știi care sunt zilele libere, în ce cazuri poți să mai primești, dar și care sunt cele mai bune ocazii să pleci într-o minivacanță, nu-ți rămâne decât să-ți planifici noul an. Ce să fie? Soare și nisip sau munte și răcoare?

Sursa foto: unsplash.com

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.